Mensen denken dat je katten niets kunt leren, omdat ze minder mensgericht lijken te zijn dan honden. Maar niets is minder waar!

Katten zijn slim en je kunt ze echt veel leren. Niet op tafel springen, geen planten opeten en niet in de gordijnen klimmen of aan de bank krabben, bijvoorbeeld. Hoe je dat doet? Vooral door ze duidelijk te maken en te belonen wat wél de bedoeling is! 

Beloon goed gedrag

Als eerst is het belangrijk om de kat te belonen als iets goed gaat. Voor alle katten geldt: gedrag dat ze iets oplevert, zullen ze herhalen. Besef dat straffen door bijvoorbeeld een plantenspuit te gebruiken niet zinvol is. Vaak begrijpen katten niet waarvoor ze gestraft worden, omdat het gedrag dat ze vertonen voor hen heel natuurlijk is. Daarnaast kan straf er voor zorgen dat de kat alleen maar angstig wordt en jou zelfs gaat ontlopen. Daarbij zijn er katten die niet alleen angstig, maar ook agressief worden. Een alternatief is je kat afleiden.

Katten zullen gedrag dat hen iets oplevert herhalen.

Huisregels

Stel vast wat een kat wel en niet mag in jouw huis en maak aan de hand daarvan een aantal regels. Het is belangrijk dat iedereen in het gezin deze regels naleeft. Zo ontstaat er bij de kat geen verwarring over wat wel of niet mag. Belonen kan door een snoepje of een aai te geven. Zorg dat je kitten alles wat hij moet leren als nuttig of leuk ervaart. Spelletjes, voedsel en extra aandacht spelen daar een belangrijke rol in.

Hulp nodig?

Hulp nodig bij de opvoeding van je kitten? De deskundigen van het Prins CareTeam hebben niet alleen verstand van goede voeding, maar kunnen je ook helpen van jouw kitten een superkat te maken!

 

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!