Een foto van je kat maken? Voor de mooiste katten foto's moet je soms best wel wat geduld opbrengen. En in zo'n situatie heb je jezelf vast weleens "zit eens stil!'' horen roepen. Al is je kat soms lastig te regisseren, blijft hij of zij niet altijd op de juiste plek zitten en heeft je maatje af en toe weinig aandacht, kan dit ook juist zorgen voor leuke situaties en spontane foto's! We geven je graag 8 tips voor het maken van de beste foto's van jouw kat.

Je kat op de foto

Kattenfoto's zijn razend populair! Katten en het internet zijn dan ook een hemelse match. Heb jij al een Instagram-profiel gemaakt voor je kat? Must have! Dan komen onderstaande tips zeker van pas. Onthoud wel: bij het fotograferen van je kat staat het welzijn van je dier natuurlijk voorop. Let er goed op dat je kat geen stress heeft. In dit artikel bespreken wij de verschillende stresssignalen en wat jij kan doen om stress te voorkomen.  

katten foto's

Fotoshoot met je kat: 8 tips voor mooie katten foto's

Bekijk hieronder de tips die wij voor je hebben verzameld om de mooiste foto's van je kat te maken.

  • Begeef je op ooghoogte van het dier om mee te kunnen kijken in zijn wereld en zijn aandacht er goed bij te kunnen houden.
  • Gebruik zoveel mogelijk natuurlijk licht en speel in op natuurlijke veranderingen zoals zonsopgang of -ondergang. De flitser kun je beter vermijden.
  • Als je buiten foto's van je kat(ten) maakt, probeer de felle zon dan te vermijden. 
  • Neem je tijd en jaag je kat niet op. Het roepen, fluiten of overdreven met de vingers knippen kan averechts werken. Gebruik bijvoorbeeld een piepspeeltje als je wilt dat je dier in of naar de lens kijkt. 
  • Let op met snelle en harde bewegingen. Sommige dieren kunnen hier van schrikken. Blijf juist flexibel en beweeg langzaam en voorzichtig. 
  • Wil jij de emoties van je huisdier vastleggen? Zorg er dan voor dat de ogen van het dier in elk geval scherp zijn. Een foto van een blik van het dier geeft inzicht in zijn karakter. 
  • Gaat het niet zoals je wilt? Neem dan even een pauze, gun je kat even een rustmomentje en ga daarna weer verder. 
  • Zeker weten dat je niet hét moment mist? Gebruik dan de burstmode/continu-opname functie. Veel camera's en telefoons bieden deze optie voor actiefoto's. Je camera of telefoon maakt dan heel veel foto's achter elkaar. De kans is dan natuurlijk groter dat er een goede (en scherpe) foto bij zit.   

Zoom ook eens in op kleine details van je kat: bijvoorbeeld de vacht, nagels, snorharen of ogen. 

Meer leren over het fotograferen van katten?

Inspiratie opdoen? Check dan ook vooral het werk van andere fotografen. Hier kun je veel van leren. Let bijvoorbeeld op de inval van het licht, het perspectief, de compositie en de scherpte van de foto bij het maken van de mooiste katten foto's. 

Ook interessant:

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!