De meeste kattenliefhebbers hebben misschien weleens gehoord van kattenziekte. Deze - soms zelfs dodelijke - ziekte wordt namelijk nog wel eens onderschat! Wat is het nu precies en belangrijker nog: wat kun je ertegen doen? Je leert het hier. 

Wat is kattenziekte?

Kattenziekte wordt veroorzaakt door een virus en is erg besmettelijk. Deze ziekte zorgt (vooral bij kittens en katten jonger dan een jaar) voor ernstige problemen. Katten die door dit virus besmet worden, kunnen onder meer last hebben van braken, buikpijn en diarree en de ziekte verlaagt de weerstand van het dier. Als een moederpoes tijdens de dracht met kattenziekte wordt besmet, kan dit tot gevolg hebben dat er kittens met hersenafwijkingen worden geboren. Zieke katten kunnen kattenziekte verspreiden via virusdeeltjes in hun speeksel, urine en poep. Deze virusdeeltjes kunnen bijvoorbeeld ook via schoenen en kleding worden verspreid en in de omgeving lang besmettelijk blijven. Op deze manier kunnen ze andere katten infecteren. Daarom is het van belang in de gaten te houden wanneer er in jouw buurt een waarschuwing wordt afgegeven.

Symptomen kattenziekte

  • Braken
  • Diarree
  • Buikpijn

Wat kun je ertegen doen?

Vaccinatie geeft een goede bescherming tegen het virus. Vraag hiernaar bij je dierenarts. Er wordt vaak gedacht dat een binnenkat niet gevaccineerd hoeft te worden, omdat hij niet met andere katten in aanraking komt. De gedachte dat een binnenkat minder kans heeft om besmet te worden, klopt. Maar let op: de eigenaar van de kat of eventueel bezoek kan via bijvoorbeeld kleding, schoenen of tassen besmettelijke virusdeeltjes meenemen. Daarnaast kan een binnenkat gevoeliger zijn voor een infectie, juist omdat hij niet buiten komt en niet met andere katten in aanraking komt. Daarom wordt aangeraden ook een binnenkat te enten. 

Heeft je kat verdachte verschijnselen? Neem dan vooral zo snel mogelijk contact op met je dierenarts.

Ook interessant:

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!