Net als bij mensen kan kattenpoep van je kat veel vertellen over hoe het met hem gaat. Ondanks dat het een onderwerp is waar we het niet graag over hebben, is het wel erg belangrijk! We vertellen je graag hoe gezonde ontlasting van je kat eruitziet.

Wat vertelt kattenpoep je over de gezondheid van je kat?

De ‘normale’ ontlasting van je kat is stevig en heeft een donkerbruine kleur. Om te checken of de ontlasting van je kat echt goed is, spelen er nog meer dingen een rol.

  • Hoe vaak poept een kat? Over de hoeveelheid dat je kat naar het toilet gaat, bestaat geen harde regel. Normaal is meestal 1 à 2 keer per dag, al kan dit verschillen per kat. Belangrijker is om vooral wat regelmaat te hebben en dat je kat niet een dag helemaal niet zijn behoefte doet. 
  • De geur. Kattenpoep heeft over het algemeen een sterke geur, door de grote hoeveelheid eiwitten die ze eten. Als je het gevoel hebt dat de ontlasting een te sterke geur heeft, kun je contact opnemen met de dierenarts. In dat geval kan het geen kwaad om even langs de dierenarts te gaan of het erover te hebben bij de jaarlijkse controle.
  • Structuur: De ideale kattendrol is stevig en valt niet uit elkaar, maar is niet keihard! Een zachtere of juist te harde drol kan voor een keer geen kwaad, maar als dit langer aanhoudt, is het goed om dit even bij de dierenarts te laten controleren.
  • Hoeveel? Hoeveel je kat poept is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de hoeveelheid voer die je kat krijgt of het type voer. Heb je het gevoel dat je kat te veel ontlasting heeft? Neem dan contact op met een deskundige om te kijken wat voor oorzaak dit kan hebben.

Heeft de kattenpoep een mooi kleurtje? 

De kleur van de poep van je kat kan je veel vertellen. Waar valt de drol van jouw kat onder?  

  • Een gezonde kattendrol is chocoladebruin, maar kan wat donkerder of lichter zijn, afhankelijk van wat de kat precies gegeten heeft.   
  • Een bleke of gele ontlasting kan duiden op verteringsproblemen. Een goede reden om contact op te nemen met je dierenarts.
  • Grijs: Als je ziet dat je kat grijze ontlasting heeft, is het goed om dit zo snel mogelijk te melden bij de dierenarts. Het kan zijn dat hij problemen ervaart met zijn lever of galblaas, en daar kun je het beste zo snel mogelijk bijzijn.
  • Zwart: Dit betekent dat er ‘oude’ bloed in de ontlasting zit. Dit kan duiden op een darmbloeding  Ga zo snel mogelijk naar de dierenarts. 

Op weg naar een goede drol! 

Zoals je hebt gelezen zijn er een aantal dingen waaraan je een ‘minder goede’ drol van je kat kunt herkennen. Aanpassingen in de voeding of voedingsmethode van je kat kunnen soms al een groot verschil maken. Bij Prins bieden we een ruim assortiment aan (dieet)voedingen die je dier ondersteunen. Twijfel je over jouw situatie of heb je vragen over de voeding van je huisdier? Aarzel niet en neem contact op met het Prins CareTeam! De voedingsdeskundigen van dit team bieden je advies op maat en kijken samen met jou naar de juiste oplossing.  

Ook interessant:

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!