Honden willen ons heel graag begrijpen en met ons samenwerken. Ze hebben daarbij een grote behoefte aan duidelijkheid en veiligheid. Aan ons de taak ze dat te bieden en hun gedrag te verstaan!

Honden ‘praten’ veel met hun lichaam. Gezichtsuitdrukking, oorstand, lichaamshouding en staartpositie zeggen heel veel over hoe je hond zich voelt. Leer de lichaamstaal van jouw hond goed te lezen. Vaak missen we de soms heel subtiele signalen dat een dier niet zo lekker in zijn vel zit. Voorbeelden daarvan zijn de tong kort een klein stukje uitsteken (‘tongelen’), gapen, hijgen, de bek aflikken of smakken, een voorpoot optillen, even verstarren, het hoofd of lijf afdraaien of wegkijken.

Wist je dit?

Kwispelen betekent niet per definitie dat de hond vrolijk of ontspannen is! De manier waarop de hond kwispelt is erg belangrijk bij het interpreteren van zijn gedrag. Zo kan een korte kwispelbeweging met een hoge, wat stijf gehouden staart wijzen op spanning.

Oorzaak

Luister naar de signalen die je hond je geeft. Wil of doet hij iets niet? Probeer dan eerst de oorzaak van zijn gedrag te achterhalen. Waarom doet hij (n)iets? Niet geborsteld willen worden kan bijvoorbeeld te maken hebben met (verborgen) pijn. En veel hondengedrag heeft direct te maken met óns gedrag: honden zijn meesters in het lezen en (weer)spiegelen van hoe wij ons voelen. Zo baas… inderdaad, zo hond!

Consequentie

Honden zullen gedrag dat iets oplevert herhalen, en stoppen met gedrag dat geen zin heeft.  Bedenk dat negatieve aandacht, zoals boos kijken, mopperen of de hond wegduwen, ook aandacht kan zijn en de hond dus iets kan opleveren! De reden dat honden aan de riem trekken, is simpelweg vaak omdat ze daardoor sneller komen op de plek waar ze graag willen zijn. Trekt je hond? Stop met lopen. Je hond ervaart dan de consequentie van zijn gedrag: met trekken kom je geen meter verder. Springt en blaft je hond bij het omdoen van zijn halsband en riem? Hang de riem weer terug. Je hond zal snel doorhebben wat wél de bedoeling is. Als jij het hem maar goed en duidelijk uitlegt.

Aandacht

Wij focussen ons vaak op ongewenst gedrag en misschien weet je het wel: wat je aandacht geeft, groeit. Probeer je dus vooral te richten op gedrag dat je wél graag ziet, en beloon dat. Wat je aandacht geeft… inderdaad! Springt de hond bijvoorbeeld op tegen bezoek? Door hem daarvoor te straffen leer je hem niet wat hij dan wel moet doen. Door hem te belonen als hij met vier voetjes op de vloer staat wél. Boos worden en straffen doen we trouwens vaak uit onmacht en frustratie. Blijf altijd rustig en kalm en zorg dat jij de wijste bent!

Zorg dat jij de wijste bent in de omgang met je hond!

Wist je dit?

Over een hond heen buigen, hem omhelzen en/of recht aankijken is in hondentaal bedreigend en enorm onbeleefd. Voorkom angst en agressie door je blik en lichaam zeker bij een eerste kennismaking altijd iets van een hond afgewend te houden.

Grrr…

Grommen is een heel duidelijk communicatiesignaal dat vaak als laatste waarschuwing wordt ingezet. Straf je hond nooit omdat hij gromt, want deze waarschuwing wil je niet missen! Een hond die gestraft is voor grommen, kan deze stap gaan overslaan en meteen overgaan tot bijten. Raadpleeg bij plotselinge gedragsveranderingen altijd je dierenarts. Heel vaak hebben gedragsproblemen te maken met (verborgen) pijn.

Let op!

Mocht je ook maar het geringste gevoel hebben dat er iets niet goed gaat in de communicatie met je hond, neem dan direct contact op met ons Prins CareTeam. Wij kunnen in overleg een hondengedragsdeskundige inschakelen en je helpen met advies. Dat kan veel problemen voorkomen!

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!