Als puppy komt er nogal wat op je af. Je moet bijvoorbeeld leren zindelijk te zijn. Wij helpen je graag bij de eerste opvoeding en je puppy zindelijk maken!

Puppy’s zijn net kinderen: de een is sneller zindelijk dan de ander, vaak ook afhankelijk van wat er in het nest al aan zindelijkheidstraining is gedaan. Onze tip? Heb geduld: ook al is het moeilijk dat nou net uitgerekend jouw hondje niet binnen een week zindelijk is. Wees gerust: pas als jouw pup na een half jaar nog niet zindelijk is, kun je je zorgen gaan maken.

Je puppy zindelijk maken

Zorgen dat je puppy zindelijk wordt, oftewel plast en poept op de plekken waar jij dat voortaan graag wilt, is vooral een kwestie van goed kijken en de signalen dat je hondje iets moet doen leren herkennen. Hoe beter jij oplet, des te sneller je pup zindelijk is! Vaak zie je aan het gedrag van je pup – ze gaan wat drentelen, of netjes bij de deur staan – of hij iets moet doen.

De belangrijkste regel bij de zindelijkheidstraining is dat je puppy altijd even naar buiten moet:

  • na het eten
  • na het spelen
  • en na het slapen.

Plast of poept hij buiten? Beloon dat dan rustig met je stem (‘knappe hond!’) en benoem wat je puppy doet (‘goed zo, dát is plasje/poepje’). Zo leert je hond vanzelf het verband te leggen tussen jouw woorden en zijn actie, en kun je hem op commando leren plassen en poepen!

Even met je puppy naar buiten als hij ’s nachts wakker wordt en gaat piepen? Ga dan niet spelen of ver lopen, maar neem de pup gewoon rustig even naar buiten, dan weer mee naar binnen, licht uit en weer lekker slapen. Negeer de signalen van je pup niet! Je zult merken dat er een verschil zit tussen een 'ik heb geen zin om te slapen en wil eruit'-piep en een 'ik moet echt nodig plassen'-piep. Leer hem om met jou te communiceren!

Gouden regel: altijd even uit na het slapen, na het eten en na het spelen.

Wist je dit?

Goede fokkers beginnen in het nest al heel vroeg met zindelijkheidstraining. Als je pupje van een fokker komt die hier werk van heeft gemaakt, heb je beslist een voorsprong! Blijft je puppy onzindelijk? Sluit dan samen met de dierenarts een mogelijke medische oorzaak, bijvoorbeeld een blaasontsteking, uit. Wanhoop niet: sommige honden zijn met acht weken al zo goed als zindelijk, maar andere pas met zes maanden.

Niet doen

Plast of poept je puppy onverhoopt op de verkeerde plek? Wordt niet boos en straf hem niet! Dit werkt vaak averechts.

Hij legt dan namelijk niet het verband met de plek, maar met de daad.  Het enige wat je hond daarvan leert, is dat jij een erg onaardig persoon bent en dat het voortaan wel heel erg onverstandig is om iets te doen in jouw bijzijn. Hij kijkt wel uit! Voortaan doet hij het echt helemaal stiekem op een plek waar jij het niet ziet.

Ruim eventuele ongelukjes zonder al te veel poespas en gemopper op. Negatieve aandacht is ook aandacht en je wilt niet dat je puppy ontdekt dat hij enorm in de belangstelling kan komen als hij steeds midden in de kamer plast! Ruim zijn behoefte in stilte en liefst buiten het zicht van je puppy op.

Wel doen

Zorg dat je buiten een plekje hebt waar je snel voor een plasje of hoopje terechtkunt. Doet je puppy een plasje of hoopje, beloon deze daad met een "braaf", schouderklopje, aai of iets lekkers. Geef je puppy regelmatig de gelegenheid om zich te ontlasten. Je weet het zelf vast wel: niets zo vervelend als dat je nodig naar de wc moet, maar niet kunt! Je puppy zindelijk maken gaat dan een stuk beter. 

Let goed op het gedrag van je puppy. Gaat hij bijvoorbeeld bij de deur staan? Dan is dat waarschijnlijk een teken dat hij nodig zijn behoefte moet doen. En elk piepje kan weer een ander doel hebben (behoefte doen of honger hebben bijvoorbeeld), dus leer je pup om met jou te communiceren.

Let op

Blijft je hond (extreem) veel in huis plassen en/of poepen? Sluit dan altijd eerst een medische oorzaak uit. Het kan zijn dat je hond bijvoorbeeld een blaasontsteking heeft. En houd een dagboekje bij: misschien lijkt het veel dat je pup nog een keer per dag in huis plast, maar als uit je dagboekje blijkt dat dit twee weken eerder nog drie keer per dag was, is er wel sprake van een flinke vooruitgang.

Hulp nodig?

Je puppy zindelijk maken is een aardige kluif. Heb je hulp nodig? De deskundigen van het Prins CareTeam hebben mogelijk tips voor je waar je zelf misschien nog niet aan had gedacht.

Bekijk ook eens onze andere tips voor de opvoeding en verzorging van je puppy.

Ook interessant:

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!