Buitenkatten blijven wat vaker binnen in de winter. Binnenblijvers worden vaak bankhangers. Met katten spelen en ze actief houden in de winter doe je zo! 

Buitenkat

Een kat die voornamelijk buiten is, zal dit ook tijdens de wintermaanden niet laten. Maak je geen zorgen, katten maken automatisch een dikkere vacht aan dus kunnen wel tegen een beetje kou.

Slaapt jouw kat regelmatig buiten? Dan is het verstandig om hem een handje te helpen door een warme slaapplek voor hem te creëren. Zorg voor een wat hoger gelegen slaapplek, zodat de kou vanuit de grond niet in zijn slapende lijfje komt. Zorg ook voor wat extra warmte door een deken of wat extra nestmateriaal zoals stro neer te leggen. Help hem met het creëren van een warmere, tocht- en vries vrije slaapplek.

Bescherm de voetkussentjes

De voetkussentjes van je kat zijn erg gevoelig en kunnen beschadigd raken als zij veel op een koude ondergrond loopt. Dan kunnen er pijnlijke kloofjes ontstaan. Gaat je kat naar buiten als er sneeuw ligt? Smeer de voetzooltjes dan in met wat vaseline. Is de vacht van je kat nat geworden? Dan is het belangrijk om haar snel weer lekker op te warmen door hem droog te wrijven. De isolatie van de vacht neemt namelijk heel snel af als een kat nat is geworden.

Hou je kat ’s nachts liever binnen

Buitenkatten zoeken vooral ’s nachts de warmte op en houden zich warm door bijvoorbeeld onder auto’s te kruipen. Dan bestaat er natuurlijk het gevaar dat ze vast komen te zitten als de auto wordt gestart. Controleer in de winter daarom jouw auto extra goed voordat je hem ’s ochtends start.

Voor katteneigenaren: hou je katten ’s nachts liever binnen om een lekkere warme slaapplek te garanderen en ongelukken te voorkomen. Wil je je kat in de winter liever helemaal binnenhouden? Zorg dan dat je kat voldoende materiaal tot zijn beschikking heeft om zich binnen goed te vermaken.

Een actieve kat óók in de winter

Binnen zijn vaak minder prikkels dan buiten en katten kunnen daardoor een beetje verveeld raken. Het is dus fijn voor ze als je wat extra’s verzint om ze ook binnen lekker bezig te houden. Kallen spelen graag! Hoe je dat doet? We geven je graag een paar leuke ideeën om van jouw bankhanger een actieve kat te maken.

Haal buiten naar binnen

Katten vinden het heerlijk om te ontdekken. Dat doen ze vooral met hun neus. Zodra er iets nieuws in huis is moeten ze er altijd uitgebreid aan ruiken. Daar kun je dus mooi gebruik van maken! Ga eens naar het bos en neem wat bladeren, dennenappels en eikels mee naar huis. Doe ze in een schaal en stop er wat brokjes tussen. Zo heeft je kat een heuse ontdekkingsschaal en kan hij op een actieve manier zijn brokjes zoeken. Met katten spelen wordt zo een feestje!

Verstoppertje spelen

Om de binnenblijvers wat meer gebruik te laten maken van hun jachtinstinct kun je wat lekkers verstoppen in het huis. Doe dit op plaatsen waar je kat dagelijks komt en maak het dus niet te moeilijk. Een kat zal in eerste instantie niet actief op zoek naar snoepjes maar als hij leert dat er her en der wat ligt, gaat hij mogelijk wel wat meer exploreergedrag vertonen. Dat is goed voor zijn geest. Nog meer verstoppertje inspiratie? Bekijk hier nog meer manieren om het voer van je kat te verstoppen! Ga je ook met je katten spelen en verstoppertje doen?

Hengelen

Voor de échte jagers kun je het best een hengel in huis halen met échte veertjes en ander dierenhaar. Speel twee keer per dag vijf minuten en je hebt al een blije kat. Wil je je kat blijven verrassen en met katten spelen uitdagend houden? Doe dan een hengelspel met behulp van onze Prins Play & Care Kat. Bekijk hier hoe je het natuurlijke gedrag van je kat stimuleert met het Play & Care hengelspel.  

met katten spelen en actief houden winter

 

Binnenkat - met katten spelen en ze actief houden

Blijft jouw kat (bijna) altijd binnen? Dan zal hij niet zoveel last hebben van het ongure weer en de ijzige kou. Toch is het fijn om het in huis ook voor je kat extra comfortabel te maken. Kijk maar naar jezelf, wij trekken ’s winters een extra paar sokken aan en kruipen onder een kleedje op de bank. Ook katten hebben in de winter behoefte aan een beetje extra warmte. Heeft jouw huisdier gewoonlijk een slaapplekje op de grond? Verplaats deze in de winter dan naar een wat hogere plek zodat hij warmer en tochtvrij ligt.

Wanneer de verwarming aanstaat zal je kat die uit zichzelf al iets meer opzoeken, want katten houden van warmte en kunnen heel goed tegen hoge temperaturen. Maar: je denkt er zelf misschien niet over na, maar vaak zetten we de verwarming uit als wij ’s ochtends naar ons werk vertrekken. Terwijl je vergeet dat katten ziek kunnen worden als ze een lange dag in een te koude omgeving zitten. Dit geldt extra voor oudere of zieke katten, omdat zij hun lichaamstemperatuur niet goed kunnen regelen.

Inspiratie nodig?

Probeer onze tips uit en houd je kat actief in de winter! Nog meer inspiratie nodig bij het bedenken van spelletjes en het creatief inzetten van de maaltijd van je kat? De deskundigen van het Prins CareTeam hebben niet alleen verstand van goede voeding, maar kunnen je ook helpen met nog veel meer leuke ideeën voor jouw bankhanger!

Ook interessant:

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!