Met lege kartonnen dozen kun je allerlei leuke spelletjes met je kat doen! Vrijwel iedere doos is geschikt om leuke dingen mee te doen. Van schoenen- tot bananendoos: je kunt er echt van alles mee bedenken.

We geven je een suggestie en dagen je uit om nog veel meer dingen met een doos te verzinnen!

Kat in het bakkie

Gebruik de doos voor een leuke freestyle oefening: lukt het je kat met één, twee, drie of alle pootjes in de doos te laten staan of zitten? Begin met alle interactie van het dier met de doos te belonen: naar de doos kijken, er naartoe lopen, dat levert allemaal een beloning op.

Bingo!

Heeft het dier begrepen dat het lekkers dat hij van jou krijgt iets met de doos heeft te maken? Dan wacht je even af of hij misschien ander gedrag laat zien: even ruiken aan de doos, of er misschien zelfs wel een poot inzetten. Bingo! Je kunt eventueel ook, heel simpel, een brokje in de doos gooien. Grote kans dat je hond of kat, als hij dat brokje wil pakken, vanzelf al met een poot in de doos gaat staan. Super! Beloon met extra lekkers vanuit je hand!

Kies de juiste doos

Ga je een spelletje doen met een doos, zorg dan dat deze doos geen scherpe randen heeft en ontdaan is van eventuele nieten, krammen en taperesten. Zorg er verder voor dat er geen schadelijke dingen of sterk ruikende stoffen (zoals wasmiddel) in hebben gezeten, want dan is het niet fijn om je kattenneus er in te steken. Bij sommige spelletjes moet je er even op letten dat het formaat van de doos past bij de grootte van je dier.

Verwijder altijd eventuele nietjes, krammen en taperesten.

Belangrijk!

Voor alle doedingen met een doos geldt:
• Houd altijd toezicht tijdens het spelen.
• Safety first! Kijk altijd of het spel geschikt is voor jouw dier.
• Voorkom dat het dier dingen kapotmaakt en opeet.
• Laat geen meerdere dieren tegelijk met een doos spelen, dat kan onbedoeld competitie en agressie oproepen.

Bonny van het CareTeam

Zoek je leuke sport- en speltips? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!