Poep is natuurlijk niet zo’n aangenaam onderwerp om tijdens de lunch eens goed te bespreken, maar het is wel heel belangrijk. Aan de toestand van de drol kun je namelijk veel aflezen over de gezondheid. Niet alleen bij mensen, maar ook bij honden. Wat zegt de ontlasting van jouw hond?

Dirty talk: de poep van je hond

De ontlasting van je hond zegt ontzettend veel over zijn gezondheid. Tijdens het uitlaten van je viervoeter bij het opruimen van zijn drol, kun je gelijk even een check uitvoeren!  Voor advies over welke brok het beste bij jouw hond past, kun je vrijblijvend terecht bij het Prins CareTeam.  

Is de ontlasting van mijn hond gezond?  

We snappen dat het fijn is om te weten hoe een gezonde drol eruitziet. Zeker omdat je niet te lang met het poepzakje op de uitlaatplaats wilt blijven staan. Doe snel de check hieronder!  

  • Een hond heeft gemiddeld 1 tot 3 keer per 24 uur ontlasting. Dit is afhankelijk van het aantal maaltijden per dag, de kwaliteit van de voeding en eventuele bijvoeding.  
  • De drol van je hond is vast van structuur. Als de textuur van de drol soms iets zachter of harder is dan kan dat geen kwaad. Dit moet alleen niet te lang aanhouden. De ideale ontlasting is een compacte, donkere ontlasting die vaak afbreekt bij het ‘neervallen’. 
  • Sniff sniff…. Ruikt de drol van je hond te indringend? Misschien reageert je hond niet zo goed op zijn voer en kan het meerwaarde hebben om over te stappen op een andere voeding. Ons CareTeam adviseert je hier graag over.

Een mooi kleurtje?  

Heeft de kleur van de drol van jouw hond de juiste kleur? Hmmm, misschien toch niet? Een normale ontlasting is donderbruin van kleur, maar de ontlasting kan ook iets lichter of donkerder van kleur zijn. De samenstelling van de dagelijkse voeding heeft veel invloed op de kleur van de ontlasting. Het eten van bijvoeding, zoals kauwbotten, kan bijvoorbeeld een lichtere of witte ontlasting geven. 

  • Chocoladebruin: Yes! Je hondendrol heeft een gezonde kleur en je hond zit lekker in zijn vel! 
  • Geel: Een bleke of gele ontlasting kan duiden op verteringsproblemen. Een goede reden om contact op te nemen met je dierenarts. 
  • Wit: Het kan zijn dat je hond te veel (kauw)botten binnen heeft. Hiermee minderen kan een positief effect hebben op je hond.  
  • Groene sprietjes: Geen zorgen! Je hond heeft waarschijnlijk te veel gras gegeten. Ben je benieuwd waarom je hond gras eet? Lees dan dit artikel.  
  • Zwart/grijs: Als je ziet dat je hond zwarte of grijze ontlasting heeft, is het goed om dit zo snel mogelijk te melden bij de dierenarts. Het kan zijn dat hij problemen ervaart met zijn alvleesklier en/of gal, of er bloed zit bij de ontlasting, en daar kun je het beste zo snel mogelijk bijzijn.  

Help, mijn hond eet poep

Waarom een hond ontlasting eet, is niet altijd te achterhalen en kan verschillende oorzaken hebben. Sommige oorzaken zijn vrij onschuldig, maar het eten van ontlasting kan ook een medische oorzaak hebben, zoals een aandoening van de alvleesklier. Als er sprake is van een medische oorzaak, heeft de hond vaak ook last van andere symptomen. Als je hond naast het eten van poep nog andere klachten heeft, adviseren wij je om medische oorzaken door je dierenarts uit te laten sluiten. In dit artikel vind je meer informatie. 

Op weg naar een goede ontlasting van je hond! 

Zoals je hebt gelezen zijn er een aantal dingen waaraan je een ‘minder goede’ drol van je hond kunt herkennen. Aanpassingen in de voeding of voedingsmethode van je hond kunnen soms al een groot verschil maken. Bij Prins bieden we een ruim assortiment aan (dieet)voedingen die je dier ondersteunen. Twijfel je over jouw situatie of heb je vragen over de voeding van je huisdier? Aarzel niet en neem contact op met het Prins CareTeam! De voedingsdeskundigen van dit team bieden je advies op maat en kijken samen met jou naar de juiste oplossing.  

Ook interessant:

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!