Sommige honden lijken voor het apporteren te zijn geboren. Ze brengen alles wat je weggooit keurig netjes bij je terug. Maar er zijn ook honden die het wel leuk vinden om achter een voorwerp aan te rennen, maar het niet willen terugbrengen. Ze verliezen hun enthousiasme zodra het voorwerp op de grond ligt. Deze honden zijn niet dom, maar juist heel slim. Ze weten dat hun baas de bal uiteindelijk zelf zal komen halen en dan toch weer voor ze weggooit. In feite hebben ze hun eigenaar heel goed afgericht! Wij hebben tips voor je om je hond te leren apporteren. 

Je hond leren apporteren? Leer eerst vasthouden!

Goed apporteren begint niet bij het weggooien, maar bij het leren vasthouden van een voorwerp. Kies daarbij voor een voorwerp dat voor de hond prettig is om mee te werken. In de dierenspeciaalzaak vind je bijvoorbeeld canvas apporteerdummy’s en speciale lichtgewicht apporteerblokken van kunststof in verschillende maten. Neem liever geen apporteervoorwerp van hout, want dat nodigt uit tot kauwen en hout kan splinteren.

Maak het apporteren voor je hond interessant

Zorg er voor dat het te apporteren voorwerp zo interessant wordt voor je hond, dat hij het graag wil hebben en vastpakken. Je kunt dat doen door zelf enthousiast met het apporteerblok rond te lopen en het voor de hondenneus te houden, maar het nog niet aan de hond te geven. Laat je hond zien dat je het apporteerblok zelf reuze interessant vindt en leg het dan weg op een plaats waar de hond niet bij kan.

Vast = braaf

Is de belangstelling voor het apporteerblok bij je hond gewekt? Dan kun je proberen of hij het blok even wil vastpakken. Dan is hij natuurlijk reuze knap! Als de hond het voorwerp loslaat, stop je met je stembeloningen. Vaak reageren mensen heel opgelucht en uitgelaten nadat ze het voorwerp uit de bek hebben gepakt. Maar dan beloon je eigenlijk het verkeerde gedrag: het loslaten in plaats van het vasthouden. Beloon dus alleen op het moment dat de hond het voorwerp daadwerkelijk vasthoudt!

Dan pas gooien

Pakt je hond een voorwerp uit je hand en houdt hij het een aantal seconden goed vast? Dan kun je verder. Leg het apporteerblok naast je voeten op de grond en kijk of hij het wil vastpakken. Leg het blok vervolgens iets verder weg. Pas als de hond alles wat je dichtbij voor hem neerlegt vastpakt en terugbrengt, kun je beginnen met gooien. Brengt hij iets niet of heel slordig terug? Dan is het einde spelletje! Je hond zal zo snel leren dat alleen het terugbrengen en afgeven van het voorwerp op de manier waarop jij dat graag wilt een nieuwe gooibeurt oplevert.

Pas op met stokken bij het apporteren!

Ieder jaar weer lopen honden levensgevaarlijke verwondingen aan bek en keel op door het gooien met stokken. In de dierenspeciaalzaak vind je sport- en spelmateriaal waarmee het veel veiliger apporteren is.

Ook interessant:

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!