Je kunt het best zo snel mogelijk beginnen met het verzorgen van de vacht, oren, ogen en het gebit van je kitten. Zo kan hij daar vast aan wennen - en jij ook!

Hoe eerder je met kitten verzorging begint, hoe beter. Probeer het lijfje van je kitten regelmatig te inspecteren. Je laat hem zo niet alleen wennen aan het verzorgingsritueel, maar kunt ook eventuele problemen vroegtijdig ontdekken.

Nodig om je kitten te verzorgen:

Je kitten verzorgen kun je doen met een aantal handige hulpmiddelen:

  • Een goede borstel, passend bij de vachtstructuur, en voor langere vachten ook een kam.
  • Een speciale nageltang voor katten.
  • Wattenbollen en een oorreinigingsoplossing.

Haarballen

Wat is een haarbal?

Een kat poetst zichzelf meerdere keren per dag. Tijdens deze wasbeurten komen er veel haren los. De kat likt deze weg met zijn ruwe tong, die voorzien is van weerhaakjes. Doorgeslikte haren komen in de maag terecht. Kleine hoeveelheden haar zullen de natuurlijke weg volgen, maar het grootste deel blijft achter in de maag. Als de haren daar gaan samenklitten, ontstaat er een haarbal.

Haarballen voorkomen

Haarballen kunnen de maag gaan irriteren, waardoor de kat ze zal proberen uit te braken. Ze kunnen ook leiden tot verstoppingen. Als je je kat regelmatig borstelt, verklein je de kans dat de losse haren worden ingeslikt. Prins heeft speciale voedingen die de vorming van haarballen tegengaan. Extra vezels in de voeding zorgen er daarbij voor dat ingeslikte haren het lichaam via de ontlasting kunnen verlaten.

Vachtverzorging

Laat je kitten al vroeg aan de vachtverzorging wennen. Schaf hiervoor een zachte kattenborstel aan. Probeer je kitten iedere week even te borstelen. Zo verwijder je de losse haren en schilfers, stimuleer je de doorbloeding en komen er sneller mogelijke wondjes, parasieten en andere afwijkingen aan het licht. Ook versterk je hiermee de band tussen jou en je kitten.

Borstelen versterkt jullie onderlinge band!

Nagels kitten knippen

Katten scherpen van nature regelmatig hun nagels. Dit doen ze instinctief en kun je ze niet afleren. Om te voorkomen dat ze aan je meubels gaan krabben, kun je een krabpaal aanschaffen. Let er op dat deze zo lang moet zijn dat de kat volledig gestrekt nog kan krabben. Te lange nageltjes, in het bijzonder die van de voorpoten, kun je indien nodig knippen. Hiervoor heb je een speciale tang nodig die voor katten geschikt is.

Oren schoonmaken

Controleer wekelijks of er viezigheid in de oren van je kitten zit. Gebruik voor het schoonmaken indien nodig zachte wattenbollen en eventueel een oorreinigingsoplossing speciaal voor katten. Doe dit altijd heel voorzichtig. Gebruik geen wattenstaafjes in de oren van je kat. Deze kunnen meer schade aanrichten dan dat ze goed doen.

Gebit verzorgen

Een kitten krijgt zijn melkgebit als hij ongeveer drie weken is. Deze tandjes houdt hij tot hij ongeveer vijf maanden is. Daarna krijgt hij zijn definitieve gebit. Het wisselen duurt ongeveer twee maanden. Tijdens de wisselperiode kunnen kittens wat bijterig of zeurderig zijn en slechter eten. Het is belangrijk het wisselproces regelmatig te controleren. Het kan namelijk gebeuren dat een melktandje te lang vast blijft zitten, waardoor een nieuw tandje scheef gaat groeien. Harde brokjes dragen bij aan een gezond en sterk gebit.

Help!

Met de komst van een kitten komt er heel veel informatie op je af. Weet je het even niet meer? Aarzel dan niet om contact op te nemen met het Prins CareTeam. Zij staan altijd voor je klaar.

Ook geven we je graag meer tips over het verzorgen en opvoeden van kittens.

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!