Kattenkruid heet niet voor niets kattenkruid: veel katten zijn dol op deze plant, die van nature in Europa en Azië groeit. Als ze lucht van dit kruid krijgen, kunnen ze er echt helemaal door betoverd raken. Wat weten we nog meer over kattenkruid?

Kattenkruid (Nepeta cataria), ook wel catnip genoemd, heeft een bijzondere werking op katten. Sommige dieren worden er heel relaxed en bijna high van, en vallen er letterlijk als een blok voor: ze beginnen verheerlijkt kopjes te geven en op hun rug te rollen, en kunnen er zelfs van gaan kwijlen. Andere katten worden er letterlijk wild van, maar er zijn ook dieren die er helemaal niet op reageren. 

Toverkracht van kattenkruid

Hoe kattenkruid, afkomstig uit de familie van lipbloemige planten, precies werkt is nog niet helemaal bekend. Stofjes uit de plant werken in op bepaalde ontvangers in het kattenlijf en veroorzaken, als het dier daar gevoelig voor is, opwinding. Niet alleen bij de kat in kwestie, maar het kan ook opwinding en agressie tussen dieren onderling geven. De toverkracht van het plantje duurt trouwens niet al te lang. Het licht hallucinerende effect van dit plantje houdt, per keer dat de kat er mee in contact komt, doorgaans maar een paar minuten aan. 

Kattenkruid is ongevaarlijk voor je kat

Je kunt kattenkruid gebruiken om bepaalde plekken of speeltjes voor de kat aantrekkelijk te maken. De plant is bij de dierenspeciaalzaak in diverse vormen te koop: gedroogd en bijvoorbeeld verwerkt in speelgoed, maar ook als spray. Je kunt het ook in je tuin planten. Maak je geen zorgen, dit bijzondere plantje is voor katten ongevaarlijk en werkt niet verslavend. 

De toverkracht van dit plantje duurt trouwens maar even.

Tip voor kattenkruid! 

Maak de speeltjes van je kat extra interessant door ze te bewaren in een zak met wat kattenkruid.

Wist je dit al?

Katten zijn ook gevoelig voor sommige andere planten, zoals valeriaan. Valeriaan zit vaak verwerkt in rustgevende thee. Sommige katten zijn er zó gek op, dat ze inbreken in je keukenkastjes om bij de valeriaanthee te komen, of hengelen zelfs de theezakjes uit je kopje! En dan is er nog het rustgevende effect op angstige en gestreste katten van de zogeheten matatabi stokjes, de gedroogde houtachtige takken van de Actinidia polygama. Dat is een klimplant die vooral in China en Japan voorkomt.

Nog meer kruidenkracht

Ook Prins werkt met kruiden. Prins VitalCare Resist Calm is een met kruidenextracten verrijkte 100% natuurlijke voeding, die speciaal geschikt is voor gevoelige katten die wat extra’s nodig hebben. Denk daarbij aan katten met een verminderde weerstand als gevolg van een ziekte, operatie of door angst, stress en hormonale schommelingen.

 

Ook interessant:

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!