Door de coronacrisis zijn we gemiddeld veel meer thuis dan de kat van ons gewend is. Daardoor verandert de dagstructuur voor dit gewoontedier. Dat kan positief zijn omdat de kat meer aandacht krijgt, maar veel katten hebben moeite met deze verandering. En wat als we straks ons normale leven weer kunnen oppakken?

Onze kattendeskundige Sonja van Leeuwen van de Katten Academie geeft je graag tips. Een situatie als deze hebben we nog nooit eerder meegemaakt en we weten niet hoe het allemaal verder zal lopen. Dat maakt het heel lastig om gerichte adviezen te geven. Maar we kunnen natuurlijk wel proberen onze kat zo goed mogelijk op de toekomst voor te bereiden.

Heb je nog geen kat?

Dan kan deze periode, waarin we meer thuis zijn en vaak meer vrije tijd hebben, het moment om een kat uit het asiel te halen en een fijn thuis te geven. Je kunt een kat nu veel aandacht geven en leren wat wel en niet gewenst is in jouw huishouden. Gezellig! Maar bedenk dat als we straks overgaan naar het nieuwe normaal en we weer meer van huis zijn, je kat veel aandacht nodig heeft om aan die nieuwe structuur te wennen. Voor katten kan iedere verandering stress geven, dus dit wennen moet dan het liefst geleidelijk gaan.

Een kat wordt gemiddeld vijftien jaar, dan ligt de crisis hopelijk al ver achter ons.

Ben ik geschikt?

Beschik jij over de discipline en structuur om de zorg voor een kat een vast onderdeel van je leven te laten zijn? Niet alleen nu, maar jarenlang? Dat is best een taak. In de eerste weken van de lockdown zag je dat veel mensen hun leven anders gingen inrichten en meer tijd aan hun kat gingen besteden, maar dat zal je moeten blijven doen. Een kat wordt gemiddeld vijftien jaar, dan ligt de coronacrisis hopelijk al ver achter ons.

coronacrisis kat slapen

Heb je al een kat?

Dan heb je waarschijnlijk gemerkt dat je kat moest wennen aan het feit dat je nu zo veel thuis bent. Veel eigenaren geven aan dat hun kat veel slaapt. Dat is heel normaal. Een kat slaapt gemiddeld zestien tot achttien uur per dag, alleen zien we dat gewoonlijk niet altijd. We merken ook dat katten nu nieuwe gewoontes ontwikkelen. De een trekt zich meer terug om rust te krijgen, de andere geniet juist van alle extra aandacht.

Heb je nu een kitten?

Dan heb je geluk en pech. Geluk, omdat je nu waarschijnlijk meer tijd hebt om een fantastische band met je nieuwe vriendje op te bouwen. Maar ook pech, omdat je door de coronacrisis minder mogelijkheden hebt om hem te laten kennismaken met de wereld waarmee hij vertrouwd moet raken.

kitten kopen coronacrisis

Socialisatietips voor crisiskittens

  • Je kitten ziet nu misschien niet zo veel andere mensen. Maar ieder nadeel heeft zo zijn voordeel. Een kitten kan nu misschien niet optimaal aan andere dieren en mensen wennen. Anderzijds kan de kitten er ook niet van schrikken en dus ook geen nare ervaringen opdoen. Jij bent er natuurlijk voor de broodnodige sociale interactie door met hem te spelen en te knuffelen.
  • Om ergens mee vertrouwd te raken, hoef je er niet per se direct mee in aanraking te komen. Ook op afstand kan je kitten door te luisteren, kijken en vooral ook te ruiken heel veel informatie van de buitenwereld opnemen. Laat je kitten bijvoorbeeld via het open raam wennen aan het geluid van bouwvakkers, rinkelende fietsbellen of passerende auto’s.
  • Het hoeft allemaal niet groot(s). Maar de hoeveelheid prikkels die een kitten binnenkrijgt draagt bij aan de socialisatie en een betere ontwikkeling van de hersenen. Dit maakt dat kittens een beter herstelvermogen hebben en later ook beter om kunnen gaan met nieuwe prikkels.
  • Binnenshuis heb je ook allerlei mogelijkheden om je kitten te laten wennen aan allerlei prikkels. Doe dat stap voor stap en eerst heel rustig. Het is de bedoeling dat je kitten went, niet schrikt! Maak geluid met een pannendeksel, klap eens een paraplu uit en strooi daar een paar brokjes in die het kitten er uit kan eten. Zet een gekke hoed op, gooi een handdoek over je hoofd, doe net alsof je mank loopt, laat je kitten eens ruiken aan een stuk fruit, klapper met een lege vuilniszak, verrijd de afvalcontainer of zet de keukenmixer aan.
  • De wereld in huis halen gaat tegenwoordig heel makkelijk. Zoek via internet naar filmpjes met allerlei geluiden die je kitten straks in real life kan tegenkomen: van gillende kinderen tot vuurwerk, onweer en deurbellen… je kunt het zo gek niet bedenken of je vindt het online.

Prikkels dragen bij aan een betere hersenontwikkeling van je kitten.

Je weet nu hoe het is…

Je weet nu door het verplichte thuisblijven als geen ander hoe dat is en voelt, lang alleen thuis zijn. Je kunt je nu dus waarschijnlijk ook heel goed voorstellen hoe dat voor een kat moet zijn. En dan mogen katten van ons vaak ook nog niet eens doen wat ze eigenlijk wel graag zouden willen: liggen op de plekjes waar wij graag zitten, zoals op bed of het bankstel, of op het aanrecht of de eettafel springen.

Maak je kat blij!

Kijk daarom eens of je jouw kat misschien wel blij kunt maken met wat aanpassingen in je huis, zodat het ook voor hem meer een katvriendelijk thuis wordt. Vergeet niet dat hij vaak degene is die er straks weer de meeste tijd moet doorbrengen! Denk bijvoorbeeld eens aan:

  • Een eigen kleedje op de bank of vensterbank. Liefst precies zo’n dekentje van zachte stof als wij voor onszelf hebben, maar dan eentje waarvan niemand moeilijk doet als er wat kattenharen op zitten.
  • Een uitkijkpost in huis of tuin waarvan je kat kan kijken en observeren. Bijvoorbeeld een stoel of mooie klimpaal voor het raam, zodat je dier kan zien wat er in de tuin of op straat allemaal gebeurt.
  • Een speeltje, of gewoon heel simpel een lege doos met een paar kattensnoepjes of brokjes erin.
  • Je kunt voor je kat leuk denkspeelgoed kopen, maar ook zelf spelletjes en bezighouders maken. Of maak een speeltje van fleece. Leuk om te doen met de kinderen die nu ook verplicht meer tijd thuis doorbrengen!

Stress

Omdat katten erg van structuur houden, is ons advies nu niet alleen voor voldoende afleiding, maar ook voor rust te zorgen. Verander zo min mogelijk in het dagelijkse ritme als je straks weer meer van huis bent. Dat voorkomt veel stress bij katten. Stress is niet alleen slecht voor het welzijn van de kat, maar geeft ook veel probleemgedrag. Voorkomen is dus beter dan… inderdaad!

Djenna van het CareTeam

Gezond zijn én blijven? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!