Wist je dat honden ook kunnen lachen? Een lachende hond heeft een kop met een ontspannende gezichtsuitdrukking met wat we bij mensen een ‘lachende’ mond zouden noemen. Op de foto zie je zo’n blije gup met wat heet een ‘speelgezicht’.

Zo kun je een lachende hond herkennen

Een lachende hond herken je aan:

  • Een ontspannen, iets open bek 
  • Lippen die horizontaal iets naar achteren lijnen
  • Een tong die binnenboord blijft
  • Boventanden die bedekt blijven

Honden kunnen ook grijnzen

Er zijn ook honden die hun bovenlip iets optrekken en zo hun boventanden ontbloten. Dit noemen we ook vaak lachen of grijnzen, oftewel lachen met een vertrokken mond. Het is een beetje dubbel gedrag, dat honden vooral laten zien tijdens begroetingen met mensen. Enerzijds laten ze hun tanden zien, maar anderzijds ontbreken alle andere signalen van agressie en gaat het ‘lachen’ vaak gepaard met heel onderdanig gedrag. Sommige rassen ‘lachen’ vaker dan andere, bijvoorbeeld de Dalmatische Hond en de Australian Shepherd. 

Googel maar eens naar foto’s en filmpjes van grijnzende honden via de zoektermen ‘grin’ of ‘grinning’ in combinatie met ‘Dalmatian’ of ‘Aussie’ om voorbeelden van grijnzende honden te zien. 

Eng of juist grappig?

Sommige mensen vinden zo’n grijns met ontblote boventanden er eng en afschrikwekkend uitzien. Anderen vinden het juist grappig, en daarmee krijgen de honden die grijnzend lachen waarschijnlijk precies wat ze willen: ze weten ons er gunstig mee te stemmen. Maar of deze vorm van lachen nu een uiting van stress is of een kalmerend signaal, is nog niet helemaal duidelijk. Een vergelijkbaar gedrag lijkt het komen aanlopen met een speeltje in de bek tijdens begroetingen. 

Dit moet je doen

Belangrijk is om je te realiseren dat het grijnzende lachen te maken kan hebben met niet helemaal zeker van je zaak zijn. Breng deze honden dus niet in verlegenheid door ze aan te staren, naar ze te wijzen of ze voor de lol of voor het maken van een foto extra te laten lachen, maar geef ze de ruimte die ze nodig hebben om zich prettig te voelen!

Hijgende honden lachen niet altijd

Lachende honden houden hun bek iets open. Dat betekent niet dat alle honden die hijgen lachen, of blij zijn. Honden hijgen vaak en vooral om warmte kwijt te raken. Hijgen kan ook een teken van (zware) inspanning zijn, zeker als de tong daarbij scheef uit de bek gaat hangen, of van spanning of stress. 

Wil je met me spelen?

Bij blij hondengedrag hoort de zogeheten spelboog of spelbuiging. Daarbij zakt de hond door zijn voorpoten, terwijl zijn billen de lucht in blijven steken. Met deze houding kan hij een andere hond of jou uitnodigen voor een spelletje. 

H(a) h(a) h(a)! 

Wist je dat bij een blije hondenbek ook een hoorbare lach hoort? Neurowetenschapper Jaak Panksepp ontdekte dat ratten lachen als je ze kietelt: ze maken dan heel hoge ultrasone tsjirpgeluidjes. Dierengedragsonderzoeker Patricia Simonet deed onderzoek naar lachgeluiden bij honden. De soort van korte kuch, hijg, puf of uitademing die je blije honden kunt horen uitstoten bij het starten of spelen van een spel, is volgens haar te vertalen als een lach. Enigszins vergelijkbaar met de lach van mensen, maar dan niet ‘ha ha ha’, maar ‘h h h’, zonder de a. 

Lachen is gezond

Dat lachen gezond is, lijkt ook voor honden op te gaan. Het afspelen van opgenomen hondenlach-geluiden in dierenasiels blijkt namelijk stressverminderend te werken! 

Horen, zien én ruiken

Naast horen en zien dat honden blij zijn, zou je het als het goed is ook nog kunnen ruiken. Er zou volgens onderzoeker Walter Burghardt een feromoon moeten zijn dat honden afgeven als signaal tot spel. Die geurstof blijft buiten het bereik van onze mensenneuzen, maar het mag duidelijk zijn dat blij en vrolijk zijn heel belangrijk is. Ook in de hondenwereld! 

Ook interessant:

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!