Heeft jouw kat jeuk? Katten zijn erg gevoelige dieren. Veranderingen in de omgeving of in de gezinssamenstelling kunnen leiden tot stress. Katten uiten dat door zich overmatig te wassen, waardoor er huid- en vachtproblemen kunnen ontstaan. Huid- en vachtproblemen kunnen leiden tot jeuk bij je kat, een veelvoorkomend probleem. In dit artikel helpen we je met tips en adviezen.

Heeft mijn kat jeuk? De symptomen

 • Bijten, overmatig likken.
 • Schilfertjes.
 • Kale plekken.

Oorzaken

 • Parasieten (bijvoorbeeld schurft, mijten of een vlooienbesmetting).
 • Huidproblemen zoals een schimmelinfectie of een verwonding.
 • Allergie (voedselallergie of omgevingsallergie).

Let op parasieten!

Heeft je kat jeuk? Het kan ontstaan door parasieten, bijvoorbeeld door mijten, schurft of vlooien. Een veelvoorkomende oorzaak van aanhoudende jeuk is een vlooienallergie. Dit betekent dat het dier overgevoelig reageert op vlooienbeten. Zowel binnen- als buitenkatten kunnen vlooien krijgen, zorg daarom dat u regelmatig uw kat op de juiste manier behandeld tegen vlooien en overige parasieten.

Naar de dierenarts

Merk je dat de kat zich regelmatig krabt of likt? Of heeft je kat last van kale, geïritteerde of schilverige huid? Neem dan allereerst contact op met de dierenarts om te achterhalen wat er aan de hand kan zijn en voor een behandelplan.

Voedselallergie

Is uitgesloten dat het niet gaat om parasieten? Dan kan worden nagegaan of het gaat om een voedselallergie. Het is dan belangrijk om precies na te gaan wat de kat precies eet (of in het verleden heeft gegeten), inclusief bijvoeding, snoepjes en tussendoortjes. Hou dit gedurende een week bij in een voedseldagboekje. Naar aanleiding daarvan kan bekeken worden welke voedingsmiddelen de kat nog niet eerder heeft gegeten. Pas dan kan er een hypoallergene veterinaire voeding worden geadviseerd, hier lees je meer over voedselallergie bij katten.

Gedurende de eliminatieperiode is het belangrijk dat echt alleen de veterinaire voeding wordt geven!

Aanvullende adviezen bij jeukklachten

Het is al lastig genoeg om te achterhalen waar je kat precies allergisch voor is of een overgevoeligheid voor heeft. Daarom geeft het Prins CareTeam nog wat aanvullende adviezen om sneller resultaat te boeken.

 • Geef geen extraatjes, zoals snoepjes, snacks, kaas, brood of andere tafelresten. Hier zitten ook eiwitten in en daardoor kan het zijn dat de allergie in stand wordt gehouden.
 • Verdeel de dagelijkse hoeveelheid voeding bij voorkeur over meerdere kleine maaltijden per dag. De overgevoeligheidsreactie wordt hierdoor minder snel getriggerd.
 • Als er andere huisdieren in huis zijn, geef de kat dan apart te eten en voorkom dat hij van andere voeding kan mee-eten. Is het niet mogelijk de kat apart eten te geven, dan is het aan te raden de andere katten ook tijdelijk op de veterinaire voeding te zetten.
 • Laat de kat (tijdelijk) niet buiten, zodat voorkomen wordt dat hij elders iets te eten krijgt.
 • Maak een foto van de huid- en vachtproblemen. Het kan 6 tot 8 weken duren voordat je resultaat ziet. Door de foto kun je de verbetering goed zien en volgen.
 • Laat de rest van de familie weten dat de kat een dieet volgt en vraag hen de kat geen tussendoortjes te geven.
 • Bewaar de voeding in een koele en droge omgeving. Hierdoor blijft de kwaliteit bewaard en de smakelijkheid behouden.

Ontvang gratis advies op maat

Heeft jouw huisdier last van jeuk en ben je op zoek naar een passende voeding of extra adviezen? Het Prins CareTeam helpt je graag!

Ook interessant:

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!