Een hond of kat die bang is voor vuurwerk en ineenkrimpt bij iedere knal… dat is de schrik van ieder baasje. Dan kunnen wij je helpen om jou en je huisdier een betere jaarwisseling te bezorgen. Niet alleen met onze Prins Resist-voeding, maar ook met tips.

Is jouw huisdier bang voor vuurwerk?

Je hond of kat kan vooral gestresst raken van de harde knallen tijdens de jaarwisseling. Op de avond zelf is het dan vooral belangrijk om ramen en deuren dicht te houden – vergeet ook het kattenluikje niet! Zorg dat er binnen voldoende kattenbakken voor je kat zijn en laat je hond bij geknal alleen aan de lijn uit. Heb je een auto of kun je vervoer regelen? Neem je hond dan mee naar een afgelegen gebied waar geen vuurwerk te horen is en waar je hem rustig kunt uitlaten. Zorg dat je hem voor het laatste uitlaat voordat het geknal losbarst, voor middernacht. Pas dus ook op met het ontkurken van de champagne! Houd kurken en ook de stukjes ijzerdraad die daar omheen kunnen zitten uit de buurt van je dieren om inslik- en verstoppingsgevaar te voorkomen. Dieren zijn vaak niet alleen bang voor de knallen van het vuurwerk, maar ook voor de bijbehorende lichtflitsen, luchtdrukverplaatsingen en de kruitlucht, die wij misschien niet zo, maar zij vele malen beter ruiken. Al deze dingen kun je proberen te dempen door gordijnen te sluiten en de radio of tv aan te laten.

Blijf scherp!

Ook op nieuwjaarsdag en de dagen daarna kan er nog worden geknald, reden om ook dan je hond alleen aan de lijn uit te laten. Voorkom dat dieren vuurwerkresten in hun bek kunnen pakken. Je hond zou de eerste niet zijn die wegrollend of onontploft vuurwerk apporteert en netjes bij je terugbrengt, met alle (fatale) gevolgen van dien… Laat je huisdier tijdens vuurwerkgeknal ook niet alleen thuis, maar zorg dat je er voor ze bent. Door lekker tegen ze aan te gaan zitten, bied je hen extra steun. Jij bent degene op wie je dier kan vertrouwen, zorg dat je er voor hem bent! Katten willen daarentegen vaak niet worden vastgepakt of opgetild. Het is goed om ze hun gang te laten gaan. Het is wel belangrijk om zelf rustig te blijven. Je dier zal zich namelijk enorm aan jouw irritaties of spanning spiegelen. Kijk en luister goed naar je hond of kat om te weten wat jouw dier nodig heeft.

Een fijne schuilplaats

Het kan helpen om een ‘hol’ voor je hond en verstopplekken voor je kat te creëren, door een plek waar het dier zich graag terugtrekt extra af te schermen met een kleed. Katten maak je ook blij met hooggelegen schuilplaatsen en met een kartonnen doos om in te schuilen. Zorg dat eten, drinken en de kattenbak vanuit de schuilplaats makkelijk bereikbaar zijn.

Vuurwerk hond Vuurwerk hond kat Vuurwerk kat

Een onbewaakt moment…

Een kat in het nauw...maakt rare sprongen, en een bange hond ook. Zorg dat je huisdieren tijdens het geknal van vuurwerk niet kunnen ontsnappen. Als je dier door het geknal onverhoopt de benen neemt, is het fijn dat het herkenbaar is! Zorg daarom dat je hond of kat is gechipt, en eventueel ook een halsband draagt met daaraan een kokertje of penning met contactgegevens. Wat die chip betreft: weet je zeker dat je hond of kat ergens geregistreerd staat, en dat jouw contactgegevens kloppen? Je kunt dat controleren door het chipnummer in te voeren via www.chipnummer.nl, of kijk voor meer informatie op www.chipjedier.nl.

Let op je dier!

Let goed op stresssignalen die aangeven dat je hond of kat het moeilijk heeft tijdens oud en nieuw. Dan is het namelijk écht oppassen dat het dier niet wegrent. Belangrijke signalen bij honden: trillen, hijgen, rusteloosheid, aandacht zoeken, blaffen of janken of iets vernielen. Belangrijke signalen bij katten: trillen, hijgen, wegkruipen, zogenaamd slapen, trillen van de huid, veel wassen of likken.

Naast de hierboven genoemde tips, kan ook voeding een belangrijke rol spelen bij het zorgen voor rust in huis tijdens de jaarwisseling. Onze Prins Resist-voeding geeft honden en katten die kampen met vuurwerkangst nét dat extra steuntje in de rug. Deze voeding bevat een unieke mix van natuurlijke kruiden die onder andere zorgt voor meer zuurstof in het bloed. Organen functioneren daardoor beter en er ontstaat meer rust in het honden- en kattenlijf. Voor een optimaal resultaat is het verstandig om al enkele weken voor een stressvolle periode met het geven van Resist-voeding te beginnen. Vind een Prins Resist verkooppunt bij jou in de buurt!

Voedingsadvies

De unieke Resist-kruidenmix is speciaal voor Prins samengesteld om honden en katten te ondersteunen tijdens moeilijke periodes. De kruiden zorgen onder meer voor meer zuurstof in het bloed, zodat organen beter functioneren, en voor meer rust in het honden- en kattenlijf. De Resist-voedingen zorgen bovendien voor een algehele conditieverbetering, te zien aan een gezonde, glanzende vacht en een optimale spijsvertering. Lees hier meer over de Prins Resist voedingen.

Wil je meer tips of heb je een andere vraag over de voeding, verzorging of opvoeding van je hond of kat? Neem contact op met het Prins CareTeam via 0318-524245 of advies@prinspetfoods.nl.

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!