We krijgen vaak te horen: 'Nee hoor, mijn kat heeft geen stress!', toch komt stress bij katten vaker voor dan je denkt. Katten zijn namelijk erg gevoelige dieren. Veranderingen in de omgeving of in de gezinssamenstelling kunnen leiden tot stress.

Wat is stress bij katten?

Stress wordt veroorzaakt door bepaalde prikkels in de omgeving, waardoor een situatie voor de kat onvoorspelbaar en/of oncontroleerbaar kan worden. Stress kan bijvoorbeeld optreden als er te veel katten of andere huisgenoten in het gezin of territorium komen. Ook te weinig kattenbakken, te weinig schuilplekken en verveling kunnen leiden tot stress bij de kat.

Gedragsproblemen

Als een kat langdurig stress ervaart, kunnen er gedragsproblemen ontstaan als onzindelijkheid, vernielzucht (krabben aan de bank) en zelfs agressie. Daarnaast kan stress leiden tot een verminderde weerstand. Katten met een verminderde weerstand kunnen last krijgen van huid- en/of maag-darmklachten. In de volksmond spreekt men dan al snel van een voedselallergie. Toch is dit vaak niet het geval, maar is stress de onderliggende oorzaak.

Kittens zijn enorm nieuwsgierig, houd daar rekening mee!

Hoe een kat zich voelt

De lichaamshouding van een kat zegt veel over hoe het dier zich voelt. Een volkomen ontspannen kat ligt lekker languit, met de poten gestrekt, rustig te slapen en zal normaal reageren op geluiden in de omgeving. Zodra de kat meer stress ervaart, zal de alertheid toenemen, tegelijk met de spierspanning en ademhaling. Bibberen, overmatig likken en wassen, onzindelijkheid, extreem veel slapen en andere gedragsveranderingen kunnen symptomen zijn van stress.

Tips stress verminderen en voorkomen

  • Het is belangrijk dat je de oorzaak van de stress achterhaalt en aanpakt.
  • Zorg voor veiligheid, voldoende schuilplaatsen (bij voorkeur op hoogte) en plekken waarbij je kat zich ongestoord terug kan trekken en voorkom angst.
  • Voorkom frustratie door de omgeving controleerbaar en voorspelbaar te maken.
  • Geef iedere kat zijn eigen spullen, zodat je katten deze niet met elkaar hoeven te delen Denk hierbij aan een eigen voer- en waterbak en een eigen kattenbak, zo voorkom je agressie en angst.
  • In de dierenspeciaalzaak zijn leuke speeltjes en speciale anti-stress bandjes en verstuivers verkrijgbaar, die stress verminderend kunnen werken.

Speciale voeding

Gevoelige en gestreste katten kunnen baat hebben bij een aangepaste voeding. Prins VitalCare Resist Calm is een voeding speciaal voor gevoelige katten die een mix van natuurlijke kruiden bevat, waaronder siberian ginseng. Je kunt de voeding als vaste dagelijkse maaltijd geven, of tijdelijk als extra ondersteuning tijdens een spannende periode, zoals de jaarwisseling of de komst van een nieuwe kat in huis. Daarnaast zorgt deze voeding voor extra ondersteuning van het immuunsysteem. Een hoog gehalte aan goede vetzuren (zalmolie) zorgt bovendien voor een gezonde vacht en urineverzurende stoffen ondersteunen gezonde urinewegen.

Stress kan voor een verminderde weerstand zorgen bij katten. De Prins Totalcare Indoor Complete draagt bij aan een gezonde darmflora en verhoogt de weerstand van je kat.

Let op!

Veel (probleem)gedrag kan een gewoonte worden. Gedragingen waaraan je bent gewend ombuigen naar ander gedrag kost veel tijd. Het kan verstandig zijn om advies in te winnen bij een kattengedragsdeskundige hoe je dat het beste kunt doen. Het Prins CareTeam kan je hierbij helpen.

Gerelateerde items

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!