Het leek zo gezellig, tijdens een verjaardag een bakje macadamianoten op tafel zetten om zelf te kraken. Maar wist je dat deze noten levensgevaarlijk zijn voor je hond? Sanne wist het niet, maar gelukkig liep voor haar hond Nala alles goed af.

Als Sanne op een zondagavond thuiskomt, ziet ze gekke dingen in de mand van Nala liggen. Het blijken schillen te zijn van macadamianoten, die Nala van het aanrecht heeft weten te halen en zelf heeft gepeld en opgegeten. ‘Ik heb alles opgeruimd en bedacht me dat het niet gek zou zijn als Nala de volgende dag wat diarree zou hebben’, zegt Sanne. ‘Ik liep nog een laatste rondje met haar en ging naar bed.’

Heftig…

Maar als Sanne de volgende ochtend beneden komt, blijft Nala liggen in plaats van haar te begroeten. Dat is niets voor Nala. Als Sanne haar roept, valt Nala als ze probeert op te staan zó uit de stoel op de grond. Sanne schrikt ontzettend. ‘Misschien heeft ze weer last van haar rug, dacht ik, maar dat was nooit zo heftig geweest. Ook voor buikpijn was de reactie wel erg heftig.’

Wat dom!

Sanne tilt Nala op om haar buiten te zetten, waar ze met moeite kan blijven staan en hoge nood heeft. Nala blijft staan terwijl ze poept, want daarvoor hurken lukt haar niet. Daarna stort ze weer in. Sanne tilt haar naar binnen en vraagt zich af of dit misschien door de noten van de avond ervoor zou kunnen komen. ‘Terwijl ik de dierenarts belde, zocht ik op internet naar macadamianoten en jawel hoor: giftig! Wat dom dat ik dat niet eerder had bedacht!’

Gewrichtspijnen

Bij de dierenarts blijkt dat Nala ontzettend dikke gewrichten heeft. Haar poten, ellebogen en knieën zijn helemaal opgezet. Dat ze niet meer kan lopen, komt door de ontzettende gewrichtspijnen die ze heeft. De dierenarts belt met het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum,  dat bevestigt dat deze symptomen bij een macadamianotenvergiftiging horen. Helaas is het dan te laat om Nala te laten braken, omdat de noten de maag al zijn gepasseerd.

Aan het infuus

Doorspoelen en de symptomen behandelen, luidt het advies. Nala krijgt een pijnstillende injectie en wordt aan het infuus gelegd om de nog aanwezige gifstoffen uit haar lichaam te spoelen. In de uren daarna knapt ze gelukkig op: iedere keer staat ze iets vlotter op en loopt ze iets soepeler mee. Aan het eind van de middag gaat het zo goed met haar, dat het infuus eruit mag. Ze blijft gelukkig goed functioneren en mag ’s avonds weer lekker met Sanne mee naar huis.

Waarschuwen

Met Nala is het helemaal goed gekomen, ze is weer haar vrolijke oude zelf. Sanne is ontzettend geschrokken. ‘Ik voelde me schuldig dat ik niet wist dat deze noten zo giftig zijn, maar veel hondenkenners onder mijn Facebookvrienden bleken het ook niet te weten. Ik hoop dat ik op deze manier heel veel mensen kan waarschuwen.’

Tien weetjes over macadamianoten

  1. De ronde macadamianoot komt van oorsprong uit Australië.
  2. De macadamia wordt vanwege de herkomst ook wel ‘Queensland nut’ genoemd.
  3. De noot is vernoemd naar John Macadam, een Schotse chemicus en medicus.
  4. Door zijn dikke schil is de macadamia erg moeilijk te kraken.
  5. De noot zelf is vrij zacht van structuur en ook van smaak.
  6. Macadamianoten zijn bij mensen erg populair vanwege de gezonde voedingsstoffen en grote hoeveelheid onverzadigde vetten die ze bevatten.
  7. Voor honden zijn deze noten echter giftig en een reden om na het eten ervan meteen de dierenarts te bellen.
  8. Eén noot kan al voldoende zijn om een klein hondje ziek te maken. Het is trouwens niet bekend welke stof in de noot daar precies voor zorgt.
  9. Symptomen van een vergiftiging kunnen zijn: spierzwakte, sloomheid, trillen, niet meer op de poten kunnen staan, een dronkemansgang hebben, gewrichtspijnen, overgeven, buikpijn en een hoge lichaamstemperatuur.
  10. De vergiftingsverschijnselen kunnen een paar uur na de inname van de noten zichtbaar worden. Herstel treedt doorgaans op na 24 uur.

Linn van het CareTeam

Gezond zijn én blijven? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!