Heeft je kitten diarree? Als een kitten diarree heeft, betekent dit dat er iets niet goed gaat in het lichaam. In dit artikel bespreken we de veelvoorkomende oorzaken van diarree bij kittens. En wist je al dat in veel gevallen voeding een groot verschil kan maken? Onze experts van het Prins CareTeam kijken graag met je mee. Binnen 24 uur ontvang je van ons een gratis voedingsadvies op maat.

Kitten met diarree? Ga voor de zekerheid naar de dierenarts!

Waarom is diarree bij kittens gevaarlijk(er)?

Het gevaar bij diarree is dat je kitten de nutriënten uit zijn voeding niet optimaal via de darmen kan opnemen. Bij (langdurige) diarree kan je kitten uitdrogingsverschijnselen vertonen en sloom worden. Een kitten is kwetsbaarder dan een volwassen kat. Kittens lopen over het algemeen sneller een infectie op. Maak daarom altijd even een afspraak bij de dierenarts als je kitten last heeft van diarree. Zeker als je kitten met diarree ook ziek is, dan is snel ingrijpen noodzakelijk.

Kitten met diarree: mogelijke oorzaken

 1. Een virus
  Dit geeft vaak acute diarree bij je kat die een paar dagen aanhoudt. Een voorbeeld van zo'n virus is kattenziekte. In dit artikel vertellen we je meer over de symptomen van kattenziekte en wat je er tegen kan doen.
 2. Een worminfectie 
  Bij een serieuze worminfectie kan diarree voorkomen. Vergeet daarom niet om je kitten regelmatig te ontwormen of de ontlasting van je kitten te onderzoeken. In dit artikel vertellen we je meer over het ontwormen van je kitten. 
 3. Giardia 
  Giardia is een darmparasiet die een erg stinkende ontlasting tot gevolg heeft. Deze darmparasiet komt vaker voor bij kittens dan als bij volwassen katten.
 4. Voedselovergevoeligheid
  Een niet gebalanceerde voeding kan leiden tot voedselovergevoeligheid. Dit kan zorgen voor een reactie in de darmen, wat zich zal uiten in diarree. Bijvoedingen als worst en kaas of het vaak wisselen van voeding kunnen de balans in de darmen ook ernstig verstoren. Meer weten? In dit artikel delen we voedingstips voor je kitten.
 5. Ontstekingen
  Een ontstoken darm kan door een beschadigde darmwand moeite hebben met het opnemen van voedingsstoffen en vocht uit de voedselbrij.

Diarree kittens: tips

 • Bijvoedingen zoals worst en kaas kunnen de balans in de darmen ernstig verstoren, met als gevolg diarree. Heeft je kitten last van diarree? Geef dan geen bijvoedingen.
 • Het regelmatig wisselen van voeding kan diarree veroorzaken.
 • Wil je wel wisselen van voeding? Dan adviseren wij altijd om geleidelijk over te stappen naar een nieuwe voeding. Als je overstapt naar een andere voeding kun je dat doen door de oude en de nieuwe diervoeding te mengen. Meng gedurende zeven dagen steeds meer nieuwe voeding door de oude tot je geheel bent overgestapt.
 • Ook kun je katten beter meerdere keren per dag een kleine hoeveelheid voer geven. Je kitten kan namelijk geen grote hoeveelheden in één keer verwerken. 

Advies diarree kittens

Afhankelijk van de oorzaak van de diarree bij je kitten zijn er verschillende oplossingen. Dit kun je het beste bespreken met je dierenarts. Als voedselgevoeligheid de oorzaak is van de diarree bij je kitten, helpen onze voedingsdeskundigen je graag bij het zoeken naar de juiste voeding voor je kitten. Een passende voeding maakt namelijk veel verschil! Een niet gebalanceerde voeding of een voeding met een overschot aan niet verteerbare grondstoffen kan leiden tot voedselovergevoeligheid. Dit kan zorgen voor een reactie in de darmen, wat zich zal uiten in diarree. Neem hier contact op met onze experts voor een gratis voedingsadvies op maat.

Met de Prins testkit voor darmparasieten kun je de ontlasting van jouw hond of kat eenvoudig en betrouwbaar laten testen op de meest voorkomende darmparasieten: rondworm, haakworm, zweepworm en Giardia. Met behulp van de informatie en de materialen in de kit kun je eenvoudig een ontlastingmonster nemen en opsturen voor onderzoek. Je krijgt daarvan zo snel mogelijk de uitslag en, mochten er parasieten zijn geconstateerd, een behandeladvies.  

 

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!