Als puppy komt er nogal wat op je af. Je moet bijvoorbeeld leren alleen te blijven en goed om te gaan met alles om je heen. Wij helpen je graag bij de eerste opvoeding!

Puppy’s moeten leren omgaan met alles wat er om hen heen gebeurt. Socialiseren noemen we dat: wennen aan alles wat je in je leven kunt tegenkomen, en dat is een belangrijke taak voor zowel de fokker als de eigenaar.

Hello world!

De wereld van een puppy wordt steeds een stukje groter: de eerste weken worden, eerst nog doof en blind, doorgebracht in het nest. Daarna gaan de hondjes steeds meer van de omgeving verkennen. Tot een leeftijd van circa twaalf weken zijn puppy’s vooral nieuwsgierig en staan ze erg open voor nieuwe indrukken.

Van stofzuiger tot paard

Het is de kunst om je puppy op een zo positief mogelijke manier met alles waarmee hij te maken kan krijgen in aanraking te brengen. Mensen, kinderen, andere honden van groot tot klein en zwart tot wit, de passerende brommer, de lawaaiige stofzuiger, het paard in de wei… ze horen er allemaal bij. Het is wel belangrijk al die kennismakingen rustig en gedoseerd te laten plaatsvinden, want een te grote hoeveelheid informatie kan een puppy niet opslaan.

Tot circa twaalf weken staan puppy's erg open voor nieuwe indrukken.

Alles wordt eng…

Vanaf de leeftijd van circa twaalf weken tot ongeveer zes maanden komt je puppy in een fase die zich kenmerkt door een bepaalde terughoudendheid. Waar de pup eerder openstond voor nieuwe kennismakingen en ervaringen, kan hij nu minder open en enthousiast reageren. De pup kan dingen waar hij eerst helemaal niet bang voor was, zoals een vuilcontainer, nu opeens heel erg eng gaan vinden. Aan jou de taak je hondje goed te blijven begeleiden, zodat hij positieve ervaringen kan blijven opdoen. Een goede hondenschool kan je hierbij helpen!

…en nou luistert hij niet meer!

Tussen de zes en twaalf maanden kan je leuke en lieve puppy veranderen in een opstandige puber die alles doet, behalve luisteren. Voor een groot deel is komt dat door hormonen, die op deze leeftijd enorm pieken. Wanhoop niet, maar blijf je puberende pup de begeleiding en hulp bieden die hij juist nu zo nodig heeft. Houd vol! Als je deze periode goed doorloopt, verandert jouw puppy in een superhond!

Hulp nodig?

Hulp nodig bij de opvoeding van je pup? De deskundigen van het Prins CareTeam hebben niet alleen verstand van goede voeding, maar kunnen je ook verder helpen met een gericht gedragsadvies.

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!