Wist je dat veruit de meeste jeukklachten worden veroorzaakt door... vlooien? Die gedijen heel goed als het warm is. Niet alleen in de zomer, maar ook tijdens de winter in onze centraal verwarmde huizen.  

Een dier dat last heeft van vlooien, zal enorm veel jeuk hebben en zichzelf krabben en/of bijten, met alle huidproblemen van dien. Reden dus om heel alert te zijn op deze lastige kriebelbeestjes.

Warmte is een broedplaats voor vlooien

Een vlo bepaald namelijk of hij uitkomt op basis van de temperatuur, CO2 en trillingen in huis. En als het buiten koud is, geven wij allemaal de verwarming nog even een slinger omhoog. Zijn de vlooien eenmaal binnen? Dan komen ze door de hogere temperaturen nog sneller uit. En een volwassen vlo leeft twee tot vier weken. Omdat in de kou gaan wonen natuurlijk geen oplossing is, is het slim te voorkomen dat vlooien überhaupt jouw huis weten te vinden.

Niet kieskeurig

Vlooien zijn niet zo kieskeurig. Ze kunnen naast honden en katten ook mensen bijten! Je herkent een vlooienbeet aan kleine, rode puntjes op de huid. Echt dol op mensen zijn vlooien niet, daar is onze huid te kaal voor. Ze zitten liever in de vacht van je hond of kat.

Eén vlo is het topje van de ijsberg!

Als je een volwassen vlo op je hond of kat spot, zie je eigenlijk nog maar het topje van de ijsberg. Een vlooienpopulatie bestaat namelijk voor slechts 5 procent uit volwassen dieren. De rest bestaat uit vlooien in wording: eitjes, larven en poppen, die vervolgens uitgroeien tot een volwassen vlo. Een vrouwtjesvlo kan tientallen eitjes per dag leggen. Zie je één vlo? Dan weet je dus dat er een heleboel in de buurt kunnen zijn! Zeker als de temperatuur hoog en de lucht vochtig is, want daar houden vlooien van.

Doe de vlooientest

Als je zeker wilt weten dat het om vlooien gaat, kun je voorzichtig met een fijne kam door de vacht van je hond of kat gaan. Tijdens het kammen leg je een stuk wit papier onder je hond of kat. Vallen hier zwartbruine, kleine korreltjes op? Grote kans dat je de vlooienpoepjes gevonden hebt. Leg deze korreltjes nu op een vochtig stuk keukenrol. Kleuren ze roodbruin? Dan heb je het bewijs dat het poepjes zijn van een vlo na een bloedmaaltijd. 

Wist je dat... 

...je katten- en hondenvlooien hebt? Zowel bij honden als bij katten komt de kattenvlo het meest voor! 

Anti-vlooienmiddelen werken alleen goed als je ze juist toepast!

Weg met die vlooien! 

Wil je van de vlooien af, stel dan een goed plan van aanpak op om je dier van de beestjes te verlossen. Behandel niet alleen je hond of kat, maar ook alle andere huisdieren en hun leefomgeving. Er zijn verschillende middeltjes te koop, ieder met hun eigen werking. Let hierbij wel op dat je het middel dat je gebruikt afstemt op het formaat en de leeftijd van je dier, en ook op de diersoort. Vraag om advies in de dierenspeciaalzaak en lees de bijsluiter met het behandeladvies nauwkeurig. Bestrijdingsmiddelen werken alleen goed bij een juiste behandeling! Uit onderzoek naar vlooienbestrijding blijkt dat er in ruim 60 procent van de gevallen niet lang of vaak genoeg wordt behandeld en dat er in ruim 30 procent van de gevallen onvoldoende werkzame stof op het dier terechtkomt, bijvoorbeeld omdat de dosering niet goed is of omdat het middel op de verkeerde plaats wordt aangebracht. Laat je dus goed adviseren en informeren door een specialist.

Maak goed schoon

Een goede hygiëne is belangrijk. In het geval van vlooien betekent dat regelmatig en goed stofzuigen en de stofzuigerzak regelmatig legen of weggooien en kleedjes of mandjes vaak wassen, op minimaal 60 graden. 

Jeuk of huidproblemen?

Een goede maaltijd kan helpen huid en vacht weer te herstellen. Prins heeft hiervoor verschillende voedingen. Het Prins CareTeam adviseert je graag wat voor jouw dier het meest geschikt is.

Ook interessant:

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!