Heeft je kat last van overgewicht? Vooral bij katten is het van belang dat de kat rustig en gelijkmatig afvalt. Katten mogen maximaal 2% van hun lichaamsgewicht per week afvallen. Zo kun je je kat laten afvallen met deze tips!  

kat laten afvallen

Je kat laten afvallen?

Help je kat op een gezonde wijze af te vallen. Katten mogen maximaal 2% van hun lichaamsgewicht per week afvallen. Bijvoorbeeld: wanneer jouw kat zes kilo weegt mag deze 120 gram per week afvallen.
Hoeveel en hoe vaak de kat dan precies te eten krijgt, kun je terugvinden op de voedingswijzer.

Let op! een kat mag niet vasten, dit kan namelijk leiden tot een levensbedreigende leververvetting. Katten moeten blijven eten!

Veterinaire voedingen

De speciale veterinaire voeding van Prins, Prins VitalCare Veterinary Diet WEIGHT REDUCTION & Diabetic, is caloriearm en bevat eigenschappen die je kat ondersteunen tijdens het afvallen. Naast minder eten en minder calorierijke voeding is het ook belangrijk dat de kat meer gaat bewegen. Een kat in beweging krijgen kan soms wat lastig zijn. Maar met deze tips heb je zeker succes!

kat laten afvallen

Bewegingstips voor de kat

 • Spelen: wanneer je met je kat speelt, gaat de kat meer bewegen en verbruikt dus meer energie en calorieën. Hengeltjes zijn populair bij katten. Klimpalen en ritseltunnels kunnen je kat ook aanzetten tot meer beweging. Als je de voorwerpen regelmatig weghaalt, blijven ze elke keer als ze weer worden neergezet bijzonder.
 • Voedingsmethode: Stop de voeding of een deel van de voeding in een zogenoemde (zacht rubberen) voerbal of voerpuzzel. Hierdoor is de kat langer bezig met de maaltijd en is hij/zij ook in beweging. Of zet je kat lekker aan het werk door voer voor hem te gaan verstoppen!
 • Ander niveau: Zet het voerbakje op een hogere plek, zodat de kat moet klimmen om bij het voerbakje te komen.

9 tips: je kat laten afvallen!

Het kan best lastig zijn om je kat te laten afvallen. Daarom geeft het Prins CareTeam nog wat aanvullende tips om sneller resultaat te boeken. 

 1. Weeg het portie veterinaire voeding af op een keukenweegschaal, zodat je precies weet hoeveel je voert.
 2. Zorg altijd voor voldoende schoon en vers drinkwater. 
 3. Probeer je kat elke twee weken te wegen. Zo kun je het afvallen goed in de gaten houden.
 4. Maak een foto van de kat. Het kan wel acht weken duren voordat je resultaat ziet. Door de foto kun je de voortgang van het afvalproces goed zien en volgen.
 5. Als er andere huisdieren in huis zijn, geef je kat dan apart te eten en voorkom dat hij van andere voeding kan mee-eten. Als het niet mogelijk is de kat apart eten te geven, dan is het aan te raden de andere katten ook op de veterinaire te zetten.
 6. Het is sterk af te raden naast de veterinaire voeding extraatjes, zoals snoepjes, snacks, kaas, brood of andere tafelresten te geven.
 7. Laat de kat (tijdelijk) niet buiten; zo voorkom je dat je kat misschien bij de buren iets te eten krijgt.
 8. Laat de rest van de familie weten dat de kat een dieet volgt en vraag hen de kat geen tussendoortjes te geven.
 9. Bewaar de voeding in een koele en droge omgeving. Hierdoor blijft de kwaliteit bewaard en de smakelijkheid behouden.
Ook interessant:

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!