Heeft je hond last van overgewicht? Wanneer je hond te zwaar is, is het belangrijk de hond rustig en gelijkmatig af te laten vallen. Als hulpmiddel wordt geadviseerd om honden maximaal 2% van hun lichaamsgewicht per week af te laten vallen. Met deze tips kun je je hond laten afvallen. 

hond laten afvallen

Je hond laten afvallen?

Je hond valt af door minder (calorierijk) te eten en meer te bewegen. Naast een aangepaste voeding is het dus belangrijk dat je hond meer gaat bewegen. Door regelmatig te bewegen wordt door het lichaam meer energie verbruikt. Bouw de lichaamsbeweging wel rustig op! Als hulpmiddel wordt geadviseerd om honden maximaal 2% van hun lichaamsgewicht per week af te laten vallen. Bijvoorbeeld: je hond weegt 35 kg. Dan mag deze maximaal 700 gram per week afvallen. 

Veterinaire voedingen

De speciale veterinaire voedingen van Prins, waaronder de Prins ProCare Veterinary Diet GEWICHTSCONTROLE & Diabetes geperste veterinaire voeding en Prins ProCare Croque Veterinary Diet WEIGHT REDUCTION & Diabetic krokante veterinaire voeding, zijn caloriearm en bevatten eigenschappen die de hond ondersteunen tijdens het afvallen.

hond laten afvallen

Bewegingstips voor de hond:

 • Wandelen: het is beter vaker te wandelen dan één keer heel lang. Dit voorkomt te veel belasting van de gewrichten van de hond.
 • Spelen: wanneer je met je hond speelt, verbruikt de hond veel energie en calorieën.
 • Voerspelletjes: biedt de veterinaire voeding op een andere manier aan, bijvoorbeeld met een voerbal en/of voerpuzzel. Hierdoor is de hond langer bezig met de maaltijd en is hij daarnaast in beweging, zowel lichamelijk als geestelijk.
 • Fietsen: laat de hond zoveel mogelijk in draf naast de fiets lopen. In draf belast de hond zijn gewrichten minder zwaar en kan hij het langer volhouden. Let op: fietsen met de hond moet langzaam opgebouwd worden en fiets niet als het buiten warmer dan 20 graden is.
 • Zwemmen: met zwemmen verbruikt de hond veel calorieën en de gewrichten worden minimaal belast.

9 tips: hond laten afvallen

Het kan best lastig zijn om je hond te laten afvallen. Daarom geeft het Prins CareTeam nog wat aanvullende tips om sneller resultaat te boeken. 

 1. Probeer je hond elke twee weken te wegen. Hierdoor kun je het afvallen goed volgen.
 2. Weeg de portie veterinaire voeding af op een keukenweegschaal, zodat je precies weet hoeveel je voert.
 3. Het is beter de dagelijkse voeding te verdelen over 3 à 4 maaltijden; dit bevordert het afvalproces.
 4. Het is sterk af te raden naast de veterinaire voeding extraatjes, zoals kauwbotten, snacks, koekjes, kaas, brood of andere tafelresten te geven.
 5. Als er andere huisdieren in huis zijn, geef je hond dan apart te eten en voorkom dat hij van ander voer kan mee-eten.
 6. Lijn je hond aan tijdens het wandelen, dit voorkomt dat hij buiten iets eet.
 7. Laat de rest van de familie weten dat de hond een dieet volgt en vraag hen de hond geen tussendoortjes te geven.
 8. Maak een foto van de hond. Het kan wel acht weken duren voordat je resultaat ziet. Door de foto kun je de voortgang van het afvalproces goed zien en volgen.
 9. Zorg altijd voor voldoende schoon en vers drinkwater.

Bewaar de voeding in een koele en droge omgeving. Hierdoor blijft de kwaliteit bewaard en de smakelijkheid behouden.

Ook interessant:

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!