Wist je dat driekwart van alle honden ouder dan drie jaar in meer of mindere mate last heeft van problemen met het gebit? Dat kan leiden tot een stinkende adem, gezondheidsbedreigende ontstekingen en heel veel pijn.

Dat verdient je hond natuurlijk niet! Als jij weet waar je op moet letten, kun je veel narigheid voorkomen.

Schaargebit

Honden hebben van nature een schaargebit, waarbij de boventanden zonder tussenruimte voor de ondertanden staan, dat heel geschikt is om vlees te ‘knippen’. Net zo kauwen als mensen kunnen ze niet. Puppy’s worden zonder tanden geboren. Vanaf de tweede/derde week na de geboorte krijgen ze hun eerste melktandjes, die na ongeveer drie/vijf maanden plaatsmaken voor een blijvend gebit. Na het wisselen van het melkgebit heeft een hond 42 tanden en kiezen.

Wisseltip

Het wisselen kan enkele maanden duren en het doorkomen van nieuwe tanden en kiezen kan best pijn doen. Jonge honden kunnen daardoor minder eetlust hebben, extra aan dingen gaan kluiven en, net als kleine kinderen, wat hangerig zijn. Tip: kauwen op een grote bevroren wortel of winterpeen kan verlichting bieden!

Tandplak en tandsteen

De voedselresten die na het eten in de bek van je hond achterblijven worden door bacteriën als brandstof gebruikt. Die bacteriën laten afvalstoffen achter, die op het gebit een dun laagje tandplak vormen. Tandplak kan in combinatie met calcium in het speeksel veranderen in tandsteen, wat voor nare ontstekingen en veel pijn kan zorgen. Die problemen kun je maar beter voor zijn, want dan moet er een dierenarts en mogelijk ook een vervelende behandeling aan te pas komen.

Symptomen van gebitsproblemen

  • Stinkende adem
  • Gele of bruine aanslag
  • Verkleurde tanden
  • Rood en dik tandvlees
  • Verandering van eetgewoonte, bijvoorbeeld niet meer willen kauwen
  • Niet graag willen eten of kauwen
  • Vaker wakker of onrustig zijn
  • Met de kop schudden of tegen voorwerpen aan wrijven
  • Kwijlen
  • Speeltjes laten vallen, bloedvlekken op kauwkluiven of speelgoed

Grrr!

Misschien heb je het zelf wel eens ervaren: een ontsteking in je mond kan enorm pijnlijk zijn, en daar gaat je humeur onder lijden. Gromt je hond als je hem wilt aanraken? Die geïrriteerde reactie kan heel goed wijzen op gebitsproblemen!

Grommen kan heel goed wijzen op gebitsproblemen!

Doen!

Regelmatig het gebit van je hond controleren is heel belangrijk. Een gezond gebit zonder tandplak of tandsteen herken je aan witte tanden en roze tandvlees. Hoe je het gebit van je dier kunt bekijken en poetsen, lees je hier. Tanden poetsen kan helpen het gebit schoon te houden. Bij het aanleren daarvan kan Prins Train & Care een handig hulpje zijn.

Wist je dit?

Bijna alle dierenartsen adviseren tandenpoetsen, maar slechts 2 procent van de eigenaren doet dat regelmatig!

Goed kauwen

Naast regelmatig poetsen is goed kauwen heel belangrijk om het gebit van je hond schoon te houden. Voeding kan daarbij een belangrijke rol spelen, maar dan is het wel belangrijk dat je dier goed op zijn eten kauwt. Krokante brokken zijn harder en kunnen helpen bij het schoonhouden van het gebit maar, nogmaals, daar moet je dan wél op kauwen!

Strooitip

Brokken uitstrooien of aanbieden in een voerpuzzel kan helpen je dier beter te laten kauwen. Het zorgt er voor dat je dier de brokken echt stuk voor stuk moet zoeken en opeten en voorkomt hij er een hele hap tegelijk van kan doorslikken.

Een gezond gebit herken je aan witte tanden en roze tandvlees.

Formaat en vorm

Prins heeft diverse hondenvoedingen met een grotere en/of aangepaste brokvorm om kauwen te stimuleren, zoals:

Hexa-wat?!

Kleine honden hebben vaak meer gebitsproblemen. Daarom bevatten Prins Protection Croque Mini krokante hondenvoedingen ook hexametafosfaat ter ondersteuning van een schoon gebit en om de vorming van tandplak te verminderen.

Wist je dit over het gebit?

Honden krijgen niet zo snel gaatjes als mensen. Het effect van suikers is bij hen niet zo negatief als bij mensen. Dat komt doordat het speeksel van honden minder zuur is, waardoor er minder snel gaatjes in het glazuur ontstaan.

Gebitsverzorgende producten

In de dierenspeciaalzaak vind je naast diverse gebitsverzorgende producten als mondgel, mondwater en poeder tegen tandsteen een ruime keus aan kauwsnacks  en -speeltjes die helpen bij het reinigen van het gebit. Kijk wel uit met te hard kauwmateriaal. Als het bijna onverwoestbaar is, kan je hond er zijn tanden letterlijk op breken! Vaak zijn het daarbij de achterste kiezen die scheuren. Dat kan een ontsteking en abces veroorzaken, dat vaak zichtbaar wordt als een dikke bult onder het oog.

Hulp nodig?

Heb je een vraag over de gezondheid van je hond? Wij zetten er graag onze tanden in! Ons CareTeam staat met advies en begeleiding voor je klaar.

Ook interessant:

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!