Kan ik mijn hond leren volleyballen? Ja hoor, dat kan! Wij laten je zien hoe jij je hond kan leren volleyballen met deze leuke en uitdagende oefening. Samen sporten met je hond is nog nooit zo leuk geweest!

Let op! Gebruik een zachte bal, zoals een opblaasbal en geen echte volleybal. Houd er wel rekening mee dat een opblaasbal vaak kwetsbaar is en eventueel kapot kan gaan.

Hoe leer ik mijn hond volleyballen?

Stap 1: Leer je hond de bal aanraken

Houd de bal met beide handen vast en beweeg hem van bovenaf richting je hond. Raakt je hond met zijn neus de bal aan? Goed zo! Beloon hem dan meteen. De meeste honden hebben geen moeite met de bal aanraken, maar sommige honden kunnen de bal in het begin best een beetje eng vinden. Neem daarom rustig de tijd! Gaat het aanraken van de bal goed? Koppel er dan een signaalwoord aan, zoals het woordje ‘touch’ (of kies een ander woord).

Volleybal stap 1

Stap 2: Duwen

Raakt je hond op met het signaalwoordje de bal aan? Goed zo! Wacht dan nu tot je hond de bal iets nadrukkelijker en steviger aanraakt. Beloon je hond als hij de bal harder aanraakt zodat hij snapt wat je van hem vraagt. Raakt hij de bal niet harder aan? Blijf dan nog even wachten en geef hem de tijd om het uit te vogelen.

Volleybal stap 2

Stap 3: Vangen

Als het duwen van de bal lukt, houd de bal dan iets losser in beide handen boven de neus van je hond en vraag weer om een ‘touch’. Als het duwtje omhoog stevig genoeg is, zal de bal iets uit je handen loskomen, waarna je hem kunt ‘vangen’.

Stap 4: Afstand opbouwen

Bouw de afstand met je hond uit door de bal met gestrekte armen te gaan aanbieden. Heeft je hond voldoende ‘kopkracht’? Dan kun je steeds iets verder weg gaan staan en de bal, in plaats van deze vanuit je handen aan te bieden, rustig naar de hond gooien. Zodat hij hem terug kan koppen en jij de bal weer kunt opvangen.

Volleybal stap 4

Geduld is belangrijk

Lukt het even niet? Ga gewoon terug naar het begin of herhaal de oefening een aantal keer. Zorg dat je je trainingsstappen niet te groot maakt. Hoe rustiger en duidelijker jij bent, des te beter en sneller je hond begrijpt wat hij moet doen. Lees hier meer tips voor een top hondentraining

Tip

Is de hond te gretig richting de bal? Maak de aanraakoefening dan makkelijker door de bal eerst zoveel mogelijk met beide handen te bedekken, waardoor er nog maar een klein stukje oppervlak vrij blijft om te ‘touchen’.

Let op!

Als de hond met zijn bek open kopt, kan hij de bal met zijn tanden raken. Dat kan nu eenmaal zijn ‘kopstijl’ zijn, maar als dit over dreigt te gaan in happen of bijten in de bal, breek het spel dan af en bouw het vanaf het begin weer rustig op.

Uitdagende variatie

Bij trainen is het belangrijk om het spel interessant te houden: steeds iets harder tegen de bal aan duwen bijvoorbeeld, of de afstand steeds iets verder uitbouwen. Uitdaging: kun je de hond in plaats van harder of verder ook leren zijn neus steeds iets langer tegen de bal te houden?

Baljunkies

Sommige honden zijn enorme ‘baljunkies’ die bij het zien van een bal aan niets anders meer kunnen denken dan: ‘bal’, ‘bal’, ‘bal’. Ze komen daardoor enorm hoog in hun stress en dat doet ze geen goed. Mocht je hond heel erg op de bal reageren, dan kun je beter niet (meer) ballen en vooral werken aan het leren negeren van de bal.

Beloontip

Je kunt werken met hondenbrokjes als beloning en hiervoor gewoon een deel van de dagelijkse maaltijd van je hond inzetten. Hierdoor is het volleybalspel ook geschikt voor honden met een voedingsintolerantie. Wil je iets superlekkers? Gebruik dan eens ons geheime wapen: Prins NatureCare worst!

Vond je deze oefening leuk en zou je graag meer van dit soort oefeningen willen doen? Probeer dan Snoetbal met je hond!

 

 

Marjolein van het CareTeam

Meer weten over voeding? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!