Rauw vlees kan voor hond én mens gevaarlijke bacteriën bevatten. Verstandig vers vlees voeren kan een hoop problemen voorkomen! Prins geeft je graag tips.

Een vers vleesvoeding is, in tegenstelling tot brokvoeding, een rauw product. Bij het produceren van een brokvoeding vindt er een verhitting plaats, waardoor eventuele bacteriën worden gedood. Bij de productie van een vers vleesvoeding gebeurt dat niet.

Let goed op de herkomst van vers vlees!

Belangrijk is daarom dat je goed let op de herkomst van het vlees en op hoe schoon en veilig de producent werkt. Denk daarbij niet alleen aan de productie, maar zeker ook aan de opslag en het transport. De Prins TotalCare diepvries vers vleesmaaltijden voor honden en Prins FreshCare volledige diepvries vers vleesmaaltijden worden zeer streng gecontroleerd op bacteriën als salmonella. De kans dat diepvries vers vlees voor problemen zal zorgen is daardoor niet groot, maar de kans dat een hond via een vers vleesvoeding salmonella binnenkrijgt is wel groter dan bij een brokvoeding.

Wat zijn de risico’s?

Een hond die bacteriën als salmonella binnenkrijgt, zal hier over het algemeen geen last van hebben. Honden krijgen maar zelden symptomen door salmonella, maar deze bacterie komt wél met de ontlasting naar buiten. Ook bij gezonde volwassen mensen zorgt salmonella vrijwel nooit voor problemen. Heel jonge kinderen als baby’s, oudere mensen en mensen met een verminderde weerstand kunnen wél een risico lopen. Daarom adviseren we om altijd goede hygiënemaatregelen te nemen.

Neem altijd goede hygiënemaatregelen.

Net als rauwe kip

Het voeren van (diepvries) vers vlees kun je vergelijken met rauwe kip: ook daar moet je verantwoord mee omgaan. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een apart mes en een aparte snijplank, zodat eventuele bacteriën zich niet kunnen verspreiden. Gebruik ook bij de bereiding van een vers vleesmaaltijd voor je hond aparte materialen, zoals een apart bakje of een aparte vork of mes. Maak voerbak, aanrecht en eventuele andere materialen na gebruik goed schoon en droog en was je handen.

Veilig ontdooien

Heb je vers vlees gekocht, bijvoorbeeld bij de dierenspeciaalzaak? Ga dan meteen naar huis en doe niet eerst nog wat andere boodschappen. Ontdooi diepvries vers vlees altijd op een koele plaats, bij voorkeur in een afgesloten bak in de koelkast. Zeker bij warm weer is het niet verstandig om vlees buiten de koelkast te laten ontdooien. Voorkom daarbij contact met andere rauwe voedingsmiddelen. Bewaar vers vlees na ontdooien maximaal twee dagen in de koelkast en vries eenmaal ontdooid vlees niet opnieuw in. Serveer het vlees altijd op kamertemperatuur en laat voerbakken met restjes niet te lang staan.

Eet veilig én smakelijk!

Ook interessant:

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!