Ga je lekker naar het bos? Speel wat leuke spelletjes met de hond! Wij vertellen je meer over de leukste snuffelspelletjes.  Maak bijvoorbeeld gebruik van de takken en bladeren die je tegenkomt! Je kunt die gebruiken om het speeltje van je hond in te verstoppen.

Geen speeltje bij je? Kijk eens in je zakken. Daar zit vast wel een voorwerp in, bijvoorbeeld een zakdoek, dat je voor een speurspelletje kunt gebruiken. Je kunt je hond ook leren zoeken naar heel kleine voorwerpen, zoals een oude huissleutel. 

Speurneus

Honden kunnen heel goed 'gymnastieken' met hun neus! Wist je dat een hond van werken met zijn neus minimaal net zo moe wordt als van het gebruik van zijn poten? Snuffelen maakt ook dorstig. Zorg dus dat je altijd voldoende drinkwater bij je hebt.

Let op!

Als je hond tijdens het zoeken in het bos opeens driftig met zijn poot over zijn snuit wrijft, of accuut gaat manken, zijn dat meestal alarmsignalen. Het kan betekenen dat je hond zich heeft verstapt of ergens in is gestapt, of een takje of doorn in zijn oog heeft gekregen. 

Verstopvariatie

In plaats van laag bij de grond kun je een voorwerp ook iets hoger in de struiken verstoppen, tussen een paar stammetjes klemmen of aan een lage tak hangen. Dat is voor je hond weer een geheel nieuwe uitdaging, want vaak is hij alleen gewend om met zijn neus de grond af te speuren.

Honden kunnen heel goed 'gymmen' met hun neus!

Snuffelen doe je samen

Vindt je hond het zoeken naar of vastpakken van een verstopt voorwerp moeilijk? Help hem dan door mee te zoeken en het voorwerp aan te wijzen. Snuffelen doe je samen! Succes motiveert je hond om door te gaan. Kijk maar eens hoe trots hij dan met de gevonden 'buit' komt aangelopen!

Tip!

Heb jij een superspeurneus? Verstop op de heenweg dan eens een voorwerpje (zelf goed onthouden waar het ligt!) en kijk of de hond het op de terugweg op jouw 'zoek!' weer kan vinden. 

Creatief speuren

Je kunt je hond naar allerhande voorwerpen leren zoeken. Op de foto gebruiken we bijvoorbeeld gewoon een heel simpele schooletui, waar je eventueel wat brokjes in kunt stoppen om hem extra lekker te laten ruiken. Doordat de etui plat is, kun je hem gemakkelijk ergens tussen of onder verstoppen. 

Stap voor stap in spelletjes met de hond

Leg het voorwerp altijde eerst op een makkelijk bereikbare plek in het zicht: de hond mag bij het verstoppen in het begin gewoon toekijken, dat maakt hem gemotiveerd om te gaan zoeken. Als het vinden goed gaat, kun je het zoekwerk stapje voor stapje moeilijker maken.

Doen!

Doe, als je iets voor je hond verstopt, alsof je op meerdere plekken wat verstopt. Je hond moet dan echt zijn neus goed gebruiken om de juiste verstopplek en zijn speeltje te vinden. Ga jij ook aan de slag met spelletjes met de hond?

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!