Zorgen dat je kat en kind een goede band krijgen? Leer dan je kinderen hoe ze goed moeten omgaan en spelen met je viervoeter, zodat deze niet gestrest of angstig wordt. Met de juiste aanmoediging, en deze tips, kan je kat het beste speelkameraadje van je kind worden.

Vertrouwen in elkaar

Je kat en kind leren door interactie en spel. Een kat in het gezin leert je kind medeleven te tonen, inlevingsvermogen en begrip te hebben en zelfverzekerd te zijn, omdat hij voor de kat kan zorgen. Tegelijkertijd leert de kat om kinderen te vertrouwen en een band met hen te ontwikkelen door positief gedrag. Maar let op: verkeerd spel kan zorgen dat je kat je kind niet meer vertrouwt en bang is. Andersom kan deze stressreactie ervoor zorgen dat je kind bang wordt voor de kat.

Om dit te voorkomen is het natuurlijk belangrijk dat kinderen begrijpen dat de kat geen speelgoed is. Hoe schattig of knuffelig ze er ook uitziet, een kat is een levend wezen en is onderdeel van je gezin. Gebruik je gezonde verstand bij het bepalen of de interactie goed is om te laten plaatsvinden. Als je kat vaker wat humeurig is of in het verleden al vaker heeft gebeten of gekrabd, of als je kinderen te jong zijn om voorzichtig te zijn met gevoelige dieren, is het waarschijnlijk nog geen goed idee om ze samen te laten spelen.

Hier moet je op letten

Denk je dat zowel je kat als kind er klaar voor zijn om samen te spelen? Dan zijn er een aantal dingen erg belangrijk:

  • Een veilige en ontspannen omgeving: Zorg voor een veilige plek waar je kat naartoe kan ontsnappen als ze het niet meer naar haar zin heeft. Dat kan bijvoorbeeld een hoge krabpaal zijn, waar ze bovenin uit het bereik van kinderhandjes zit.
  • Spelregels: Wanneer je met je kinderen praat over hoe je met katten speelt, zorg er dan voor dat ze begrijpen dat ze kalm en rustig moeten blijven tijdens het spelen. Een jonger kind zul je ook duidelijk moeten maken dat het niet goed is om aan de vacht, staart, snorharen en oren te trekken. Vertel kinderen ook dat als de kat wegrent of zich verstopt, ze met rust gelaten wil worden en het niet de bedoeling is ze haar achternagaan. Ook al lijkt het erop dat je kat verstoppertje speelt; ze geeft een signaal dat ze genoeg heeft gehad.
  • Rustig aan elkaar wennen: Laat de kinderen stil op de grond liggen en hun hand voorzichtig uitstrekken zodat de kat eraan kan ruiken. De kat zal je kinderen leuker vinden als ze zelf mag bepalen wanneer ze kennis wil maken. Geeft de kat een kopje, dan is dat een teken dat je kind haar mag aaien.

Aan de slag met kat en kind!

Katten zijn dol op spelletjes met kinderen, maar ze kunnen op een gegeven moment verveeld raken. Blijf je dan doorspelen, dan kan je kat wat kribbig worden. Beperk de speeltijd tussen je kind en kat dan ook tot 10 minuten, zodat je stopt voordat hij er genoeg van heeft. Wees daarnaast creatief met het gebruiken van speeltjes! Pingpongballen, propjes papier en lege wc-rollen zijn allemaal prima om de aandacht van een kat te vragen en haar bezig te houden. Je kind kan dit huis-tuin-en-keuken-speelgoed voorzichtig gooien om te kijken of de kat er achterna gaat. Als je kat een ander favoriet speeltje heeft, dan weet ze ook goed hoe dit ruikt. Vraag je kind om het speeltje te verstoppen en je kat aan te moedigen om het te gaan zoeken. Pret gegarandeerd! De kat moet wel uitdaging zien in het spel. Regelmatig een nieuw speeltje neerleggen nodigt de kat uit om te verkennen en te spelen. Wissel de speeltjes om de paar dagen om zodat ze telkens opnieuw interessant blijven.

Om gelijk aan de slag te kunnen gaan, geven we je graag wat tips om samen met kat en kind te ondernemen! Denk aan een leuk spelletje met je kat, het knutselen van een speeltje of zelfs het leren van een high five!

  1. Een jaagspookje voor je mini of maxi: Of je dier nou heel groot of juist heel klein is, dit leuke spook-speeltje van fleece om naar te zoeken, te apporteren of op te jagen maak je in een handomdraai. En volledig op maat! Klik hier om te leren hoe jij het jaagspookje maakt.
  2. DIY Snuffelhart: Honden en katten vinden het heerlijk om naar de brokjes te zoeken die je tussen de lagen van dit hartvormige snuffelkleed van fleece voor ze kunt verstoppen. Dit kleedje is super simpel te maken. Klik hier om een schattig snuffelhart te maken voor jouw hond of kat.
  3. Een speeltje met extra veel sliertjes: Wil je supersnel een leuk kattenspeeltje maken? Ga aan de slag met stroken fleece. Dit speeltje kan je ergens aan vasthangen of met een handvat achter je aan trekken. Grote kans dat jouw kan geïnteresseerd raakt en erachteraan gaat jagen! Wil je dit kattenspeeltje maken? Klik hier.
  4. Deurbel voor je hond of kat: Dit rinkelspeeltje kun je in verschillende versies maken. Je kan er een handvat aan maken zodat je het goed vast kan houden als je kat er met zijn pootje tegenaan tikt. Je kunt ook je hond of kat leren met zijn neus of poot tegen het belletje te tikken. Als je deze naast de deur hangt heeft jouw hond of kat zijn eigen DIY deurbel! In dit artikel lees je hoe je zo'n leuk rinkelspeeltje kan maken.
  5. Of kijk bijvoorbeeld of je met je kind en kat een leuk spelletje kunt doen met behulp van een kartonnen doos! Vermaak gegarandeerd! Lees dit artikel voor meer informatie.

We wensen je samen met je kat en kind heel veel spelplezier!

Ook interessant:

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!