Je kat supersnel een leuke oefening aanleren, of hem zonder problemen kammen of borstelen? Wij laten je hier zien hoe je dat doet!

Kattengedragsdeskundigen zijn van mening dat als je gebruikmaakt van belonen en niet van dwang, je een kat op een leuke manier meer kunt laten doen en je ook de onderlinge band met je dier kunt versterken. Wij gebruiken hier als beloning Prins Play & Care Kat een lekkere beloningscrème in een tube.

High Five!

In het filmpje hieronder kun je zien hoe je een kat kunt leren een high five te geven. Kattengedragskundige Maggie Ruitenberg: 'Als je iets wat de kat wil hebben net buiten zijn bereik houdt, zal het dier bijna altijd proberen dit met zijn pootjes naar zich toe te halen. Dus als je een likje Prins Play & Care beloningscrème op je hand smeert en die in zijn gezichtsveld, maar net buiten zijn bereik houdt, zal hij automatisch zijn pootje uitstrekken.' Ook kun je de tube net boven je hand houden. Timing is bij deze oefening ontzettend belangrijk. Als je het aantikken van je hand steeds direct beloont, heeft de kat snel door dat hij iets lekkers krijgt als hij een ‘high five’ geeft!

Timing is bij deze oefening ontzettend belangrijk!

Vachtverzorging

Met behulp van de tube beloningscrème kun je een kat ook wennen aan vachtverzorging en het gevoel van een kam of borstel in of over zijn vacht. Bied je dier hiervoor eerst een likje uit de tube aan. Terwijl je kat smikkelt, begin jij voorzichtig met het verzorgen van zijn vacht. Stop met kammen of borstelen voordat de kat de vachtverzorging niet meer prettig vindt. Zo leg je de gewenste associatie: vachtverzorging is fijn! De volgende stap is om eerst te kammen en daarna te belonen: zo blijft kammen leuk.

Belangrijk!

Volgens kattengedragsdeskundige Maggie Ruitenberg vinden katten vooral het kammen op de buik vaak vervelend. 'Dit kun je het best oefenen met twee personen: de een geeft dan het lekkers, de ander plaatst zijn hand onder de voorpoten van de kat, laat het dier rechtop tegen hem aanstaan en kamt dan voorzichtig de buikharen.' Welke kam je het best kunt gebruiken, is afhankelijk van de kattenvacht. Als je langharige katten iedere dag even kamt, voorkom je pijnlijke en moeilijk los te krijgen klitten.

Bonny van het CareTeam

Zoek je leuke sport- en speltips? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!