Bij warmte moeten katten voldoende water drinken, lichamelijke inspanning beperkt worden en ze veel in de schaduw blijven. Je kat afkoelen doe je zo. Wij hebben een aantal handige tips voor jou om oververhitting, verbranding of uitdroging te voorkomen bij jouw kat tijdens de warme zomerdagen.

Dit zijn drie dingen waar je dier tijdens de warmte niet zonder kan:

 • Water! Zorg dat je voor je kat altijd een fles (vers) water in je auto mee neemt. Een dichte fles mineraalwater blijft langer houdbaar dan kraanwater en zorgt ervoor dat je altijd een slokje voor je katachter de hand hebt. 
 • Schaduw! Regel een lekkere schaduwplek door een laken te spannen of een parasol neer te zetten. 
 • Rust! Gun je kat de rust om te slapen en te rusten. Samen spelen kan ook op een koeler moment! 

Wat moet je doen bij oververhitting?

Als de temperaturen erg hoog worden, bestaat er het gevaar van oververhitting, helemaal bij risicogroepen. Risicogroepen zijn kittens of oude katten en bepaalde rassen. Katten met overgewicht zijn ook extra kwetsbaar tijdens de warme dagen.

Symptomen van oververhitting zijn: 

 • versnelde hartslag
 • stijgende lichaamstemperatuur
 • rode slijmvliezen
 • zwaar hijgen
 • kwijlen (meer dan normaal)
 • niet meer eten of reageren op prikkels en traag bewegen (shock)
 • overgeven

Je kat afkoelen: Hoe moet je handelen bij oververhitting?

Neem eerst de temperatuur op van je huisdier. Als dit boven de 40 graden is, neem je direct contact op met je dierenarts. Wanneer de temperatuur hoger dan 41 graden is, dien je je viervoeter direct af te koelen. Leg hem in de schaduw, verkoel zijn buikzijde en hals met natte handdoeken. Zorg ervoor dat deze niet ijskoud zijn. Giet vooral geen water over je kat! Laat je huisdier kleine slokjes water drinken om hem te hydrateren en raadpleeg een dierenarts. Je kat afkoelen is daarmee een koud kunstje. 

Een koele plek voor je huisdier

Katten zoeken vaak zelf een koele plek op als ze het te warm krijgen. Zorg dat je kat voldoende schaduw heeft en binnen naar een koele plek kan zoeken. Houd bijvoorbeeld ramen en deuren dicht om de warmte zoveel mogelijk buiten de deur te houden. Hier geldt: denk aan wat je zelf (niet) zou doen. Als mens is het ook geen goed idee om midden op de dag pal in de felle zon te gaan liggen. Pas er dus voor op dat je kat niet tussen 12 en 15 uur in de open zon komt. 

Help je kat ‘aan de drank’ tijdens de warmte

Katten zijn van oorsprong woestijnbewoners en drinken daarom van nature niet zo veel. Voor hun gezondheid is het belangrijk dat katten voldoende water binnenkrijgen, zeker als ze een brokvoeding eten waarin niet zo veel vocht zit. Maar hoe krijg je ze aan het drinken? Klik hier voor vijf handige tips.

Tip!

Ververs het water van je kat wat vaker als het warm is, want vers water zet aan tot drinken. Drinkt je dier slecht? Dan kun je eventueel wat extra water door zijn voeding heen doen, of op meerdere plekken water neerzetten. Hoe vaker een kat een waterbak tegenkomt, des te vaker hij zal drinken!

Bescherm je dier tegen zonnebrand

De zon schijnt en het waait zacht, dé perfecte condities om te verbranden. Net als bij mensen kan UV-straling bij katten ook schade veroorzaken. In de natuur zijn dieren beter beschermd tegen UV-straling. Door kleine erfelijke veranderingen zijn huisdieren tegenwoordig gevoeliger voor de zon. Voornamelijk de minder behaarde delen van de huid zijn kwetsbaar, zoals de kop en dan met name de oorrandjes en het tere velletje op de neusrug, de buik en de liezen. Zonnebrand kan onder andere roodheid, ontstekingen of korstjes tot gevolg hebben. Gelukkig kun je je huisdier goed beschermen tegen UV-straling en zonnebrand met speciale sunblock voor dieren. 

Smeertips

 • Om te voorkomen dat een sunblock er meteen wordt afgelikt, kan het helpen het product aan te brengen voor je je dier eten geeft. Dit zorgt voor afleiding en een positieve associatie bij het dier.
 • Ook een dier dat is ingesmeerd kan geen hele middag zon aan. De periode in de zon zal dus van korte duur moeten zijn. Het advies is tussen twaalf en drie uur niet in de zon te komen omdat die dan het felst is.

Laat je huisdier nooit alleen achter in de auto!

Heb je enig idee hoe snel je auto met je kat erin kan opwarmen? Veel mensen onderschatten dit gevaar en dat kost ieder jaar kattenlevens. Laat je kat niet achter in de auto, ook niet voor heel even!

Je kat afkoelen, jij weet nu hoe het moet. Aan de slag!

Ook interessant:

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!