Door de coronacrisis heb je nu misschien alle tijd voor een hond. Veel thuis, lekker wandelen, wat gezelschap en gezelligheid en natuurlijk ook een beetje troost. Maar hoe moet dat later, als je weer een heel ander ritme moet oppakken? Hoe bereid je een hond van nu voor op het leven van straks?

‘Onze’ hondentrainer Judith Lissenberg, zelf eigenaar van een junior, een volwassen hond en een senior en nu al wekenlang in lockdown met haar drie honden thuis, geeft je graag wat tips!

Heel lastig de coronacrisis…

Om te beginnen: we leven nu in ongekende tijden. Een situatie als deze hebben we nog nooit eerder meegemaakt en we weten niet hoe het allemaal verder zal lopen. Dat maakt het heel lastig om gerichte adviezen te geven. Maar we kunnen natuurlijk wel proberen onze hond op die toekomst zo goed mogelijk voor te bereiden.

A dog is for life, not just for the coronacrisis

Heb je nog geen hond?

Dan lijkt het nu, met veel tijd en mooi zomerweer voor de boeg, erg verleidelijk er eentje aan te schaffen. Maar… ‘A dog is for life, not just for Christmas’, is een bekende uitspraak van de Engelse hondenbeschermingsorganisatie Dogs Trust. Je zou daar nu ook van kunnen maken: ‘A dog is for life, not just for the coronacrisis’. Een hond vergt niet alleen tijd, maar ook veel discipline. Die nu zo felbegeerde frisse neus halen moet je met een hond ook als regent, ook als het koud is. Iedere dag.

Kun jij dat?

Beschik jij over de discipline en structuur om de zorg voor je hond een vast onderdeel van je leven te laten zijn? Niet alleen nu, maar jarenlang? Dat is best een taak. In de eerste weken van de lockdown zag je ontzettend veel honden en mensen buiten. Allemaal lekker aan de wandel! Maar nu we een klein beetje gewend lijken aan de nieuwe situatie, zijn dat er alweer een stuk minder. Iedere dag aan de wandel zijn, dat moet wel passen bij je leefritme en levensstijl. Denk dus goed na of een hond echt in en bij je leven past.

Heb jij nu een puppy?

Heb je nu een puppy?

Dan heb je geluk en pech. Geluk, omdat je nu waarschijnlijk meer tijd hebt om een fantastische band met je nieuwe vriendje op te bouwen. Maar ook pech, omdat je door de coronacrisis minder mogelijkheden hebt om hem te laten kennismaken met de wereld waarmee hij vertrouwd moet raken. Gelukkig heb je ook in huis veel mogelijkheden om dingen te doen. Bovendien zijn er heel veel hondenscholen die jou kunnen begeleiden via online cursussen en telefonische spreekuren. Maak daar gebruik van!

Socialisatietips voor crisispuppy’s

  • Je hondje ziet nu misschien niet zo veel andere honden en mensen. Maar ieder nadeel heeft zo zijn voordeel. Een pup kan nu misschien niet optimaal aan andere honden en mensen wennen, maar er anderzijds ook niet van schrikken en dus ook geen nare ervaringen opdoen. Jij bent er natuurlijk voor de broodnodige sociale interactie door met hem te spelen en te knuffelen.
  • Om ergens mee vertrouwd te raken, hoef je er niet per se direct mee in aanraking te komen. Ook op afstand kan je puppy door te luisteren, kijken en vooral ook te ruiken heel veel informatie van de buitenwereld opnemen. Laat je puppy bijvoorbeeld via het open autoraampje wennen aan koeien in de wei, het geluid van bouwvakkers, de bellen van een spoorwegovergang en een passerende trein.
  • Het hoeft ook allemaal niet groot(s). Kermissen, dierentuinen, markten en drukke winkelcentra doen vanwege de enorme hoeveelheid prikkels die pups daar opdoen vaak meer kwaad dan goed. Zoek het nu vooral in het kleine. Het horen van een grasmaaier, klauteren over een paar stenen of zien zitten van een broedende eend kunnen ook al heel waardevolle prikkels zijn!
  • Binnenshuis heb je ook allerlei mogelijkheden om je puppy te laten wennen aan allerlei prikkels. Doe dat stap voor stap en eerst heel rustig. Het is de bedoeling dat je puppy went, niet schrikt! Maak geluid met een pannendeksel, klap eens een paraplu uit en strooi daar een paar brokjes in die de pup er uit kan eten, zet een gekke hoed op, gooi een handdoek over je hoofd, doe net alsof je mank loopt, laat je pup eens ruiken aan een sinaasappelschil, klapper met een lege vuilniszak, verrijd de afvalcontainer of zet de keukenmixer aan.
  • De wereld in huis halen gaat tegenwoordig heel makkelijk. Zoek via internet naar filmpjes met allerlei geluiden die je puppy straks in real life kan tegenkomen: gillende kinderen, kraaiende hanen, sirenes, vuurwerk, onweer, deurbellen, scheepstoeters… je kunt het zo gek niet bedenken of je vindt het online.

Gillende kinderen vind je gewoon online!

Alleen leren zijn

Wat nu lastig is voor honden om te leren, is alleen zijn, en het kan zijn dat je hond dat straks meer moet. Of weer moet, want oudere honden moeten na de crisis ook weer een nieuw ritme zien op te pakken. Wen je hond er daarom nu al aan dat hij niet altijd in dezelfde ruimte in huis is als jij bent. Bijvoorbeeld door als jij boven thuiswerkt hem beneden te laten, of als je kookt hem in de kamer te zetten. Of haal ook eens een keer een frisse neus zonder je hond. Ga je na de coronacrisis op een andere tijd opstaan? Moet je hond dan een bepaalde tijd alleen blijven? Dat kun je nu allemaal al oefenen, ook als je thuis bent.

Vaste rituelen

Heel belangrijk bij het alleen leren zijn is dat je hond zich veilig en vertrouwd voelt op de plek waar hij is. Honden houden van vaste rituelen die voor zekerheid zorgen en hun leven voorspelbaar maken. Ga je even weg, ook al is dat in het begin alleen naar een andere ruimte? Een standaard signaal dat je later ook kunt gebruiken kan dan fijn zijn, zoals een aai over de bol en een ‘even op het huis passen, tot straks, ik ben zo weer terug’. Je kunt het even alleen moeten zijn ook voorspelbaar maken door je hond dan een lekkere bezighouder geven, zoals peuterworst.

Vaste rituelen

Je weet nu hoe het is…

Je weet nu door het verplichte thuisblijven als geen ander hoe dat is en voelt, lang alleen thuis zijn. Je kunt je nu dus waarschijnlijk ook heel goed voorstellen hoe dat voor een hond moet zijn. En dan mogen honden van ons vaak ook nog niet eens doen wat ze eigenlijk wel graag zouden willen: liggen op de plekjes waar wij graag zitten, zoals op bed of het bankstel, met hun poten in de vensterbank staan om naar buiten te kunnen kijken of graven in de tuin.

Maak je hond blij!

Kijk daarom eens of je jouw hond misschien wel blij kunt maken met wat aanpassingen in je huis, zodat het ook voor hem meer een thuis wordt. Vergeet niet dat hij vaak degene is die er straks weer de meeste tijd moet doorbrengen! Denk bijvoorbeeld eens aan:

  • Een eigen ligstoel of -bank voor je hond, liefst precies zo eentje als wij hebben.
  • Een uitkijkpost in huis en tuin van waaraf hij kan kijken en waken, bijvoorbeeld een stoel voor het raam.
  • Een plek voor zijn hobby’s, zoals een zandbak in de tuin waarin hij lekker kan graven of een hoop bakstenen waartussen hij lekker kan zoeken naar koekjes die jij daar voor hem hebt verstopt.

Verlatingsangst

Wil je hond je overal in huis volgen, tot in de wc aan toe? Is hij heel erg onrustig en luidruchtig als hij in een andere ruimte even alleen moet zijn? Gaat hij krabben en vernielen en wil hij het lekkers dat je voor hem achterlaat niet eten? Dat zijn aanwijzingen voor verlatingsangst. Slopen doet een hond dan niet zozeer omdat hij zich verveelt, maar omdat dit hem een uitlaatklep voor zijn angst biedt. Neem zodra je een van deze signalen waarneemt contact op met een gedragstherapeut die jou en je hond kan helpen, zodat je huis voor je hond weer een veilige basis wordt waar je niet bang hoeft te zijn.