De nieren hebben een aantal belangrijke taken in het lichaam. Zo zijn deze boonvormige en roodbruine organen belangrijke afvalverwijderaars: ze filteren afvalstoffen uit het bloed en voeren die af via de urine. Ze spelen ook een belangrijke rol bij het reguleren van de bloeddruk. Een nierprobleem bij katten moet zo snel mogelijk behandeld worden. 

Voor een goede gezondheid zijn je nieren dus heel belangrijk, het zijn organen waar je zuinig op moet zijn. Nierproblemen worden helaas vaak pas ontdekt als er al een groot deel van de nierfunctie verloren is gegaan. Het is daarom belangrijk dat je symptomen die kunnen wijzen op nierfalen zo snel mogelijk herkent. Een juiste behandeling kan de achteruitgang van de nieren vertragen en de kwaliteit van leven verhogen.

Wist je dit?

Katten hebben net als mensen een linker- en een rechternier. De rechternier ligt wat verder naar voren dan de linkernier.

Nierprobleem bij katten: Chronisch nierfalen

Bij chronisch nierfalen werken de nieren minder goed, waardoor afvalstoffen minder goed uit het lichaam worden uitgescheiden. Dit uit zich in verhoogde gehaltes van bepaalde stoffen in het bloed, zoals de stof creatinine. Er zijn verschillende oorzaken voor nierfalen. Er kan sprake zijn van een aandoening van de nieren zelf, zoals een ontsteking, nierstenen, een erfelijke aandoening of een tumor. Ook aandoeningen buiten de nieren, zoals chronische ontstekingen elders in het lichaam, hormoonziekten, een hoge bloeddruk of een verstopte plasbuis door blaasgruis kunnen voor nierproblemen zorgen.

Best veel!

Chronisch nierfalen is een aandoening die vooral bij oudere katten best veel voorkomt. Van alle katten ouder dan twaalf jaar lijdt 30 procent aan chronisch nierfalen.

Hier moet je op letten

Dieren met chronisch nierfalen laten vaak zeer algemene symptomen zien die ook bij andere gezondheidsproblemen kunnen voorkomen. Waar je op moet letten:

 • Weinig tot geen eetlust
 • Vermagering
 • Meer drinken en plassen dan normaal
 • Braken
 • Diarree
 • Uitdroging
 • Verminderde activiteit

Belangrijk

Raadpleeg voor het stellen van de juiste diagnose en het opstellen van een behandelplan altijd een dierenarts! Geef dieetvoedingen voor dieren met chronisch nierfalen alleen als de diagnose chronisch nierfalen door een dierenarts is bevestigd. Een speciale, nierondersteunende dieetvoeding is bij nierfalen van levensbelang. Een dier met chronisch nierfalen moet de rest van zijn leven een nierdieet krijgen.

Seniorvoedingen

Prins heeft speciale seniorvoedingen voor honden en katten met zalmolie en een aangepast mineralengehalte om een goede nierfunctie te ondersteunen:  Prins ProCare Protection Senior Fit, Prins ProCare Grainfree Senior en Prins VitalCare Senior 12+ brokvoedingen.

Dieetvoedingen

Voor katten met chronisch nierfalen hebben we twee speciale, smakelijke en volledige dieetvoedingen: Prins VitalCare Dieet Renal Support (brokvoeding) en Prins NatureCare Diet Renal Support (vleesmaaltijd in blik). Deze nierdiëten bevatten hoogwaardige, licht verteerbare eiwitten, een lager gehalte aan eiwit en mineralen als fosfor om de nieren minder te belasten, een lager gehalte aan natrium om een verhoogde bloeddruk te voorkomen en een hoger gehalte aan ondersteunende voedingsstoffen als kalium en omega 3-vetzuren.

Extra ondersteuning

We hebben nog een paar adviezen voor je om een nierprobleem bij katten op te lossen:

 • Geef naast de nierdieetvoeding geen extra’s. Bijvoeding is namelijk vaak rijk aan eiwitten en mineralen die het effect van het nierdieet kunnen verminderen.
 • Geef, als je een natvoeding wilt geven, alleen een natvoeding die speciaal geschikt is voor dieren met chronisch nierfalen. Reguliere natvoedingen bevatten vaak een hoger eiwit- en fosforgehalte.
 • Omdat dieren met nierproblemen vaak meer plassen, is het belangrijk dat ze voldoende drinken. We hebben daarvoor een aantal tips voor katten.
 • Dieren met nierfalen kunnen een verminderde eetlust hebben. Voeg desgewenst wat lauwwarm water aan de dieetvoeding toe, zodat de geur ervan beter vrijkomt.

Hulp nodig?

Een nierprobleem bij katten is van levensbelang om op te lossen. Wij helpen je graag je dier gezond te houden. Hulp nodig? Wij staan voor je klaar.

Ook interessant:

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!