Mag je eindelijk je kitten mee naar huis nemen? Je kitten ophalen is een spannend moment. Met deze tips kun je jouw nieuwe kitten laten wennen aan zijn nieuwe omgeving.

Ga je een kitten ophalen? Neem dan een reismand met daarin een zacht kussen of kleedje, waarvan de geur al bekend is bij je kitten, mee om je dier veilig en comfortabel te kunnen vervoeren.

Welkom kitten!

Zet als je thuis bent het deurtje van de reismand open en laat je kitten er uit zichzelf uitkomen. Dit kan even duren, heb geduld! De eerste uren zal de kitten voornamelijk aan het verkennen zijn. Daar word je natuurlijk moe van. Laat je kitten zien waar zijn nieuwe slaapplaats is en waar hij zijn eten en drinken kan vinden.

Vergeet ook de kattenbak niet, zet hem hier eerst even op zodat hij weet waar hij zijn behoefte kan doen. Veel kittens leren van hun moeder en bij de fokker hoe ze de kattenbak moeten gebruiken, maar het is verstandig je kitten de eerste paar dagen regelmatig even op de bak te zetten.

Wist je dit?

Katten zijn nogal kieskeurig, óók als het gaat om kattenbakvulling. Vraag bij de fokker of de opvang waar je kitten vandaan komt aan welke vulling je kitten gewend is. Als je deze vulling gebruikt, zal dat je kitten een vertrouwd gevoel geven en bijdragen aan een goede zindelijkheid.

Kittenproof

Geef je kitten de tijd zijn nieuwe leefomgeving te ontdekken. Kittens zijn erg nieuwsgierig. Het is daarom belangrijk hun leefomgeving 'kittenproof' en zo veilig mogelijk te maken. Ze bedenken de meest inventieve kruip-door-sluip-door routes en willen soms ergens even op kauwen om het te proeven.

Kittens zijn enorm nieuwsgierig, houd daar rekening mee!

Andere huisdieren

Forceer geen kennismakingen met andere dierlijke huisgenoten. Geef je kitten de gelegenheid de ruimte eerst rustig zelf te verkennen. De andere dieren in huis kun je dan het beste even in een aparte ruimte laten verblijven. Als de kitten klaar is met ontdekken, is het verstandig om hem tijdelijk één ruimte van het huis te geven. Zo kan iedereen rustig aan elkaar wennen.

Tip!

Soms kan het zinvol zijn de geuren van nieuwe en oude huisgenoten uit te wisselen. Dit kun je doen door meerdere keren per dag voorzichtig een doekje over een wang van je nieuwe kat te wrijven en deze geuren over te brengen naar de al aanwezige huisdieren en andersom. Zo raken ze vertrouwd met elkaars geur. 

Kittens & kids

Voor kinderen biedt het veel voordelen om op te groeien met een dier in huis, maar helaas gaat dit ook wel eens mis vanwege miscommunicatie tussen dier en kind. Kinderen moeten leren met een kat om te gaan. Niet zelf de kat de oppakken, niet knijpen of slaan, niet laten vallen of achterna rennen en niet storen tijdens het slapen of eten, dat zijn belangrijke regels. Met de juiste begeleiding worden kinderen en katten de beste vriendjes!

Even geduld nog

Grote kans dat er veel vrienden en familieleden willen langskomen om je nieuwe huisgenoot te bewonderen. Toch kun je ze beter even een paar dagen laten wachten. Dat geeft je kitten de gelegenheid eerst goed aan zijn nieuwe omgeving te wennen. Daarna is het juist goed om je kitten aan andere mensen voor te stellen.

Een beetje eng...

Als je kitten nog een beetje bang is in het begin, kan hij zich verstoppen onder een bank of kast. Laat je kitten daar gewoon rustig even zitten, zodat hij in zijn eigen tempo de omgeving kan verkennen. Misschien komt hij in eerste instantie zelfs pas ’s nachts tevoorschijn, als er niemand meer in de buurt is. Zorg dat er in ieder geval eten en drinken in zijn buurt staan. Dan kan je kitten eerst rustig... inderdaad, de kat uit de (klim)boom kijken! 

Meer weten?

Lees ook eens onze tips voor de opvoeding en verzorging van je kitten.

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!