Zelf een snuffelkleed maken voor je hond of kat? Leuk als (kerst)cadeautje: de snuffelster!

Instructies

  • Neem enkele grote stukken fleece in kleuren naar wens en teken daar, vanuit de losse hand of met behulp van een sjabloon, drie sterren van hetzelfde formaat op. De sterren van dit kleed hebben een doorsnee van ongeveer 80 centimeter.
  • Knip de sterren uit de stof en leg ze op elkaar, waarbij je de punten steeds iets laat verspringen.
  • Knip of prik in het midden van de bovenste ster met een schaar voorzichtig (!) twee gaatjes die je door alle lagen stof heen laat gaan. Rijg door de gaatjes een los strookje fleece. Daarmee strik je de lagen aan elkaar.

Spelregels

De punten van de ster lenen zich heel goed om lekkers in te verstoppen. Leg op iedere punt van de bovenste ster een paar brokjes en rol de punten daarna één voor één op. De punten van de middelste en onderste ster kun je daar weer overheen vouwen. Door de punten met neus of poot weer uit te vouwen en af te rollen kan je hond of kat het lekkers vervolgens proberen te bemachtigen.

Let op!

Voordat je begint, zijn een paar dingen heel belangrijk om te weten: 

  1. Laat je hond of kat uitsluitend onder toezicht spelen en nooit met een fleece speeltje alleen. Spelen met fleece doe je samen!
  2. Voorkom dat je dier het speeltje kapot kan maken en/of er stukjes van kan inslikken.
  3. Voorkom dat meerdere dieren tegelijk met het speeltje spelen, dat kan namelijk onbedoeld competitie en agressie oproepen.

snuffelster

Traintip

Laat je dier rustig zitten of liggen en netjes wachten als je brokjes tussen de lagen van het kleed voor hem verstopt. Dat is een heel goede oefening in zelfbeheersing. Blijft hij rustig wachten tot hij op jouw teken mag gaan puzzelen? Vergeet dan niet om hem daarvoor te belonen!

Varianten

In plaats van een kleed met hetzelfde formaat sterren kun je ook een snuffelster maken van meer dan drie lagen en met sterren van verschillende afmetingen.

Een leuk cadeautje voor je eigen dier of de hond of kat van iemand anders!

Meer ideeën?

Als je eenmaal de smaak van het fleece speeltjes maken te pakken hebt, kun je bijna niet meer stoppen. Voor je het weet ben je een heuse fleece-junkie! Ben je op zoek naar nieuwe ideeën of meer inspiratie? Bekijk dan ook eens onderstaande artikelen:

Bonny van het CareTeam

Zoek je leuke sport- en speltips? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!