Heeft je hond de doos TotalCare diepvries vers vleesvoeding leeggegeten? Geef de verpakking een tweede leven met deze leuke hondenspelletjes! Leer je hond ‘neus in’ en ‘hoofd op’!

Nodig: je hond, een lege TotalCare-doos (zonder de plastic zak waarin de vleesschijven zaten) en wat lekkers om mee te belonen. Je kunt gewoon lekker op een stoel gaan zitten en de doos tussen je knieën klemmen, zodat je je handen vrij hebt om je hond te begeleiden en te belonen.

Neus in

De oefening ‘neus in’ is eigenlijk heel simpel: op het moment dat de hond zijn neus in de doos steekt, benoem en beloon je dat. Je moet hem natuurlijk alleen wél even zo ver krijgen dat hij dat doet! Vaak hoef je daarvoor niet meer te doen dan hem de doos voor te houden. De meeste honden steken dan nieuwsgierig even hun neus erin. Zo niet, dan kun je de hond helpen door even met je vinger naar of in de doos te wijzen. Je kunt ook iets lekkers in de doos doen, maar houd er daarbij wel rekening mee dat je hond het wat eng kan vinden om zijn kop helemaal in de doos moeten te steken om bij zijn beloning te komen.

Belangrijk bij hondenspelletjes

Beweeg de doos niet naar de hond toe, maar laat de hond zelf met zijn neus naar de doos komen. Door niet te dwingen en de hond het zelf te laten doen leert hij het snelst!

Hoofd op

Bij ‘hoofd op’ is het de kunst de hond zijn kop op de doos te laten leggen. Je kunt in het begin iets lekkers dicht voor zijn neus houden om zijn kop in de juiste positie te ‘sturen’. Houdt je hond zijn hoofd precies boven de doos? Dan laat je het lekkers iets zakken, zodat zijn kin even op de doos rust. ‘Vang’ dat moment door het te benoemen en te belonen: goed zo, dat is ‘hoofd op!’

Door niet te dwingen en de hond het zelf te laten doen leert hij het snelst!

Om en om

Je hond zal gedrag dat hem lekkers oplevert maar al te graag herhalen. Heeft hij beide oefeningen onder de knie? Dan kun je ‘neus in’ en ‘hoofd op’ gaan combineren en afwisselend om en om gaan vragen. In het filmpje zie je dat de hond, als hem na ‘hoofd op’ voor een tweede keer om een ‘neus in’ wordt gevraagd, even wacht. Je kunt je opdracht dan nog een keer herhalen, maar wees daar niet te snel mee. Soms lijkt het misschien alsof je hond het niet snapt, maar vaak heeft hij gewoon even bedenktijd nodig om het gevraagde te verwerken. Het kwartje moet dan eerst even vallen!

Uitdaging

Naast ‘hoofd op’ en ‘neus in’ kun je ook nog iets lekkers onder de doos door steken, zodat de hond zijn kop onder de doos houdt. Dat wordt dan ‘hoofd onder’. Varieer met de volgorde van de oefeningen: kan je hond bijvoorbeeld niet alleen van boven naar beneden werken, zoals ‘hoofd op’-‘neus in’- ‘hoofd onder’, maar ook van ‘hoofd op’ direct naar ‘hoofd onder’, zonder ‘neus in’ als tussenstop? Zet zijn brein op scherp en probeer het maar! Veel plezier!

Uitgetraind?

Dan kan de doos natuurlijk bij het oud papier! Hergebruik vinden we bij Prins belangrijk. Lees daar hier meer over. Benieuwd naar andere leuke hondenspelletjes? Kijk onderaan deze pagina!

 

Ook interessant:

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!