Geen enkel speeltje is helemaal ‘hondproof’ en onverwoestbaar, maar er zijn wel wat dingen die je kunt doen om de sterkte en veiligheid van hondenspeelgoed te testen.

Spelen doen honden vooral met hun bek. Ze houden een speeltje vast, apporteren het, gooien ermee, bijten erin of kluiven eraan. Belangrijk is dus dat het speelgoed gemaakt is van veilige, niet-giftige materialen. Vraag je van de speeltjes die je aan je hond geeft altijd af of je er zelf je tanden in zou durven zetten!

Lees het label

Lees altijd de informatie op de verpakking of het label en/of de gebruiksaanwijzing. Waar komt het speeltje vandaan? Waar is het van gemaakt? Wat geeft de fabrikant zelf voor gebruikstips of veiligheidswaarschuwingen? Zelfs op speelgoed dat speciaal is ontworpen om honden bezig te houden als ze alleen thuis zijn, zie je vaak een waarschuwing dat je het alleen onder toezicht moet gebruiken. De kwaliteit van hondenspeelgoed kan uiteenlopen van massaproductie in het verre oosten tot duurzame producten met allerlei milieukeurmerken. Maar, nogmaals, ieder speeltje kan kapot!

Kijk en ruik

Inspecteer het speeltje. Ruikt het erg sterk of chemisch? Zijn er veel verfstoffen gebruikt? Zitten er weekmakers in? Zijn er dingen, bijvoorbeeld een neusje of een touwtje, die de hond er makkelijk af kan krijgen? Wat voor vulmateriaal is er eventueel gebruikt, en is dat materiaal veilig? Stel je eventuele vragen altijd rechtstreeks aan de fabrikant, die kent zijn producten als het goed is het best. Krijg je geen antwoord? Dat kan iets zeggen over hoe serieus de fabrikant zijn klanten neemt.

Stamp, buig en trek

Trek aan het speeltje zoals je hond er aan zou trekken. Blijft het heel, ook op eventuele naden waarop spanning kan komen te staan? Bij hondenfrisbees is het belangrijk dat ze gemaakt zijn van zacht en flexibel materiaal. Doe daarvoor de stamp- en buigtest: leg de werpschijf op de grond en spring en stamp er een paar keer op. Probeer de schijf daarna met beide handen dubbel te vouwen. Breekt of scheurt hij tijdens het buigen? Dat kan dan ook gebeuren als de hond de schijf met zijn bek vangt!

Voorkom slopen

Door kwetsbaar speelgoed alleen onder toezicht te geven en direct weg te halen als de hond er te ruw mee omgaat, kun je voorkomen dat je hond gaat of leert slopen. Vaak hoor je: ‘kijk nou, hij maakt alles kapot!’ Dat komt vaak doordat wij niet tijdig ingrijpen, de hond met het speelgoed alleen laten of ongeschikt speelgoed geven aan puppy’s, die hun tandjes gebruiken om de wereld te verkennen of pubers, die een grote kauwbehoefte hebben als ze aan het wisselen zijn.

Ken de speelstijl van je hond

Sommige honden zijn dol op en voorzichtig met knuffeldieren, andere houden meer van het grovere gooi- en smijtwerk als het om spelen gaat.  Ken de speelstijl van je hond en ontdek wat hij leuk vindt. Veel honden vinden het leuk om dingen uit elkaar te halen. Dat kan ook zonder slopen: je hebt speciale hondenpuzzels van pluche. Googel maar eens op de ‘Hide A Squirrel’ hondenpuzzel of bekijk deze pluche kubus waaruit de hond ballen moet zien te vissen.

Speltips

  • Kies de juiste maat speelgoed voor je hond: niet te klein, maar groot genoeg. Beknibbel niet op de maat vanwege de prijs!
  • Gebruik geen tennisballen: het glasvezel waarvan deze ballen zijn gemaakt en het zand dat er aan blijft kleven werken als schuurpapier en zorgen voor ernstige gebitsslijtage.
  • Kinderspeelgoed is vaak beter getest en moet aan meer veiligheidseisen voldoen dan hondenspeelgoed.
  • Gebruik je een (voer)bal voor je hond met een gat erin? Check dan altijd of de bal een tweede gaatje heeft. Dat voorkomt dat het speeltje vacuüm kan zuigen als de hond zijn tong erin steekt.
  • Stokken zijn géén speelgoed! Ze zorgen met regelmaat voor ernstig bekletsel. Kies daarom liever voor een veiliger alternatief.

Garantie

Sommige fabrikanten hebben heel veel vertrouwen in hun producten en geven een 100% tevredenheidsgarantie of beloven kapotte speeltjes te vervangen. Voorbeelden zijn Planet Dog en het Zogoflex speelgoed van West Paw Design. De van extra sterk zwart rubber gemaakte Kong Extreme van de Kong Company is de meest onverslijtbare versie van deze populaire bezighouder voor honden.

Spelen versus kauwen

Naast extra sterke speeltjes om mee te spelen zijn er ook producten die echt bedoeld zijn om op te kauwen. Geef een hond alleen kauwproducten waarin hij zijn tanden iets kan laten zinken: als het materiaal echt keihard is, kan dat ten koste van zijn gebit gaan. Dierentandartsen waarschuwen al voor bijvoorbeeld hertengeweien, buffelhoorns, dinobotten en botten van nylon, waar honden met name hun achterste kiezen op kunnen breken. De scheurtjes in die kiezen blijven soms lang onopgemerkt, maar kunnen wel voor uiterst pijnlijke infecties zorgen.

Nogmaals…

Geen enkel speeltje is 100 procent ‘hondproof’. Ken je hond, check regelmatig zijn speelgoed en gooi alles wat kapot en beschadigd is meteen weg. Met goed speelgoed en gezond verstand kom je een heel eind!

Bonny van het CareTeam

Zoek je leuke sport- en speltips? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!