Wil jij een puppy kopen? Bij het kopen van een puppy gaan een goed gevoel en gezond verstand hand in hand. Wij geven vijf tips om een goede fokker te herkennen. Volg je hart, maar gebruik ook je hoofd!

1. Een goede voorbereiding is het halve werk

Oriënteer je eerst goed! Verdiep je in de rassen en/of afkomst van de honden die je op het oog hebt. Ga bij verschillende fokkers kijken voordat je een puppy koopt. Word vast lid van een vereniging en bezoek diverse activiteiten waar je honden in actie kunt zien en andere eigenaren naar hun ervaringen kunt vragen. 

Puppy kopen: puppy op hand

2. Puppy kopen? Heb geduld.

Wil je een puppy kopen? Kies nooit een hond overhaast of onder druk, omdat die geweldige pup anders aan je neus voorbij dreigt te gaan. Ook in de toekomst zullen er nog vele honderden andere leuke puppy’s geboren worden! Een goede fokker is het wachten waard: het is erg fijn als je iemand hebt op wie je altijd kunt terugvallen en die je kan helpen met bijvoorbeeld tips op het gebied van vachtverzorging of training.

3. Sommige rassen zijn niet zo vriendelijk tegen alle mensen, of niet zo tolerant tegenover andere honden

Sommige rassen hebben een lage gemiddelde levensverwachting, of blaffen, kwijlen of verharen bovenmatig. Vraag fokkers en eigenaren vooral ook de minpunten van hun ras te noemen. Dat ze lief en leuk zijn, weten we. Maar het is handig en verstandig om voorbereid te zijn op de minder leuke kanten. En die zijn er, geen enkele hond is perfect! Een puppy kopen moet je daarom weloverwogen doen. 

puppy kopen: moeder en puppy

4. Vraag altijd of je alle honden van de fokker mag zien

Zien ze er gezond, goed verzorgd en vrolijk uit, en leven ze in een schone en veilige omgeving die de honden voldoende uitdaging biedt? En, heel belangrijk: gedragen de honden zich zoals jij graag zou willen dat je toekomstige hond zich gaat gedragen?

5. Stel vragen

Waarom besloot een fokker juist met deze ouderdieren te fokken? Laat hij gezondheidsonderzoeken en gedragstesten uitvoeren? Wat doet hij aan socialisatie en zindelijkheidstraining? Waarom wel? Waarom niet? Als het goed is, ben jij niet de enige die vragen stelt. Een fokker die het beste met zijn pups voor heeft, zal jou ook de oren van je hoofd vragen.

puppy kopen: slapende puppy's

Jouw huisdier in vertrouwde handen

Op het platform van het Martin Gaus Dierenwelzijnskeurmerk kun jij als huisdiereigenaar op een betrouwbare manier een goede professional vinden waarnaar je op zoek bent. Deze professionals beschikken over de juiste kennis en vaardigheden en hechten veel waarde aan de behoeftes van jouw huisdier. Dat zijn de dagelijkse dingen zoals voeding en verzorging, of de regelmatig terugkerende zaken zoals bijvoorbeeld het bezoek aan trimsalon of dierenarts. Ook in jouw zoektocht naar een goede fokker kun je aankloppen bij het Keurmerk. Zo kun je gelijk al een goede start maken!

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste professional? Kijk dan bij Veel voorkomende problemen. Hierbij word je geholpen door het beantwoorden van een aantal vragen om uit te zoeken wat voor dierprofessional het beste past bij je probleem. Kom je daar niet tot een goede keuze, neem dan contact met ons op, zodat wij je verder kunnen helpen. Je bereikt ons via info@martingauskeurmerk.nl.

Goede fokker gevonden?

Is het je met onze tips gelukt een goede fokker te vinden? Dan start het avontuur pas echt! Natuurlijk hebben wij ook handige tips voor het opvoeden en verzorgen van je puppy: 

Ook interessant:

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!