Om voedingstoffen goed te kunnen verteren en op te nemen is niet alleen een goede voeding van belang. Ook de voedingsmethode, de manier van voeren, speelt een grote rol. Wij geven je tips voor verantwoord voeren. 

We geven je graag advies hoe je met de juiste voedingsmethodiek je hond actief en gezond kunt houden. 

Dit kun je doen

  • Verdeel de dagelijkse voeding bij voorkeur over minimaal twee maaltijden per dag, bij voorkeur over drie maaltijden per dag. Dat belast de maag minder en komt de opname van voedingsstoffen ten goede. Je kunt bijvoorbeeld ‘s avonds voordat je gaat slapen je hond nog een deel van zijn maaltijd geven.
  • Voor een goede vertering en een betere benutting van de voedingsstoffen is voldoende rust voor en na de maaltijd belangrijk. 
  • Houd de ontlasting van je hond goed in de gaten, daar valt namelijk veel aan af te lezen. Een goede ontlasting heeft een donkerbruine kleur, is compact en stevig van structuur.
  • Zorg voor voldoende vers water op kamertemperatuur. Koud water is een extra aanslag op de hondenmaag en kan leiden tot diarree.

Dit liever niet

Geef liever geen bijvoeding als brood, kaas of tafelresten. Beperk ook het geven van hondensnacks als buffelhuidstaafjes, bullenpezen en dentalsticks. Deze extra's kunnen de spijsvertering namelijk verstoren. Voer je je hond tijdelijk vers vlees met rijst om bijvoorbeeld een gezondheidsprobleem als diarree op te lossen? Dan zeker geen bijvoeding geven!

Verantwoord verwennen

Je kunt je hond verwennen en belonen door een klein stukje/schijfje appel, komkommer of wortel te geven als lekkernij. Appel, komkommer en wortel kun je gerust - met mate - geven. Ze bevatten veel vocht en dat plast je hond makkelijk weer uit. Ook kun je een deel van de dagportie brokken of vers vleesvoeding apart houden en gebruiken om je hond mee te belonen. Vaak maakt het niet zo veel uit wat je geeft, het gaat vooral om het gebaar dát je iets geeft!

Beloon je hond eens met een stukje appel, komkommer of wortel.

puppy kong - verantwoord voeren

Voedselverrijking

Honden vinden het leuk om hun brein en neus te gebruiken. Via wat met een mooi woord voedselverrijking heet kun je jouw dier op verschillende manieren laten werken voor zijn eten. Je kunt voor je hond bijvoorbeeld brokjes verstoppen, die het dier dan weer op moet zoeken. Je kunt het voer ook in een hol, rubberen voerspeeltje als de Kong aanbieden. Je hond moet zijn maaltijd vervolgens weer uit het speeltje zien te krijgen, en is zo lekker lang bezig. Vul de Kong bijvoorbeeld met Prins Train & Care beloningscréme in een tube of onze NatureCare Dog vleesmaaltijd. Verstop de gevulde Kong eens, zodat je hond zijn maaltijd eerst moet zoeken. Of gebruik een speciale voerbal of -puzzel. Bij de dierenspeciaalzaak kun je terecht voor een goed advies over welk voerspeeltje voor jouw hond het meest geschikt is. Haal voerspeeltjes weg zodra ze leeg zijn. Dat voorkomt dat je hond ze kapot kan maken en zorgt er voor dat ze interessant blijven.

Tip voor verantwoord voeren!

Je kunt lege wc-rollen verzamelen en gebruiken om voer in te verstoppen. Denk bijvoorbeeld aan het vullen van een kartonnen doos met wc-rollen, waartussen je brokjes kunt strooien. Je kunt ook brokjes in een wc-rol doen en die vervolgens dichtvouwen, zodat de hond echt moeite moet doen om bij zijn eten te komen. Verantwoord voeren wordt zo een actieve bezigheid. 

hond verantwoord voeren met kauwspeeltje

Lekker kauwen

Honden hebben de behoefte om te kauwen, en het is belangrijk om in die behoefte te voorzien. Bij de dierenspeciaalzaak zijn heel veel verschillende soorten speeltjes van kunststof en rubber verkrijgbaar met groefjes en uitsparingen die, zodra de hond erop kauwt, langs het gebit en tandvlees wrijven en zo een reinigende werking hebben. Niet alleen leuk om op te kauwen, maar dus ook nog eens verzorgend. Je kunt deze speeltjes eventueel een dag in de zak met brokken stoppen of er wat vlees op smeren om ze voor de hond extra aantrekkelijk te maken. Je kunt ook een grote kauwkluif van een voor jouw hond geschikt materiaal geven.

Let op!

Laat je hond nooit zonder toezicht kluiven. Voorkom dat het dier te grote stukken van het kauwbot kan inslikken en zorg er voor dat het materiaal veilig en niet te hard is voor zijn gebit. Laat je hond een halfuur tot een uur per dag kluiven en neem het kauwmateriaal daarna weg door het te ruilen tegen iets anders lekkers of een speeltje. Zo voorkom je prooinijd. Verantwoord voeren van je hond was nog nooit zo makkelijk! 

Ook interessant:

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!