Is je kat niet helemaal fit? Eet hij minder en drinkt en plast hij meer? Geeft hij soms zelfs over? Neem dan contact op met je dierenarts voor het stellen van de juiste diagnose. Dieren met nierfalen laten vaak zeer algemene symptomen zien, waardoor het lastig te achterhalen is. In dit artikel geven we je meer informatie over de symptomen, behandeling en adviezen voor nierfalen bij katten.

Chronisch nierfalen bij katten komt regelmatig voor, vooral bij wat oudere katten. Omdat de symptomen bij veel aandoeningen en ziektes passen, wordt nierfalen vaak pas laat ontdekt. Vaak is dan al een groot deel van de nierfunctie verloren gegaan.

Het is daarom belangrijk nierfalen bij katten vroegtijdig te signaleren en waar mogelijk te ondersteunen, bijvoorbeeld door je kat een nierdieet van Prins te geven.

Oorzaak van nierfalen bij de kat

Bij chronisch nierfalen werken de nieren minder goed, waardoor afvalstoffen zich ophopen in het lichaam.

Er zijn verschillende oorzaken voor nierfalen bij katten. Er kan sprake zijn van een aandoening van de nieren zelf, zoals een ontsteking, nierstenen, een erfelijke aandoening of een tumor. Nierfalen kan ook ontstaan door chronische ontstekingen elders in het lichaam, hormoonziekten, een hoge bloeddruk of een verstopte plasbuis door blaasgruis.

Symptomen van nierfalen bij de kat

Een kat met chronisch nierfalen laat vaak zeer algemene symptomen zien die ook bij andere gezondheidsproblemen kunnen voorkomen. Voorbeelden daarvan zijn:

 • weinig tot geen eetlust
 • vermageren
 • meer drinken en plassen dan normaal
 • overgeven
 • diarree
 • uitdroging
 • minder actief

Het is belangrijk dat nierfalen snel vastgesteld wordt om te voorkomen dat de nierfunctie verder achteruit gaat. Nieren herstellen zich namelijk niet meer. Ga daarom altijd naar de dierenarts als je vermoedt dat je kat nierfalen heeft.

Nierfalen bij kattenNierfalen bij katten

Voedingsadvies

Speciaal voor katten met chronisch nierfalen heeft Prins Petfoods in samenwerking met dierenartsen een nierdieet ontwikkeld:

Deze nierdiëten bevatten hoogwaardige, licht verteerbare eiwitten, een lager gehalte aan eiwit en mineralen als fosfor om de nieren minder te belasten. Daarnaast bevatten ze een lager gehalte aan natrium om een verhoogde bloeddruk te voorkomen en een hoger gehalte aan ondersteunende voedingsstoffen als kalium en omega 3-vetzuren. Een kat met chronisch nierfalen moet de rest van zijn leven een veterinaire voeding krijgen.

Omdat katten met nierfalen over het algemeen een wat verminderde eetlust hebben, bevatten Prins VitalCare Dieet Renal Support en Prins NatureCare Diet Renal Support zorgvuldig geselecteerde ingrediënten die zorgen voor extra smakelijke voeding zodat de eetlust wordt gestimuleerd.

Hoe stap ik over naar een andere voeding?

Meng gedurende enkele dagen steeds meer nieuwe voeding door de oude voeding voor een geleidelijke overstap. Let op: er kan op advies van de dierenarts ervoor gekozen worden meteen over te stappen naar de nieuwe veterinaire voeding.

Let op: deze voeding is niet geschikt voor kittens, drachtige of zogende poezen.

Aanvullende adviezen bij nierfalen bij katten

Een juiste behandeling kan de achteruitgang van de nieren vertragen en de kwaliteit van leven van je kat verhogen. Daarom geeft het Prins CareTeam nog wat tips met hoe je je kat met nierfalen kunt ondersteunen:

 • Geef naast de veterinaire voeding geen extra’s. Bijvoeding is namelijk vaak rijk aan eiwitten en mineralen die het effect van het nierdieet kunnen verminderen.
 • Als je ook een natvoeding wil geven, kies dan alleen een natvoeding die speciaal geschikt is voor katten met chronisch nierfalen. Reguliere natvoedingen bevatten vaak een hoger eiwit- en fosforgehalte.
 • Omdat katten met nierproblemen vaak meer plassen, is het belangrijk dat ze voldoende drinken. Katten drinken graag uit stromend water, zorg daarom voor een waterfontein.
 • Plaats op de looproutes van de kat meerdere drinkbakken die voldoende groot zijn, katten vinden het namelijk niet fijn als hun snorharen de bakrand raken. Zorg voor een drinkmogelijkheid in iedere kamer. Bied keus uit verschillende soorten water, bijvoorbeeld bronwater, kraanwater en regenwater en zet het water niet te dicht in de buurt van het voerbakje.
 • Zorg voor voldoende geschikte en schone kattenbakken op verschillende plaatsen in huis om te voorkomen dat een kat zijn plas gaat ophouden. Vuistregel: voor iedere kat een bak, plus nog eentje extra. Kattenbakken naast elkaar worden als één toilet gezien. Zet de bakken op rustige plekken en zorg dat ze voldoende groot zijn. De keus voor wel of geen klep of kap, het soort grit en de hoogte van de instap is afhankelijk van de kat in kwestie. Hygiëne is belangrijk!
 • Bewaar de voeding in een koele en droge omgeving. Hierdoor blijft de kwaliteit bewaard en de smakelijkheid behouden.

Wij staan voor je klaar!

Heb je nog vragen over nierfalen bij de kat, wil je meer tips of voedingsadvies op maat? Het Prins CareTeam staat voor je klaar!

Ook interessant:

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!