Bij Prins staat het welzijn van je dier op de eerste plaats. Samen lekker in actie komen tijdens een groot evenement? Heerlijk! Maar zorg dat het voor iedereen leuk blijft. Creatief hondentrainer Judith Lissenberg en haar hond Lappi geven je wat tips.

Al is de training nog zo leuk, soms kun je er gewoon even geen zin in hebben. Maar hoe maak je dat als hond duidelijk aan je baas?

Dom?

Laatst zag ik een filmpje van iemand die zijn hond in het bos over een stel balkjes wilde laten springen. De hond nam één keer keurig de serie sprongetjes en liep er daarna steevast langs. ‘Domme hond!’, hoorde ik zijn baas zeggen. ‘Hij begrijpt het niet!’ Domme hond? Misschien wel slimme hond! Hij kan op deze manier aangeven dat hij moe is, of spierpijn heeft. En het is eerder domme baas, want wij zien of begrijpen deze signalen vaak niet.

Signalen

Als een hond iets niet (meer) doet is het vaak niet zozeer dat hij het niet wíl, maar meer dat hij het fysiek of mentaal niet kán. Zijn lichaam doet zeer of zijn hoofd zit vol, de koek is dan gewoon even op. Andere signalen van vermoeidheid kunnen zijn: langzamer en/of slordiger werken, gaan liggen tijdens het trainen, wegkijken, niet meer lijken te luisteren, rode ogen of ‘wallen’ (strepen in het vel) onder de ogen krijgen, hard hijgen, gaan blaffen en erg druk of bijterig worden.

Grenzen

Mijn hond Lappi is slim. Als hij even genoeg van iets heeft, loopt hij simpelweg weg en gaat ergens liggen. Dat is zijn manier om ‘nee’ te zeggen. Doei, bekijk het maar even! En het leuke is: als hij weer is ‘opgeladen’ en bijgekomen, komt hij uit zichzelf weer terug om verder te gaan. Sommige honden vinden het lastiger hun grenzen te bewaken en blijven doorgaan. Vergelijk ze maar met kleine kinderen die ‘ik heb nog geen slaap, ik wil nog niet naar bed!’ roepen, terwijl ze eigenlijk doodop zijn.

Doen!

Sommige eigenaren vinden het trouwens ook moeilijk te stoppen met oefenen. Daarom drie tips:

 • Leer je hond ‘lezen’, zijn specifieke stresssignalen te herkennen en grijp in als hij (te) moe dreigt te worden.  
 • Doe zelf eens wat je hond moet doen, bijvoorbeeld een paar keer over een hindernis springen, om beter te begrijpen wat we de hond  precies ‘aandoen’.
 • Houd je training kort, zet daarvoor eens een (kook)wekker tijdens het oefenen. Want time flies when you are having fun, waardoor we zeker met leuke dingen vaak nét iets te lang doorgaan. Twee of drie minuten trainen is soms al lang genoeg! Doe dus zeker niet te veel met je hond als je hem meeneemt naar een evenement.

Hoe reageert jouw hond?

Signalen die er op kunnen wijzen dat je hond (veel) spanning en stress ervaart kunnen zijn:

 • Kwijlen
 • Trillen
 • Gapen
 • Zichzelf gaan krabben
 • Een kort lontje krijgen en uitvallen naar andere honden
 • De staart tussen de benen geklemd houden
 • Grote pupillen
 • Een voorpoot omhoog houden

Neem hem bij deze signalen mee uit de drukte en zoek samen lekker een rustig plekje op!

Wees slim

 • Warm weer? Zet je activiteiten dan op een laag pitje. Neem een paraplu mee om snel een schaduwplekje voor je hond te kunnen creëren.
 • Neem zelf een fles vers drinkwater voor je hond mee, en een eigen drinkbak. Gemeenschappelijke drinkbakken op evenementen kunnen namelijk een bron van infecties zijn.
 • Geef je hond na een actieve dag minimaal 48 uur rust. Het duurt echt even eer alle stresshormonen weer uit zijn lijf zijn verdwenen.

Veel plezier met je hond!

Ook interessant:

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!