Waar is mijn kat de hele dag? Hoe gaat mijn kat met andere soortgenoten om? En heeft mijn kat een eigen territorium? Wij zochten het voor je uit!

Het territorium

Katten zijn territoriale dieren, ze verdedigen een bepaald gebied tegen indringers. In hun eigen territorium kunnen ze veilig eten, slapen en spelen. Sommige katten delen hun territorium met een soortgenoot, maar de meeste katten accepteren geen andere katten in hun gebied. Het (kern)territorium bestaat vaak uit het huis en de tuin van hun baasje. Katten bepalen zelf hoe groot het gebied is en wie er welkom zijn. Het wegjagen van andere katten is dus vrij normaal gedrag. De mate waarin territoriaal gedrag en agressie wordt ingezet is per kat verschillend.

Geuren en feromonen

Katten geven via geur aan waar ze geweest zijn en wat van hun is. Alle kenmerkende punten worden gemarkeerd, hiermee zetten ze hun territorium uit. Is de markering oud, dan zal een nieuwkomer zijn eigen geur achterlaten. Is het een verse markering, dan respecteert de nieuwkomer dat en zoekt een andere locatie. De geurmerken dienen als een communicatiemiddel: katten weten van elkaar wanneer iemand in de buurt was en hoelang geleden dit was.

Door geurmarkeringen kunnen katten elkaar veilig ontlopen

De manier van markeren

Katten kunnen op verschillende manieren markeren. Katers, maar ook poezen sproeien straaltjes urine dat sterker ruikt dan een normaal plasje. Ze wrijven met hun kop en de geurklier boven de staart, langs struiken of palen. De voetzooltjes hebben ook geurklieren dat feromonen achterlaat. En als laatst kan dit ook nog versterkt worden met zichtbare krabsporen.

territorium

Liever geen confrontatie

Katten gaan liever confrontaties uit de weg. Het zijn van nature dieren die geen confrontatie opzoeken, dat is veiliger voor beide partijen. Een confrontatie kan tenslotte leiden tot verwondingen, met nare gevolgen. Een kat zal dus niet snel het territorium van een ander betreden.

Verdediging

Als een kat toch het territorium van een ander binnenkomt, dan kan er agressie ingezet worden om elkaar te verjagen. Meestal is dit alleen naar de eigen soortgenoot, maar sommige katten doen het ook naar honden en mensen. Een kat probeert de indringer vaak eerst te verjagen door midddel van intimidatie: de kat vertoont dreigend gedrag zoals, aanstaren, grommen, blazen en achtervolgt de indringer een tijdje. Mocht dit echt niet werken, dan kan de kat overgaan tot vechten. Denk aan bijten en slaan met nagels. De ene kat gebruikt veel intimidatie en vecht vrijwel nooit, terwijl de andere kat sneller overgaat tot vechten.

De meeste katten vechten liever niet

territorium

Wat beïnvloed territoriumgedrag?

Een aantal verschillende factoren kan territoriumagressie bij katten verhogen.

  • Hormonen: intacte katers en poezen zullen meer agressie inzetten tijdens de voortplantingsperiode.
  • Veel buurtbewoners: de hoeveelheid katten in een gebied hebben ook invloed op het aantal conflicten.
  • Dichtbevolkte wijk: veel katten moeten leven met een kleiner territorium en de kans is dan dus groter dat ze in elkaars gebied komen.
  • Ervaring: een kat die veel zijn gebied moet verdedigen, zal meestal ook sneller overgaan tot het inzetten van agressie.

Wat doet mijn kat buiten?

Buitenkatten hebben veel mogelijkheden tot fysieke activiteiten, zoals klimmen, rennen of de buurt verkennen. Daarnaast biedt de buitenomgeving veel geuren, smaken, texturen en ervaringen. Je kat spendeert gemiddeld 16 uur aan rust, maar dit betekent niet dat ze dan altijd slapen. Je kat spaart in deze periode energie op, de energie die nodig is voor het vangen van een prooi. Vaak gaan katten in rust nadat ze gegeten hebben. Katten spenderen dagelijks ook tijd aan het patrouilleren van hun territorium (of te wel hun eigen koninkrijk).

Wil je graag meer weten over het gedrag en territorium je kat? Bekijk onze mini-documentaire over het hart van onze huiskat!

Ook interessant:

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!