Heerlijk, lente! Ook je kat staat vast te springen om van dit nieuwe seizoen te kunnen proeven. Frisse lucht en bewegingsvrijheid zijn gezond voor je kat, maar hoe zorg je ervoor dat jouw vrije vogel veilig van de voorjaarszon kan gaan genieten? Wij vertellen je graag hoe je jouw kat veilig naar buiten laat.

Mag jouw kat vrij naar buiten? De meeste buitenkatten vinden het prettig om zelf te beslissen wanneer ze naar buiten gaan en weer binnenkomen. Een kattenluik biedt dan uitkomst. Er zijn kattenluiken te koop die reageren op de chip van je kat, zodat alleen je eigen kat erin en eruit kan. Als je wilt dat je kat binnenblijft, doe je het luikje op slot. Zo kan hij niet ’s nachts of bijvoorbeeld bij slecht weer op avontuur gaan.

In de tuin

Veel katten – zeker als ze het buitenleven niet gewend zijn – vinden het niet prettig om vanuit hun veilige binnenomgeving in een tuin te komen waar ze zich niet kunnen verstoppen. Een moderne betegelde tuin zonder schuilmogelijkheden of uitkijkposten kan onervaren buitenkatten een minder prettig gevoel geven. Een flinke plantenbak naast het kattenluik geeft de kat al wat beschutting als hij buiten komt. Een tafel in de tuin of een klimboom waar je kat op kan gaan zitten, maakt een hoge uitkijkpost. Dat zal je kat een stuk fijner gevoel geven! Zorg er daarnaast voor dat je kat in de tuin een koele schaduwplek kan opzoeken en ergens kan schuilen bij slecht weer. Lees hier onze tips om jouw tuin om te toveren tot een waar kattenparadijs!

Je kat veilig naar buiten

Vind je het spannend als je kat naar buiten gaat en wil je hier graag controle op houden? Probeer onderstaande tips om je kat op een veilige manier naar buiten te laten!

  • Kattentuigje. Voor een kattentuigje kun je al snel terecht bij de dierenspeciaalzaak. Daar krijg je advies over de verschillende soorten tuigjes en pasvorm, zodat je zeker weet dat je een tuigje koopt dat past bij jouw kat. Natuurlijk wil je er ook zeker van zijn dat je kat niet uit zijn tuigje ontsnapt! Daarom is het belangrijk dat je je kat leert om het tuigje te dragen. Oefen dit in huis voordat je hem de eerste keer aan het tuigje mee naar buiten neemt. Er zijn ook kattenliefhebbers die hun kat aan een looplijn door de tuin laten lopen. Blijf er dan wel altijd bij om toezicht te houden!
  • Katveilige tuin. Je kunt je tuin katveilig maken door middel van stevig maar fijnmazig gaas dat je op de schutting plaatst. Als je ervoor zorgt dat het gaas naar binnen helt, is het voor de kat moeilijk om er overheen te klimmen. Als je er echter zeker van wilt zijn dat hij niet ontsnapt, kun je overwegen om de tuin met gaas of net te overspannen. Zet vuilcontainers, tafels of hoge planten niet te dicht bij de schutting en pas op voor overhangende takken. Deze kan je kat gebruiken om alsnog over de schutting te klimmen!
  • Buitenren. In een buitenren kan je kat veilig van de voorjaarzon genieten. Veel mensen kopen of maken een ren aansluitend aan de deur waarin het kattenluik zit, zodat de kat zelf in en uit kan lopen. Zorg in de ren voor voldoende speel- en klimmogelijkheden maar – minstens zo belangrijk – ook voor schuil- en schaduwplekken.

Help! Mijn kat is ontsnapt!

Je bent je kat toch uit het oog verloren. Wat nu? Allereerst is het goed om je kat te laten chippen voordat hij naar buiten mag. Deze chip wordt onder de huid van je kat geplaatst en op die manier kan je kat altijd worden geïdentificeerd. Het chippen je kat is dus zeker wel een aanrader. Met chippen alleen ben je er nog niet, want je moet deze ook laten registreren bij een databank. Op die manier kan je kat altijd bij jou worden teruggebracht als hij is ontsnapt, of aan de wandel gaat en de weg naar huis niet meer terug kan vinden. Zeker een aanrader!

Maar wat als je kat nu eenmaal is ontsnapt? Hoe vind je hem zo snel mogelijk weer terug? Wij geven je een paar handige tips.

  1. Meld je weggelopen kat aan bij Amivedi.nl. Amivedi is een stichting die verloren en gevonden huisdieren registreert en probeert terug te brengen bij hun baasjes. Amivedi werkt samen met instanties zoals dierenasiels, dierenartsen en dierenambulances.
  2. Op de website van Amivedi kun je – onder het knopje ‘ik ben mijn dier kwijt’ – een duidelijke poster of flyer maken om in de buurt op te hangen of uit te delen. Vergeet niet de posters weer te verwijderen als je kat terecht is!
  3. Social media. Als je via social media aangeeft dat je je kat kwijt bent, is de kans groot dat dit flink gedeeld wordt en dat je kat uiteindelijk bij je terug komt. Geef een duidelijke beschrijving van je kat en plaats een of meerdere foto’s bij je oproep. Je kunt deze plaatsen in verschillende Facebookgroepen voor vermiste katten, ook per regio. Zo vind je je maatje snel weer terug!
  4. Als je het écht professioneel aan wilt pakken, zijn er zelfs GPS-trackers te koop speciaal voor katten. Je kunt ze aan de halsband of aan hun tuigje bevestigen en zo altijd weten waar je kat uithangt. En geef toe, daar ben je toch altijd al benieuwd naar geweest?!

Wil je meer weten over het gedrag van je kat en over hoe je zijn welzijn kunt verbeteren? Misschien is de workshop ‘Katten trainen’ bij EduPet iets voor jou! Kijk op www.edupet.nl voor meer informatie.  

Ook interessant:

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!