Heeft jouw kat jeuk? En heb je geen idee waar die jeuk vandaan komt? Heeft je kat problemen met zijn huid en vacht? Of is je kat vaak aan de diarree?

Huid- en vachtproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben. Soms is er sprake van parasieten, zoals vlooien. Huid- en vachtproblemen kunnen ook het gevolg zijn van een voedselallergie of een voedselovergevoeligheid.   

Oorzaak van huid- en vachtproblemen bij de kat

Een overgevoeligheidsreactie op een bepaald ingrediënt kan zo maar ontstaan. Ook als de kat de voeding al jaren krijgt. Ineens kan hij jeuk krijgen of last van zijn maag. Dit wordt al snel een voedselallergie genoemd. Toch is dat het niet altijd. Je kunt onderscheid maken tussen een voedselallergie en een voedselintolerantie.

Voedselallergie bij de kat

Bij een voedselallergie is er sprake van een reactie van het immuunsysteem op een  lichaamsvreemde stof, ook wel allergeen genoemd. Als het immuunsysteem reageert op een stof, komt de stof histamine vrij. Die histamine veroorzaakt de verschijnselen van een allergie, zoals jeuk. Voorbeelden van allergenen zijn dierlijke eiwitten en gluten.

Katten kunnen bijvoorbeeld reageren op rundereiwit of melkproducten. Als een kat een allergie heeft voor bijvoorbeeld rundeiwit of een eiwit van een bepaald soort vis, dan betekent dit niet dat de kat allergisch is voor alle eiwitten. Een oplossing kan zijn om over te stappen op een voeding dat gebaseerd is op een ander dierlijk eiwit, zoals lam, eend of witvis.

Glutenallergie bij de kat

Naast de dierlijke eiwitten kunnen katten ook gevoelig reageren op bepaalde gluten in granen. Gluten zijn eiwitten en alle graanproducten zoals rijst, maïs, gerst, tarwe, haver en rogge bevatten gluten. Er bestaan echter verschillende soorten gluten en niet alle gluten veroorzaken een overgevoeligheidsreactie.

De gluten waarop katten allergisch kunnen reageren zitten bijvoorbeeld wel in tarwe, maar niet in mais of rijst. Dit leidt dan tot dezelfde symptomen als bij een voedselallergie. Een overgevoeligheid voor gluten wordt ook wel een voedselanafylaxie genoemd.

Voedselintolerantie bij de kat

Naast een voedselallergie kan er ook sprake zijn van een voedselintolerantie. Voedselintolerantie heeft dezelfde symptomen als een voedselallergie: huid- en vachtproblemen, jeuk en/of maagdarmproblemen. Een voedselintolerantie is daarom lastig te onderscheiden van een voedselallergie.

Een bekend voorbeeld van voedselintolerantie is voedselvergiftiging. Dus de kat heeft iets gegeten dat bedorven is of iets waar chocolade, ui of pepers in zit.

Een ander voorbeeld is het drinken van melk. Jonge dieren kunnen melk nog verteren, maar oudere dieren niet meer. Daarom kunnen ouderen katten diarree krijgen als ze melk drinken of yoghurt krijgen.

Omdat het vaak lastig is om te achterhalen waar de kat nu precies een overgevoeligheid voor heeft, heeft Prins Petfoods een handleiding over voedselallergie bij de kat samengesteld. Hier staat hoe achterhaald kan worden voor welk ingrediënt de overgevoeligheid is en hoe deze dan te behandelen is. 

Symptomen van voedselallergie bij de kat

Jeuk is het meest voorkomende symptoom van voedselovergevoeligheid bij katten. De kat heeft dan het meeste jeuk op het hoofd, de nek en de oren.

Andere veel voorkomende verschijnselen bij een voedselallergie zijn:

 • Overmatig wassen, zichzelf bijten
 • Roodheid
 • Korstjes
 • Schilfering van de huid
 • Kale plekken
 • Overmatig haaruitval
 • Vette of juist doffe vacht
 • Maag- en darmklachten, zoals winderigheid, braken en diarree
 • Buikpijn

Voedingsadvies

Je kunt je kat ondersteunen met een hypoallergene voeding zoals:

Langzaam andere voeding proberen

Als alle symptomen van de voedselallergie verdwenen zijn, kan voorzichtig geprobeerd worden andere ingrediënten toe te voegen aan het dieet van de kat. Dit wordt ook wel de provocatieperiode genoemd. Gedurende één tot twee weken wordt er dan een nieuwe eiwitbron toegevoegd. Zodra de symptomen dan terugkeren, is het duidelijk dat de kat allergisch is voor dat specifieke dierlijke eiwit of die gluten.

Mocht de kat de hypoallergene voeding van Prins gewoon erg lekker vinden, kan deze voeding gerust een leven lang gegeven worden.

Aanvullende adviezen bij voedselallergie

Het is al lastig genoeg om te achterhalen waar je kat precies allergisch voor is of een overgevoeligheid voor heeft. Daarom geeft het Prins CareTeam nog wat aanvullende adviezen om sneller resultaat te boeken.

 • Geef tijdens de dieetperiode geen extraatjes, zoals snoepjes, snacks, kaas, brood of andere tafelresten. Hier zitten ook eiwitten in en daardoor kan het zijn dat de allergie in stand wordt gehouden.
 • Verdeel de dagelijkse hoeveelheid voeding bij voorkeur over meerdere kleine maaltijden per dag. De overgevoeligheidsreactie wordt hierdoor minder snel getriggerd.
 • Als er andere huisdieren in huis zijn, geef de kat dan apart te eten en voorkom dat hij van andere voeding kan mee-eten. Is het niet mogelijk de kat apart eten te geven, dan is het aan te raden de andere katten ook tijdelijk op de veterinaire voeding te zetten.
 • Laat de kat (tijdelijk) niet buiten, zodat voorkomen wordt dat hij elders iets te eten krijgt.
 • Maak een foto van de huid- en vachtproblemen. Het kan 6 tot 8 weken duren voordat je resultaat ziet. Door de foto kun je de verbetering goed zien en volgen.
 • Laat de rest van de familie weten dat de kat een dieet volgt en vraag hen de kat geen tussendoortjes te geven.
 • Bewaar de voeding in een koele en droge omgeving. Hierdoor blijft de kwaliteit bewaard en de smakelijkheid behouden.

Een advies op maat

Heeft jouw huisdier last van jeuk en ben je op zoek naar een passende voeding of extra adviezen? Het Prins CareTeam helpt je graag!

 

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!