Wil jij met je hond naar een puppycursus? Een goede voorbereiding is het halve werk, ook als het om puppy’s gaat. Wees slim en ga ruim voordat je jouw puppy in huis krijgt al op zoek naar een goede hondenschool. Want bij het uitzoeken van een fijne puppycursus komt best wat kijken!

Waarom een puppycursus?

Omdat het heel belangrijk is dat je hondje allerlei nieuwe indrukken en goede ervaringen kan opdoen. Daarnaast is het heel prettig als iemand met verstand van zaken jou en je nieuwe hondje kan volgen en coachen. Een puppycursus volg je eigenlijk niet eens zozeer voor je puppy, maar vooral ook voor jezelf! Je krijgt er allerlei handige informatie en leert er belangrijke skills om je puppy zo goed mogelijk te kunnen begeleiden en begrijpen. 

Wel of geen puppycursus?

Het volgen van een puppycursus is eigenlijk altijd wel nuttig. Ook als je al eerder honden hebt opgevoed en alles al denkt te weten. Met een nieuw hondje komt er toch weer veel op je af. Hoe fijn is het dan als je op iemand kunt terugvallen voor hulp? Het kan bovendien nooit kwaad om je kennis even bij te spijkeren, misschien doe je weer nieuwe inzichten op. Daarnaast is het superleuk om in contact te komen met andere puppycursisten. Jullie zitten allemaal in hetzelfde schuitje en kunnen als ‘lotgenoten’ ervaringen uitwisselen. 

Vanaf wanneer een puppycursus volgen?

Eigenlijk… Het klinkt misschien gek, maar eigenlijk zou je twee puppycursussen moeten volgen. Eerst eentje zonder hond, dus nog voordat je een puppy hebt, en daarna eentje samen met je puppy. Dan ben je echt optimaal voorbereid! Als toeschouwer kun je de instructies van de trainer beter in je opnemen en leer je veel van kijken naar hoe andere mensen met hun hondje bezig zijn. Dat kun je dan vervolgens met je eigen hondje in de praktijk brengen. 

Eigenlijk… zou je twee puppycursussen moeten volgen!

Hoe oud moet mijn puppy zijn om naar les te kunnen?

Met acht weken is je puppy vaak al welkom op de hondenschool. Maar leeftijd is niet het enige waar je naar kijkt. Zaterdagmiddag je nieuwe hondje halen en zondagochtend meteen naar puppyles gaan is geen goed idee. Het is belangrijk dat jullie eerst al een beetje aan elkaar gewend en met elkaar vertrouwd zijn voordat je naar puppycursus gaat. Dan weet jij ook beter hoe je puppy op bepaalde situaties kan reageren. Blijkt jouw puppy bijvoorbeeld een beetje schuchter te zijn? Dan kun je daarop inspelen door jouw hondje tijdens de les eerst alles nog even vanaf jouw veilige arm of schoot in zich te laten opnemen. 

Welke puppycursus kies je?

Op het gebied van hondenscholen is er ontzettend veel keus. Van dicht bij huis tot wat verder weg. Van duur tot goedkoper. Van alleen praktijkles tot ook uitgebreide theorie. Indoor of outdoor trainen. Van privéles tot groepsles. Waar je ook voor kiest, ga altijd eerst even kijken en kennismaken. Liefst dus nog voordat je jouw puppy krijgt, en laat anders je puppy even thuis. Dan heb jij je handen vrij en de tijd om alles goed te bekijken, vragen te stellen en een praatje te maken met andere cursisten. 

Checklist: hier moet je op letten

 • Groepsgrootte. Maximaal zes hondjes in de les is fijn. Acht puppy’s in één groep kan best veel zijn, tenzij er een extra instructeur is die bijspringt. In een grote groep is er niet altijd even veel overzicht en krijg je minder persoonlijke aandacht. Bij specifieke problemen, of als jij of je puppy niet goed functioneren in een drukke groep met veel prikkels, kan het prettiger zijn om privéles te krijgen.
 • Kennis en ervaring van de instructeur. Vraag niet alleen naar ooit behaalde diploma’s, maar ook naar wat de instructeurs van de hondenschool aan bijscholing doen om hun kennis up-to-date te houden. Als je veel kennis hebt, wil dat niet zeggen dat je die dan ook goed kunt overbrengen, en naast kennis is praktijkervaring met puppy’s heel belangrijk. Bij voorkeur heeft de instructeur zelf puppy’s opgevoed.
 • Hoe rustig en veilig is het op het oefenveld of in de trainingsruimte? Als er veel groepen tegelijk aan het trainen of sporten zijn of er veel andere onrust of afleiding is, denk aan blaffende of loslopende honden, kan het voor zowel jou als je puppy erg lastig zijn om je goed te concentreren en samen nieuwe dingen te leren. Is het terrein afgezet, zodat je puppy veilig los van de lijn kan oefenen?
 • Hoe en waarmee wordt er getraind? Trainingsmaterialen als stroombanden, prikbanden en slipkettingen zijn dieronvriendelijk en niet meer van deze tijd. Let dus in het belang van het welzijn van jouw puppy goed op welke materialen er gebruikt en/of geadviseerd worden. Kies voor een diervriendelijke en beloningsgerichte trainingsmethode. Bij hondenscholen waar je mensen ziet schoppen, slaan of schreeuwen, of waar honden bij het nekvel gepakt of op de rug gelegd worden of een ruk aan de riem krijgen, wil je ver uit de buurt blijven.
 • De sfeer. Samen met je puppy de wereld ontdekken en nieuwe dingen leren moet leuk en ontspannen zijn! Is de instructeur vriendelijk en behulpzaam? Hoe gedragen de cursisten en hun honden zich? Is iedereen vrolijk, rustig en ontspannen? Als honden veel piepen en janken, hun oren strak naar achteren trekken, hun staart tussen hun benen gedrukt houden en/of in elkaar gedoken staan, zijn dat signalen van stress of spanning.
 • Jouw persoonlijke wensen. Binnen of buiten trainen, werken met een bepaald hulpmiddel zoals de clicker, overdag les volgen of liever in de avond, doordeweeks of graag in het weekend, gemiste lessen kunnen inhalen, met het hele gezin mogen komen kijken of trainen, mogelijkheden voor vervolgcursussen of een leuke sport… De keuze is reuze en het is allemaal maar net wat jij fijn vindt. Kijk dus ook naar je eigen wensen bij het uitzoeken van een puppycursus.

Volg je gevoel!

Naast alle goede raad die we je kunnen geven, is er nog iets heel belangrijk: je buikgevoel. Luister ernaar! Als jij geen goed gevoel over de lessen hebt, of ziet dat je puppy zich op cursus niet prettig voelt, stop dan. 

Wat leer je op puppycursus?

Puppycursussen kunnen enorm van elkaar verschillen. Er zijn verschillende opleidingen tot instructeur en ook verschillende les- en trainingsmethodes. Iedere hondenschool kiest zijn eigen insteek en maakt zijn eigen programma en keuzes, bijvoorbeeld over het wel of niet de puppy’s samen laten spelen tijdens de les. Daar zitten voor- en nadelen aan. Het is maar net wat de hondenschool belangrijk vindt en jou en je puppy wil leren, en wat het beste bij jullie past.

Wat belangrijk is voor jou om te leren

 • Hoe je het gedrag van je puppy kunt lezen en begrijpen, zodat je beter ziet hoe je hondje zich voelt en hem beter kunt helpen en begeleiden.
 • Hoe je met allerlei oefeningetjes leert hoe jij jouw puppy iets kunt leren.
 • Hoe je een puppy laat kennismaken met de wereld om hem heen.
 • Hoe je een goede band met je puppy opbouwt.

Wat belangrijk is voor jouw puppy om te leren

 • Aandacht voor jou hebben.
 • Komen als je hem roept.
 • Meelopen aan de riem.
 • Omgaan met andere mensen en dieren.
 • Ontspannen zijn en zelfvertrouwen ontwikkelen.
 • Aangeraakt worden voor bijvoorbeeld vachtverzorging.
 • Zijn lijfje goed leren gebruiken, zoals leren ergens op of af te stappen, door kennis te maken met verschillende oppervlakken en materialen.

Eerst vertrouwen, dan verder bouwen!

Bij een puppycursus is het niet echt belangrijk dat je puppy per se een minuut stil moet kunnen zitten of mooi kan apporteren. Jullie moeten elkaar eerst beter leren kennen. Die gehoorzaamheidsdiploma’s komen later wel!

Kosten puppycursus

De kosten voor een puppycursus lopen enorm uiteen, net als het aantal lessen per cursus. Van privéles tot groepsles, van een hondenschool met betaalde medewerkers tot een kynologenclub met vrijwilligers: het kan heel duur en heel goedkoop. De prijs zegt lang niet altijd wat over de kwaliteit. Een hondenschool is zo sterk als de zwakste instructeur, en het is maar net welke instructeur jij treft. En ook maar net wat jij voor een puppycursus wilt en kunt betalen. 

Goed om te weten

Via het Martin Gaus Dierenwelzijnskeurmerk vind je dierprofessionals met de juiste kwaliteiten. Kijk op www.martingauskeurmerk.nl voor meer informatie. En wil je zelf meer bijleren over honden in het algemeen, of je eigen puppy in het bijzonder? Kijk dan voor allerlei leuke en leerzame lessen op www.edupet.nl
 

Ook interessant:

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!