Kamperen wordt extra avontuurlijk als je je hond meeneemt. Met je viervoeter in een tent: soms is het wat behelpen, maar als je honden leuk en haren niet erg vindt, kan het reuze gezellig zijn!

Op veel campings zijn honden welkom, zeker als je met je eigen tent komt. Voor andere accommodaties, zoals huurtenten, huisjes, stacaravans of blokhutten, gelden vaak restricties. Meld altijd dat je een hond bij je hebt en vraag wat daarvoor de regels én de kosten zijn. De prijs die campings voor een hond kunnen rekenen kan enorm variëren: van helemaal gratis tot een flink bedrag per dag.

Houd hier rekening mee

Met je hond gaan kamperen kan betekenen dat je hem iedere seconde van de dag om je heen hebt. Zeker als het warm is kun je hem namelijk niet in de auto, caravan of tent, die bovendien niet goed afsluitbaar is, achterlaten. Je wordt dus beperkt in je mogelijkheden, ook bij het winkelen en bezoeken van attracties. Ga je met een pup kamperen? Dat vergt speciale maatregelen. Pups en jonge honden zijn erg gevoelig voor nieuwe indrukken en daarvan krijgen ze er tijdens een reis en vakantie een heleboel te verwerken! Aan jou de taak alle ervaringen, die bepalend zijn voor hoe je hond later in het leven komt te staan, in goede banen te leiden.

Is je hond campingproof?

Houd je altijd aan de campingregels, zodat honden welkom zijn én blijven. Het is logisch – en vaak verplicht – dat je je hond op kampeerlocaties aangelijnd houdt en poep opruimt. Zorg dat je hond ‘kampeerproof’ is en kan omgaan met situaties die hij op de camping kan meemaken: mensen die, ook in het donker, langs ‘zijn’ tent lopen, spelende kinderen die op fietsjes langs komen crossen of ballen en badmintonshuttletjes die rond zijn oren kunnen vliegen. Allemaal dingen waarop honden instinctief kunnen reageren met aanslaan of najagen, en je zult merken dat je hond op onbekend terrein vaak extra waaks zal zijn.

Tip!

Je kunt je hond bij je tent ‘parkeren’ aan een speciale lijn en grondpin. Let altijd goed op dat je dier niet in de lijn verstrikt raakt! Een voorbeeld van een handige campingset vind je hier.

Een echte kampeerhond:

  • Blaft niet en blaft ook niemand aan als dat niet nodig is.
  • Valt andere kampeerders niet lastig.
  • Blijft op de camping aan de lijn.
  • Blijft uit de buurt van het zwembad, de kinderspeelplaatsen en sportvelden.
  • Plast en poept buiten de camping.

Tip!

Een goede zaklamp, op de camping sowieso praktisch, kan goed van pas komen als je je hond in het donker gaat uitlaten.

Water en schaduw

Zorg dat je hond op je kampeerplek altijd water en schaduw heeft. Schaduw kun je creëren met behulp van een parasol of een zogeheten tarp, een zeildoek dat je kunt spannen. Een beachsheltertje kan helemaal ideaal zijn: zo ligt je hond niet alleen in de schaduw, maar ook uit de wind. Bovendien kun je hem zo een rustig en afgeschermd plekje geven.

Tip!

Niet al het kraanwater op campings is overal even goed drinkbaar. Als je de kwaliteit ervan niet vertrouwt, kun je je hond het beste mineraalwater uit flessen geven.

Let op: niet met je hondenbillen tegen het tentdoek als het regent!

Een gezellige druipsteengrot…

De ruimte in een tent is beperkt, dus je hond zal wat moeten inschikken en enkele tentregels moeten kennen: niet met je harde nagels op het luchtbed komen bijvoorbeeld, en niet met je hondenbillen tegen het tentdoek gaan staan als het regent, om leeglopen en doorlekken te voorkomen. Door warmte en stress kunnen honden meer haren verliezen dan normaal. Wees er op voorbereid dat je tent kan veranderen in een soort druipsteengrot, zeker als je een hond met veel vacht hebt, met haren vastgekleefd aan het tentdoek en nog veel meer haren op en in je slaapzak. Maar ach, het is vakantie, en de gezelligheid van het samenzijn maakt veel goed!

Wat schaft de pot?

Sommige honden kunnen door menuwisselingen, reisstress of het verblijf in een andere omgeving last krijgen van hun spijsvertering. Als je niet weet of het product of merk dat je voert op je plek van bestemming verkrijgbaar is, kan het handig zijn een eigen voorraad voer voor je hond mee te nemen. Vers vlees voeren kan in een tentje zonder diepvries- of koelmogelijkheden erg onhandig zijn. Zorg er in dat geval voor dat je hond al voordat je gaat kamperen gewend is aan een andere maaltijd. Snacks van gedroogd vlees en runderhuid zijn heerlijk om op te kluiven, maar pas op: voor je het weet heb je wél een heel interessante verzameling (stront)vliegen rond je tent!

Tip!

Een roestvrijstalen voerbak is niet alleen hygiënisch, maar desgewenst ook nog inzetbaar in de campingkeuken, bijvoorbeeld om aardappels in te schillen of als teiltje. Was de voerbak zodra je hond hem leeg heeft meteen af. Als je hem te lang in de hete zon laat staan, moet je namelijk lang boenen om aangekoekte etensresten weer weg te krijgen.

Lekker ontspannen

Tijdens een kampeervakantie is er alle tijd om lekker te ontspannen. Je kent het vast wel, dat plok-plok, plok-plok: het geluid van hele families die op de camping fanatiek badmintonnen. Nog leuker is het om ook je hond onderdeel van een spel te maken. Je hebt nu immers alle tijd om lekker met hem op te trekken! We geven je drie speltips:

  • Honds dobbelen. Nodig: een dobbelsteen. Bedenk zes trucjes voor je hond, zoals zitten, poot geven, doodliggen, rondje om zijn as draaien, met zijn neus je hand aanraken, iets vangen of blaffen op commando. Nummer de trucjes van één tot zes en gooi dan met de dobbelsteen: het aantal ogen staat voor het nummer van het kunstje dat je hond mag laten zien.
  • Doorzoek de doek. Nodig: een handdoek en iets lekkers. Leg voor dit speurneuzenspelletje iets lekkers voor je hond op de grond en leg daar een handdoek overheen. Hoelang duurt het eer je hond dat gevonden heeft? Je kunt het zoekspel moeilijker maken door de handdoek met het lekkers (of iets leuks) erin helemaal dicht te vouwen.
  • Kynologisch scrabble. Nodig: een scrabblespel. Is de hond moe, maar heb je zelf nog energie over? Dan kun je een spelletje kynologisch scrabble spelen: bedenk en leg alleen woorden aan die met honden te maken hebben. Hond nog niet moe? Bedenk woorden van dingen die hij kan doen. Knuffelen en koekjeeten rekenen we goed!

Routine…

Tijdens de vakantie is alles net even anders. Het onderkomen, de omgeving, het eten, het klimaat, de taal… Dat geldt niet alleen voor ons, maar ook voor de hond. Om ervoor te zorgen dat je hond zich snel thuis voelt, is het belangrijk een vaste routine aan te houden. Een eigen ligplaats, vertrouwde speeltjes en het aanhouden van vaste tijden met uitlaten en voeren kunnen helpen de hond zich op zijn gemak te laten voelen. Het hoeft niet precies hetzelfde ritme als thuis te zijn, maar houd wel een bepaalde regelmaat aan, zodat het leven voor je hond voorspelbaar blijft. 

…en rust

Zorg naast routine ook voor voldoende rust. Honden zijn zeker tijdens een kampeervakantie vaak veel wakker en actief, omdat ze veel buiten zijn en er veel te zien, te waken en te beleven is. Geef ze de ruimte en tijd om tot rust en lekker bij te komen!

Dit artikel is gemaakt door Judith Lissenberg, die jarenlang met haar honden in Frankrijk kampeerde en daarover het boekje ‘Leven als hond in Frankrijk - Vakantie met viervoeters’ schreef.

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!