Heeft jouw hond jeuk? En heb je geen idee waar die jeuk vandaan komt? Heeft je hond problemen met zijn huid en vacht? Of is de ontlasting van je hond vaak niet goed? Huid- en vachtproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben. Soms is er sprake van parasieten, zoals vlooien. Een veelvoorkomende oorzaak van deze problemen is voedselovergevoeligheid of voedselallergie bij honden.

Een overgevoeligheidreactie op een bepaald ingrediënt kan zo maar ontstaan. Ook als de hond die voeding al jaren krijgt. Ineens kan hij jeuk krijgen of last van zijn maag. Dit wordt al snel een voedselallergie genoemd. Toch is dat het niet altijd. In dit artikel vertellen we je meer over huidproblemen bij honden. Je kunt onderscheid maken tussen een voedselallergie en een voedselintolerantie.

Voedselallergie bij de hond

Voedselallergie bij honden wordt veroorzaakt door een reactie van het immuunsysteem op een lichaamsvreemde stof, ook wel allergeen genoemd. Als het immuunsysteem reageert op een stof, komt histamine vrij. Histamine veroorzaakt de verschijnselen van een voedselallergie bij honden, zoals jeuk. Voorbeelden van allergenen zijn dierlijke eiwitten en gluten.

Honden kunnen bijvoorbeeld reageren op rund, kip of tarwegluten. Als een hond een voedselallergie heeft voor bijvoorbeeld een eiwit in kip of rund, dan betekent dit niet dat de hond allergisch is voor alle eiwitten. Een oplossing kan zijn om over te stappen op een voeding die gebaseerd is op een ander dierlijk eiwit, zoals lam, eend of witvis.

Glutenallergie bij de hond

Naast de dierlijke eiwitten kunnen honden ook gevoelig reageren op bepaalde gluten in granen. Gluten zijn eiwitten en alle graanproducten zoals rijst, maïs, gerst, tarwe, haver en rogge bevatten gluten. Er bestaan echter verschillende soorten gluten en niet alle gluten veroorzaken een overgevoeligheidsreactie.

De gluten waarop honden allergisch kunnen reageren zitten bijvoorbeeld wel in tarwe, maar niet in mais of rijst. Dit leidt dan tot dezelfde symptomen als voedselallergie bij de hond. Een overgevoeligheid voor gluten wordt ook wel een voedselanafylaxie genoemd.

Voedselintolerantie bij de hond

Naast een voedselallergie kan er bij honden ook sprake zijn van een voedselintolerantie. Voedselintolerantie heeft dezelfde symptomen als een voedselallergie: huid- en vachtproblemen, jeuk en/of maagdarmproblemen. Een voedselintolerantie is daarom lastig te onderscheiden van een voedselallergie.

Een bekend voorbeeld van voedselintolerantie is voedselvergiftiging. Dus de hond heeft iets gegeten dat bedorven is of iets waar chocolade, ui of pepers in zit.

Een ander voorbeeld is het drinken van melk. Jonge dieren kunnen melk nog verteren, maar oudere dieren niet meer. Daarom kunnen ouderen honden diarree krijgen als ze melk drinken of yoghurt krijgen.

Omdat het vaak lastig is om te achterhalen waar de hond nu precies een overgevoeligheid voor heeft, heeft Prins Petfoods deze handleiding over voedselallergie bij de hond samengesteld. Hier staat hoe achterhaald kan worden voor welk ingrediënt de overgevoeligheid is en hoe deze dan te behandelen is .

Symptomen van een voedselallergie bij honden

Jeuk is het meest voorkomende symptoom van voedselovergevoeligheid bij honden. De hond heeft dan vaak jeuk op de poten, in de liezen en oren. Ook deze symptomen komen veel voor bij een voedselallergie:

 • Doffe of vette vacht  
 • Roodheid
 • Korstjes
 • Schilfering van de huid
 • Kale plekken
 • Terugkerende oorontsteking
 • Ontstekingen van de voetzolen
 • Maag- en darmklachten, zoals winderigheid, braken en diarree

Hoe weet ik of mijn hond een voedselallergie heeft?

Bij genoemde symptomen is het allereerst belangrijk om ook uit te sluiten dat het niet wordt veroorzaakt door parasieten zoals vlooien en mijten. Als dat is uitgesloten, is het belangrijk om precies na te gaan wat je hond eet of heeft gegeten. Denk hierbij aan: hoofdvoeding, bijvoeding (bijvoorbeeld als aanvulling op de hoofdmaaltijd), snoepjes en tussendoortjes. Houd dit gedurende een week bij in een voedseldagboekje. Noteer hierbij welke dierlijke eiwitten voorkomen in de voeding en hoeveel je hond van de voeding krijgt.

Pas dan kan er een hypoallergene dieetvoeding worden geadviseerd. Een hypoallergeen dieet wordt ook wel een eliminatiedieet genoemd. Dit dieet bevat bij voorkeur een eiwit dat de hond nog nooit heeft gegeten, zoals witvis, lam, konijn, eend of sturisvogel. Als koolhydraatbron wordt vaak gebruik gemaakt van rijst, aardappel of maïs. Deze bronnen geven het minst vaak een overgevoeligheidsreactie. In dit artikel hebben we de hypoallergene voedingen van Prins op een rijtje gezet.

Let op
Gedurende eliminatieperiode is het belangrijk dat echt alleen de hypoallergene voeding wordt gegeven! Geef absoluut geen snacks en tussendoortjes, ook is het belangrijk dat je huisdier buiten de deur geen ander eten vindt.

Hypoallergeen hondenvoer van Prins

Bij Prins hebben we een ruim aanbod aan hypoallergeen hondenvoer, bekijk hier ons complete aanbod hypoallergene voedingen. Zo kunnen we elke hond een voeding bieden die het beste bij hem past. Weet je niet waar je moet beginnen? Dat snappen we helemaal. Het Prins CareTeam kijkt samen met jou welke voeding het beste past bij jouw maatje en geeft je gratis begeleiding tijdens het eliminatiedieet.

Langzaam andere voeding proberen

Als alle symptomen van de voedselallergie verdwenen zijn, kan voorzichtig geprobeerd worden andere ingrediënten toe te voegen aan het dieet van de hond. Dit wordt ook wel de provocatieperiode genoemd. Gedurende één tot twee weken wordt er dan een nieuwe eiwitbron toegevoegd. Zodra de symptomen dan terugkeren, is het duidelijk dat de hond allergisch is voor dat specifieke dierlijke eiwit of gluten.

Mocht de hond de hypoallergene voeding van Prins gewoon erg lekker vinden, kan deze voeding gerust een leven lang gegeven worden.

Aanvullende tips voor voedselallergie bij honden

Het is al lastig genoeg om te achterhalen waar je hond precies allergisch voor is of een overgevoeligheid voor heeft. Daarom geven we nog wat aanvullende adviezen om sneller resultaat te boeken.

 • Geef tijdens het eliminatiedieet geen extraatjes, zoals kauwbotten, snacks, kaas, brood of andere tafelresten. Hier zitten ook eiwitten in en daardoor kan het zijn dat de allergie in stand wordt gehouden.
 • Verdeel de dagelijkse hoeveelheid voeding bij voorkeur over meerdere kleine maaltijden per dag. De overgevoeligheidsreactie wordt hierdoor minder snel getriggerd.
 • Als er andere huisdieren in huis zijn, geef de hond dan apart te eten en voorkom dat hij van andere voeding kan mee-eten. Is het niet mogelijk de hond apart eten te geven, dan is het aan te raden de andere honden ook op tijdelijk op de veterinaire voeding te zetten.
 • Lijn de hond aan tijdens het wandelen, dan loop je geen risico dat hij iets van straat eet.
 • Maak een foto van de huid- en vachtproblemen. Het kan 6 tot 8 weken duren voordat je resultaat ziet. Door de foto kun je de verbetering goed zien en volgen.
 • Laat huisgenoten weten dat de hond een dieet volgt en vraag hen de hond geen tussendoortjes te geven.
 • Bewaar de voeding in een koele en droge omgeving. Hierdoor blijft de kwaliteit bewaard en de smakelijkheid behouden.

Help!

Vermoed je een voedselallergie bij honden en kom je er niet helemaal uit? Raadpleeg dan vooral je dierenarts of het Prins CareTeam. Het CareTeam helpt je met gratis advies op maat.

Ook interessant

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!