Haren op het bankstel, neusafdrukken op het raam, modderpoten in de gang... Met onze tips kun je er voor zorgen dat je huisdierenhuis er netjes uitziet. Of in ieder geval een beetje netjes...

Dit kun je doen!

1. Was kleedjes en speeltjes van je dier regelmatig in de wasmachine. Zo blijven ze lekker fris en voorkom je dat er geurtjes in kunnen trekken.

2. Je kunt haren verwijderen met handige kleefrollers maar ook, heel eenvoudig, wat plakband met de kleefzijde naar buiten om je hand wikkelen en daarmee even langs je kleren of de kussens van je bankstel gaan. Een wat vochtige rubberen huishoudhandschoen of een rubberen trekker werken ook, net als een vochtig doekje of gewoon een vochtige hand.

3. Houd de stofzuiger in een honden- of kattenhuis altijd binnen handbereik. Berg hem niet op, maar zorg dat hij op een centraal punt startklaar staat. Goed stofzuigen helpt ook tegen onverhoopte vlooieneitjes. Wel regelmatig de stofzuigerzak legen of vervangen.

4. Geen tijd om uitgebreid te stofzuigen? Zet ramen of deuren even tegen elkaar open (let wel op dat je hond of kat niet de benen kan nemen) en je zult zien dat alle haren op de grond door de tocht in makkelijk oppakbare plukken bij elkaar komen te liggen. Heb je vloerbedekking? Met rubberen schoenzolen ‘hark’ je achtergebleven haren snel bij elkaar.

5. Kam en borstel je dier, maar niet té veel. Daardoor kan de vacht namelijk beschadigen, waardoor je dier zijn vacht steeds opnieuw gaat vernieuwen en zo blijft verharen.

6. Wees altijd voorzichtig met was-, schoonmaak- en ontsmettingsmiddelen. Ze kunnen voor je dier niet alleen erg sterk ruiken, maar ook giftig zijn! Berg ze goed op, laat sopjes nooit onbeheerd staan en spoel schoongemaakte oppervlakken goed na, zodat je dier niet via zijn vacht of poten, die hij weer af kan likken, met schoonmaakmiddelen in aanraking komt.

7. Hang een handdoek op bij de voordeur. Zo kun je natte voeten bij binnenkomst altijd meteen afdrogen. Tip: donkergekleurde handdoeken ogen minder snel vies dan lichtgekleurde.

8. Leg de voordeur- of schoonloopmat niet in de breedte, maar in de lengte voor de deur. Daardoor loopt je dier bij binnenkomst langer over de mat.

Goed stofzuigen helpt ook tegen onverhoopte vlooieneitjes.

9. Leer je hond zich uit te schudden voordat je hem mee naar binnen neemt. Dat kan een hoop zand en druppels schelen!  Je kunt dit gedrag uitlokken door tegen zijn nekharen in te strijken of voorzichtig even met je vinger onder of net in zijn oor te kriebelen.

10. Zorg voor voldoende, ruime én schone kattenbakken. Dan houdt je kat het ook netjes! Als de bak niet schoon is, kan je dier een andere, minder gewenste plek in huis gaan zoeken. Niemand plast immers graag op een vieze wc.

11. Zet voor katten op hoge plekken kartonnen doosjes neer met een dekentje. Grote kans dat dit hun favoriete ligplek wordt waardoor andere, beter zichtbare plekken haarvrij blijven.

12. Ramen zemen kun je met honden en katten in huis wel eeuwig blijven doen. Maak er geen punt van en plak er gewoon een gezellig briefje bij op het glas: ‘My windows are not dirty, this is dog/cat nose art!’

Klaar!

Alles netjes? Bak als beloning een lekkere appeltaart voor jezelf. Daar gaat je huis extra lekker van ruiken!

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!