Spel is een prima manier om je kitten beter te leren kennen. Het zorgt er voor dat je kitten lekker in beweging blijft en zich goed voelt.

Samen spelen versterkt ook nog eens de onderlinge band. En is dat niet wat we graag willen, een kat om van te genieten en heerlijke momenten mee te beleven?

Spelregels

  • Speel nooit met je handen en voeten met je kitten om te voorkomen dat hij je ledematen als een prooi gaat zien en je vingers en benen gaat aanvallen.
  • Beweeg speelgoed altijd van je kitten af, zodat hij erachteraan kan.
  • Sommige katten willen graag vanuit de beschutting spelen. Speel daar waar je kitten zich veilig voelt. Blazen hoort niet bij spelen en is een teken van angst.
  • Speel liever een paar keer per dag kort dan eenmaal lang. Een kat kan meerdere keren per dag op jacht gaan waarbij het bespieden uren kan duren, maar de aanval duurt maar kort.
  • Beweeg de speeltjes niet te snel, maar wissel het tempo af en zorg voor succesmomentjes door je kitten de ‘prooi’ te laten vangen. Altijd op iets moeten jagen wat je nooit te pakken krijgt, bijvoorbeeld het licht van een laserlampje, is niet leuk en levert frustratie op.
  • Berg de speeltjes waarmee je samen met je kitten speelt na afloop op, bijvoorbeeld in een trommel met een beetje gedroogd kattenkruid (catnip), een plantje waar veel katten dol op zijn. Zo blijven ze interessant!
  • Observeer je kitten zien om te zien wat zijn favoriete spel is. Iedere kat is anders: de een wil graag ergens achteraan rennen, de ander vindt juist bespieden het leukst.

Zorg voor succesmomentjes door je kitten de 'prooi' te laten vangen.

Alleen is maar alleen

Kittens zitten vol energie en gaan zich in hun eentje al snel vervelen. Twee kittens samen laten opgroeien is daarom vaak het meest ideaal. Realiseer je dat je als mens nooit het gezelschap van een soortgenootje kunt vervangen!

Curiosity killed the cat…

‘Nieuwsgierigheid werd de kat fataal’, betekent dit Engelse spreekwoord vrij vertaald. En kittens zijn nieuwsgierig! Zorg dat je kitten daardoor niet in de problemen kan komen en bijvoorbeeld ergens in kan vallen of tussen bekneld kan raken. Kijk zelf eens door kattenogen naar je huis om het veilig en katproof te maken!

Waar moet je allemaal op letten? Dat lees je hier.

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!