Ze zijn er volop in de zomer: vervelende grasaren, ook wel kruipers genoemd, die je kat veel overlast kunnen bezorgen. Wij vertellen je alles over de gevaren van grasaren en hoe je je kat kunt beschermen. 

Wat zijn grasaren?

Grasaren zijn de scherpe zaden van een wilde grassoort die je vooral ziet staan langs stoep- en wegranden. Dat zijn precies de plekken waar onze dieren veel lopen en snuffelen. De stekelige delen van de aren kunnen afbreken en in de vacht blijven hangen als een kat er langs of doorheen loopt, of er tegenaan plast.

Au!

Door hun scherpe punten in combinatie met een weerhaakeffect kunnen deze aren via de huid in het lichaam van de kat terechtkomen. Al ‘kruipend’ kunnen deze lichaamsvreemde deeltjes daar dan voor nare beschadigingen en zeer pijnlijke infecties zorgen.  

Alarmsignalen

Als een dier een grasaar in zijn oor heeft gekregen, kan hij met zijn kop gaan schudden of met zijn oren gaan flapperen. Een grasaar in de neus kan niezen veroorzaken. Loopt een dier mank? Dan kan het zijn dat er een kruiper via de voet het lichaam is binnengedrongen. Let ook op signalen als zwellingen, ontstekingen en uitvloeiing.

Let op!

Kleine graszaadjes kunnen ook in het oog terechtkomen. Als je dier met zijn poot over zijn oog gaat wrijven, is dat een alarmsignaal! Kijk het oog dan direct na. Zie en vind je niets, maar blijft het dier met zijn poot aangeven dat er een irritatie zit? Negeer dat niet! Kijk dan nog eens: soms duurt het even eer een graszaadje vanachter een ooglid in het zichtbare deel van het oog komt ‘zwemmen’. Gebeurt dat niet, raadpleeg dan een dierenarts.

Grasaren kunnen echt heel diep in het weefsel dringen.

Indringers

Kruipers doen hun naam eer aan. Grasaren kunnen echt heel diep in het weefsel dringen en zijn daardoor soms lastig op te sporen. Een aar die via de huid tussen de tenen binnenkomt, kan helemaal naar het bovenste deel van een poot kruipen en daar dan voor problemen zorgen. Soms is hierdoor niet direct duidelijk dat een grasaar de oorzaak van een ontsteking is.

Wat te doen tegen grasaren?

Controleer en bevoel regelmatig de vacht en het vel van je dier om problemen te voorkomen. Vergeet daarbij niet de huid tussen de tenen na te kijken. Soms zijn grasaren die zich hebben vastgezet met een pincet of tangetje uit het vel of oor van je kat te verwijderen, maar soms ook zit de grasaar zo diep, dat een operatie nodig is. Ga voor behandeling altijd naar een dierenarts. Is je dier bang voor de dierenarts? Lees dan onze handige tips voor een ontspannen bezoek aan de dierenarts!  

Ook interessant:

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!