Sporten met je hond? Doen! Samen actief zijn in een hondensport die jullie allebei goed past is gezond én geeft plezier. In hondenland zijn er veel verschillende sporten te vinden, agility zal bij iedereen bekend zijn. Maar ken je ook hoopers, canicross, dogfrisbee en flyball? Er is genoeg te beleven en voor ieder wat wils! In dit interview met Marijke de Rooij vertellen we je alles over hoopers.

Marijke de Rooij is eigenaar van Dogs4fun, waar ze hondeneigenaren graag leert hoe je plezier kunt hebben met je hond.

Wat is Dogs4Fun precies?

Dogs4Fun is mijn bedrijfje waarin ik sta voor het plezier wat je kunt beleven met honden. Dat bereik ik door tal van activiteiten te organiseren, die uiteenlopen van puppy-begeleiding tot groepswandelingen. Als mensen het plezier kwijt zijn, helpen mijn man en ik verder als gedragstherapeuten om het plezier weer terug te krijgen.

Hoe ben  je met hoopers begonnen?

Ik heb de sport een hele tijd geleden gezien in Amerika. Ik beoefende al langere tijd andere hondensporten, zoals agility. De samenwerking bij hoopers sprak mij erg aan, die is namelijk echt anders dan bij agility. Bij hoopers stuur je de hond aan en loop je niet mee. Zodoende ben ik met deze sport begonnen.

Wat vind je het meest uitdagende van deze hondensport?

De samenwerking tussen baas en hond. Of de baas in staat is de ‘puzzel’ op te lossen, door zijn hond de juiste signalen te geven.

Is  die ‘puzzel’ makkelijk op te lossen?

Dat is een beetje afhankelijk van de hond. Er zijn honden die veel ondersteuning nodig hebben onderweg, en er zijn honden die aan een kleine aanwijzing genoeg hebben. Door goed op je hond te letten, uit te zoeken wat het beste werkt en uiteindelijk de juiste oplossingen vinden, kun je de ‘puzzel’ oplossen.

Wat vind je het belangrijkst om over te brengen?

Ga op zoek naar de behoeftes van jouw hond en bepaal hoe je deze behoeftes kunt invullen. Heb daarnaast begrip voor de hond. En behandel de hond met respect, dan krijg je ook respect terug.

Hoe weet je of een hondensport bij je hond past?

Iedere hond heeft behoefte aan activiteit. Zo werkt de ene hond bijvoorbeeld graag voor voer en de ander voor aandacht. Niet iedere hond is geschikt voor hondensport. Sommige honden zijn al meer dan tevreden met een leuke boswandeling. Welke behoeftes jouw hond heeft? Daar kun je achter komen door verschillende dingen te proberen.

Zijn er naast het aansturen nog meer verschillen met agility?

Ja, de doelgroep voor hoopers als hondensport is groter. Ook honden die wat te groot of zwaar zijn voor agility kunnen bij hoopers wel meedoen. Niet alleen voor de hond is de belasting minder, maar ook voor de baas. Ook hondeneigenaren die minder mobiel zijn kunnen hoopers beoefenen, bij agility is dat iets lastiger.

Foto: Geerd de Rooij

Bekijk hier de andere interviews:

Ook interessant:

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!